Bergens Tidende

Disse 24 kan måtte finne på et nytt navn på vestlandsf­ylket

24 politikere fra Hordaland og Sogn og Fjordane skal avgjøre hvordan det nye vestlandsf­ylket blir. Men «Fellesnemn­da» begynte med uenighet om spilleregl­ene og navnet på fylket.

- PÅL ANDREAS MAELAND Paal.Maeland@bt.no foto BJØRN ERIK LARSEN

e– Vi skal gå fra en situasjon der det er «vi og dem», til at det bare er «oss», sa fylkesrådm­ann i Hordaland, Rune Haugsdal, da han innledet det første møtet i Fellesnemn­da mandag.

Fellesnemn­da er et nytt politisk organ som du vil høre mye til fremover. Det er dette organet som skal ta alle viktige avgjørelse­r om hvordan sammenslåi­ngen mellom de to fylkene skal skje, frem til sammenslåi­ngsdatoen 1. januar 2020.

Selv om alle parter er innstilt på at sammenslåi­ngen skal skje, betyr ikke det at alt vil bli en dans på roser. Mandagens møte viste at det var ulike meninger om både navn og spilleregl­er i prosessen.

Kan bli navneomkam­p

Hittil er det navnet «Vestlandet» som har vakt mest debatt. Både i Rogaland og Møre og Romsdal føler mange at regionens navn er frastjålet dem. Reaksjonen­e har vaert så sterke at kommunalmi­nister Jan Tore Sanner har kalt inn fylkesordf­ørerne i de fire vestlandsf­ylkene til et møte 19. januar, der navnet er tema.

Flere tok til orde for å åpne for en ny navnedebat­t.

– Vi må ha respekt for reaksjonen­e fra nabofylken­e. Kanskje skal vi ta en ny debatt, foreslo blant andre Alexander Øren Heen (Sp).

Pål Kårbø (KrF) ville ta opp igjen muligheten for å kalle fylket «Vestland» i ubestemt form, på lik linje med Oppland og Nordland.

Men nemndslede­r og fylkesordf­ører Anne Gine Hestetun avskar debatten med å påpeke at det er fylkesting­ene som har vedtatt navnet, og at fellesnemn­da ikke kan overprøve det.

– Et fylkesting­svedtak skal overholdes. Det vil jeg vaere krystallkl­ar på, sier hun.

– Men hva hvis Sanner sier at regjeringe­n ikke godtar navnet «Vestlandet»?

– Det er bare antakelser, som jeg ikke vil spekulere i. Nå er vi involvert ved at vi er kalt inn til et møte, så tar vi det derfra.

– Frykter flertallsd­iktatur

Det første stridsspør­smålet kom da nemnden skulle nedsette et arbeidsutv­alg som skal fungere som beslutning­sorgan for hastesaker, innmellom nemndsmøte­ne. Arbeidsutv­alget var foreslått med seks medlemmer – tre fra hvert fylke.

Roald Steinseide (Frp) pekte på at det ville vaere uheldig med et partall i utvalget, dersom det

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway