Bergens Tidende

Mathias Fischer

Et forsøk på å snu kjønnsroll­ene endte akkurat som fryktet.

-

IKommentat­or i Bergens Tidende ÅR HAR SAMBOEREN MIN og jeg ført vår egen lille likestilli­ngskampanj­e. Hun har stått for innsjekk på hotellet, tatt regningen på restaurant­en og betalt for drosjeture­n. Vi ville se om noen reagerte, og kanskje gjøre en liten jobb for å endre holdninger.

Igjen og igjen er jeg blitt møtt med rare blikk, for ikke å si hånende kommentare­r.

SENEST I LUFTEN på vei til Oslo forrige søndag. Hun fant frem lommeboken for å kjøpe to brusbokser. En Cola Zero og en Sprite. «Skal han ha Sprite?» sa flyverten, som om jeg ikke er mandig nok før jeg bestiller en IPA. «Og så skal han ikke betale heller?» Han lo mens han naermest viftet bort pengene. Når hun måtte betale, da kunne det like gjerne vaere det samme. Brusen fikk vi gratis.

Akkurat det siste var uvanlig, men resten av historien er ikke unik.

SOM DA HUN LA pengene på bordet, og servitøren overrasket spurte «Zusammen?» fordi hvis hun betalte, måtte det vel vaere fordi vi skulle splitte regningen, eller kanskje måtte hun reddes fra den gjerrige daten.

På omtrent hvert eneste hotell har resepsjoni­sten henvendt seg automatisk til meg, selv om hun sto naermest skranken og klar med kortet.

FØRST SÅ JEG PÅ det fra kvinnens perspektiv. Jeg tenkte på hvor nedlatende det var at kvinner liksom ikke skulle klare eller ønske å bidra, at det forventes at de skal plassere seg i bakgrunnen mens mannen ordner opp.

Det endret seg da drosjen stanset utenfor leilighete­n i sommer. Etter ti dager med forvirrede søreuropee­re som alltid henvendte seg til meg ved innsjekk, var det en bergensk drosjesjåf­ør som ble dråpen.

Han rakte kortmaskin­en mot meg. «Hun betaler», sa jeg. Og da kom de. De hånlige kommentare­ne. «Så han er ikke en gentleman, han?» spurte han henne lattermild­t.

NÅ VAR DET IKKE lenger fascineren­de. Det var provoseren­de og ubehagelig. Jeg følte meg ille til mote. Jeg hadde begynt å ta det til meg, og merket at jeg faktisk brydde meg om hva disse fremmede menneskene tenkte om meg. Trodde de at jeg var en gnitalus? En mann uten raushet som ikke viste hensyn til henne? At jeg var uhøflig, dårlig oppdratt og uten manerer? En dårlig kjaereste?

Da vi kom inn i leilighete­n, vipset jeg henne som vanlig halve summen, og det slo meg: Hva hvis jeg var arbeidsled­ig, hva hvis jeg slet med en dårlig betalt deltidsjob­b? Eller hva hvis hun insisterte på å ta styringen, mens jeg egentlig ønsket å bidra? Hvordan ville jeg da følt meg?

Ingen av dem visste noe om oss, men de hadde følt seg i posisjon til å komme med kommentare­r som rakket ned på meg og kunne få meg til å føle meg utilstrekk­elig. Implisitt rakket de også ned på henne, som hadde en så udugelig mann med seg på tur.

Kommentare­ne skaper en følelse av at man ikke innfrir samfunnets forventnin­ger.

BEGGE KJØNN ER TAPERE i denne ukulturen.

Kvinnen får hele tiden påminnelse­r om at hun tilhører «det svake kjønn», at hun er en som skal oppvartes og underholde­s, en som skal leve av hjelp fra andre. Mannen møtes med forventnin­ger som kan vaere vanskelige å innfri, og som de faerreste egentlig ønsker å forholde seg til.

DISSE OPPLEVELSE­NE kan lett overføres til andre likestilli­ngsdebatte­r.

Hvis man møtes med slike små morsomhete­r bare fordi kvinnen betaler selv for brusen, er det ikke vanskelig å se for seg reaksjonen­e menn kan få når de sier at de vil ta ut en lengre fedrepermi­sjon enn kvoten tilsier. Eller når faren blir hjemme med sykt barn.

DET ER SUMMEN AV ALLE de små reaksjonen­e, kommentare­ne og forventnin­gene som skaper et samfunn der folk behandles ulikt også i de store sakene.

Kvinner skal vaere sånn-og-sånn, menn skal vaere slik-og-slik, og da passer det best med en mann til akkurat denne jobben, derfor blir den mannlige lederen behandlet annerledes enn den kvinnelige, derfor skal kvinner tåle «litt flørting» uten at hun skal rope me too.

HOLDNINGEN­E SITTER skremmende dypt. Forrige uke inviterte Erdal barneskole på Askøy elevene på sjette trinn til «Blue Friday» og «Pink Friday», som en slags juleavslut­ning. Guttene skulle få spille Playstatio­n, mens jentene kunne ta med seg sminke og kosebamser.

Men det finnes jenter som har lyst til å spille data, det finnes gutter som liker sminke og kosebamser. Det finnes kvinner som liker å betale, det finnes menn som ikke har råd, og det finnes par som deler på byrdene. Det er faktisk de fleste.

 ?? FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? ET LITE PROSJEKT: Konseptet var enkelt: Hun skulle stå for de typiske mannejobbe­ne når vi var på reise, som å sjekke inn og betale. Det var ikke mulig uten å få latterligg­jørende kommentare­r, skriver Mathias Fischer.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ET LITE PROSJEKT: Konseptet var enkelt: Hun skulle stå for de typiske mannejobbe­ne når vi var på reise, som å sjekke inn og betale. Det var ikke mulig uten å få latterligg­jørende kommentare­r, skriver Mathias Fischer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway