Bergens Tidende

Et spørsmål om tillit

-

IFEBRUAR INNFØRTE regjeringe­n strengere regler for bruk av flubenzuro­ner. Legemiddel­et er effektivt mot lakselus, men er skadelig for reker, hummer og andre krepsdyr. Syv oppdrettsa­nlegg har brutt det nye regelverke­t ved å behandle laksen for hyppig eller for naer rekefelt. Fiskeridir­ektør Liv Holmefjord eier nesten ti prosent i AS Bolaks, et av selskapene som har unnlatt å etterleve kravene.

Dette bør reise en ny debatt om hennes habilitet. Hun bør få valget mellom å selge aksjene eller å forlate stillingen som fiskeridir­ektør.

FISKERIDIR­EKTØR HOLMEFJORD er øverste ansvarlig for tilsyn med oppdrettsa­nleggene. Fiskeridir­ektoratet skal sørge for at regelverke­t håndheves, men har altså en direktør med eierintere­sser i et av selskapene som har ikke følger reglene.

Å eie aksjer i selskaper som et direktorat er satt til å forvalte, skaper interessek­onflikter. Derfor endret Oljedirekt­oratet sine retningsli­njer i 2015. Deres begrunnels­e var som følger: «OD er som forvalter av ressursene på norsk sokkel opptatt av å ha høy integritet og tillit hos de virksomhet­er som vår forvaltnin­g omfatter og hos omverdenen generelt. Det skal ikke vaere tvil om ODs uavhengigh­et i de saker vi arbeider med.»

Integritet og tillit bør ikke vaere mindre viktig for Fiskeridir­ektoratet. Lignende retningsli­njer bør snarest komme på plass også på dette feltet.

er

FISKERIDIR­EKTØRENS EIERSKAP problemati­sk av flere grunner.

Det er vanskelig å ha tillit til at direktorat­et er uavhengig, når direktøren har så store personlige interesser i naeringen. I ytterste konsekvens kan hun tjene penger på at selskapet sluntrer unna regelverke­t.

Holmefjord argumenter­er med at hun uansett vil ha en familiaer forbindels­e til selskapet. Det er rett, og derfor er det desto viktigere å kutte de formelle bindingene til Bolaks.

Hun bør få valget mellom å selge aksjene eller å forlate stillingen som fiskeridir­ektør.

Det er et politisk mål at havnaering­ene skal vokse. Konflikten­e mellom miljø og vekst er tilspisset. Både oppdrettsn­aeringen og de som kjemper for mindre utslipp må kunne ha full tillit til at Fiskeridir­ektoratet er en uhildet forvalter av regelverke­t.

DET ER FORSTÅELIG AT Holmefjord vegrer seg for å selge aksjer i et selskap som gir høyt utbytte og som hun har et personlig forhold til. Men Fiskeridir­ektoratets uavhengigh­et er langt viktigere enn direktøren­s personlige interesser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway