Bergens Tidende

Bergenspub­likummet blir knust av trønderne

- KIM BØYUM kim.boyum@bt.no

Langt flere kommer på kamp i Trondheim enn i Bergen.

Er du en erketypisk, patriotisk bergenser, bør du kanskje ikke lese denne saken. I hvert fall hvis du liker å se for deg bergensern­e som et folkeslag som elsker sport og folkefeste­r.

Det stemmer slett ikke. I hvert fall ikke om man sammenlikn­er Norges nest største by med betydelig mindre Trondheim. Enten det dreier seg om fotball, håndball eller ishockey, kvinner eller menn, er trondhjemm­erne betydelig flinkere til å komme seg på kamp enn bergensern­e.

Mest kjent er forskjelle­n mellom byenes fotballsto­ltheter. Rosenborg hadde i årets sesong et snitt på nesten 17.600, mens Brann trakk litt under 11.900. Disse tallene kjenner Branns daglige leder Vibeke Johannesen selvsagt godt. At bildet går igjen også i andre idretter, var hun ikke klar over.

Overrasket

– Det overrasker meg litt, for jeg opplever at det er stort idrettseng­asjement i Bergen. Vi er veldig takknemlig­e for alle som kommer på Brann-kamper, men jeg synes aldri det er greit å bli slått av trønderne. Dette må vi prøve å få gjort noe med, sier Johannesen.

I håndballen­s eliteserie er den prosentvis­e forskjelle­n enda større. Kolstads herrer hadde sist sesong et snitt på 1670 tilskuere på hjemmekamp­ene. FyllingenB­ergen trakk godt under halvparten til sine oppgjør på Varden. Kolstads daglige leder Jostein Sivertsen mener nøkkelen ligger i hvem klubben retter seg mot.

– Vi er kjempetyde­lige på at vi henvender oss til hele byen, ikke bare en bydel. Der har både Rosenborg, Byåsen og vi lyktes godt. Hele Trøndelag er med. Vi holder mange håndballsk­oler og inviterer ulike lag på kamp. Mitt inntrykk er at Fyllingen stort sett henvender seg til dem i Fyllingsda­len, sier Sivertsen.

– Men hvilke andre grunner er det til at Bergen blir knust av Trondheim på publikumss­iden?

– Rosenborg og Byåsen har hatt stor suksess, mens vi er «up and coming». Alle er glade i vinnere, svarer Sivertsen.

– Må selv ta ansvar

FyllingenB­ergens daglige leder Vidar Gjesdal synes det Kolstad har fått til er imponerend­e.

– De har fått det gjennombru­ddet på publikumss­iden som vi åpenbart ikke har klart. Vi har gjort grepene vi kan med ressursene vi har, men selv om vi har hatt ganske bra resultater over en lang periode, har det ikke tatt av når det gjelder tilskuere. Det må vi selv ta ansvar for, sier Gjesdal.

Han mener Sivertsen har helt rett når han fremhever betydninge­n av å vaere hele byens klubb.

– Vi ønsker oss en ny arena og mer sentral beliggenhe­t. Da kan vi ta steget videre, sier Gjesdal.

Hittil i 2017/18-sesongen har Kolstads tilskuersn­itt falt til drøyt 1300, noe den daglige lederen forklarer med byggingen av ny hall. Når den står klar, mener han det bør vaere mulig å fylle de 2500 setene.

– Det er sterk patriotism­e i Trondheim, fastslår Sivertsen.

Det liker bergensern­e å si om sin by også. Men er det mest en myte? Har trøndere en sterkere kultur ikke bare for vinterspor­t, men også for lagidrett?

– Jeg tror egentlig bergensern­e er like ivrige på å vaere supportere. Dere har jo også flere folk, så jeg vet ikke hvorfor det er som det er, sier Tove Moe Dyrhaug, Rosenborgs daglige leder og arrangemen­tssjef.

RBK har med sin sportslige suksess hatt en saerstilli­ng i norsk fotball i flere tiår. Dyrhaug understrek­er at klubben likevel kontinuerl­ig jobber hardt for å få folk til Lerkendal.

Oslo er verre

– Vi er heldige som har mange sesongkort­innehavere i bunnen, men vi må også ut og vaere aktive. Vi jobber mye med de ulike segmentene av tilskuere. Det samme gjelder for eksempel Kolstad, de er veldig flinke med arrangemen­t, sier Dyrhaug.

Vibeke Johannesen sliter også med å finne en klar årsak til tallene.

– Kanskje er det flere tilbud av kultur og fritidsakt­iviteter i en større by? Og at det er mer som folk deler tiden sin mellom? Jeg oppfatter i hvert fall bergensern­e som svaert patriotisk­e, sier Brann-sjefen.

Trøsten for Bergen får vaere at Oslo kommer langt dårligere ut av en sammenlign­ing. Vålerenga hadde for eksempel 9703 tilskuere i snitt i år, mens Oppsal (eliteserie­n håndball kvinner) og Baekkelage­t (eliteserie­n håndball menn) hadde henholdsvi­s 302 og 270 på sine kamper i 2016/17-sesongen.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ?? Trondheims beste håndballag Byåsen har vaert sterkere enn Tertnes både på banen og på tribunen i lang tid. Her er Tertnes’ Kjerstin Boge Solås (til v.) i duell med Marit Røsberg Jacobsen i sluttspill­et i vår. LANGT BAK TRØNDERNE: Mens Brann Trondheim.
ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG Trondheims beste håndballag Byåsen har vaert sterkere enn Tertnes både på banen og på tribunen i lang tid. Her er Tertnes’ Kjerstin Boge Solås (til v.) i duell med Marit Røsberg Jacobsen i sluttspill­et i vår. LANGT BAK TRØNDERNE: Mens Brann Trondheim.
 ??  ?? TØFF DUELL:
TØFF DUELL:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway