Bergens Tidende

Sensor-gründere får 40 millioner

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no foto EIRIK BREKKE

Bergensgrü­ndere bak unik sensor får 40 millioner kroner i tilskudd av Innovasjon Norge.

– Dette er «all time high». Vi har aldri tidligere gitt så mye i tilskudd til et enkeltpros­jekt på Vestlandet, sier Nina Broch Mathisen, direktør i Innvasjon Norge på Vestlandet.

Gründerne bak selskapet Disruptive Technologi­es på Kokstad lager trådløse sensorer på størrelse med en tastaturkn­app. De bittesmå sensorene kommuniser­er via internett. Selskapets grunnlegge­re tror brikkene kan revolusjon­ere alt fra energibruk i bygg til varestyrin­g i handelsnae­ringen.

Høye forventnin­ger

Få dager før julaften kunngjør Innovasjon Norge en skikkelig gladmeldin­g til selskapet: Et tilskudd på 40 millioner kroner til å utvikle og demonstrer­e at selskapets sensorer kan utnyttes til effektiv drift av bygninger.

– Vi har veldig høye forventnin­ger til dette prosjektet, sier Nina Broch Mathisen, direktør i Innovasjon Norge på Vestlandet.

– Og vi føler litt på at vi må levere, tilføyer en smilende Erik Fossum Faerevaag, en av gründerne bak Disruptive Technologi­es.

Medgründer og styremedle­m Jarle Kvamme sier de mottok beskjeden fra Innovasjon Norge med «enorm glede».

– Skal vokse

– Man får jo egentlig ikke så mange oppturer når man driver med oppstartbe­drifter. Denne støtten øker sannsynlig­heten for at vi kan lykkes, sier Kvamme, som i sin tid var med på å starte oljeservic­eselskapet Fourphase i Os.

Innovasjon Norge-direktør Mathisen liker at gründerne bak Disruptive Technologi­es sikter høyt, også mot det internasjo­nale markedet.

– Målsetting­en vår er full internasjo­nalisering, men vi begynner i Europa, sier Erik Fossum Faerevaag.

Verdens minste sensorer

Bergensere­n er utdannet innen mikroelekt­ronikk ved NTNU i Trondeim. Mange av kollegene har omtrent identisk teknologis­k bakgrunn. Sammen eier de ansatte 52 prosent av aksjene i selskapet. Faerevaag har den største eierposten av de ansatte med en andel på rundt 20 prosent.

Disruptive Technologi­es har rundet 40 ansatte, og har hovedkvart­er i Telenor-bygget på Kokstad. Selskapet har klokkertro på at sensoren kan snu opp ned på det som omtales som tingenes internett – milliarder av sensorer på ting omkring oss.

Selskapet utvikler verdens minste og fullt integrerte trådløse sensorer. De første sensortype­ne skal testes ut til våren. Innovasjon Norge har saerlig tent på potensiale­t som ligger i mer effektiv energibruk i bygningsma­sse.

Målinger overalt

Faerevaag uttaler seg med den entusiasti­ske gløden som kjennetegn­er mange gründere:

– Våre sensorer gjør det veldig enkelt å gjøre alle mulige slags målinger av miljøet rundt oss. I dag er mange slike løsninger både komplisert­e og kostbare, sier han.

Bedriften har allerede kunder som ved hjelp av de nye sensorene vil teste om de kan styre energibruk­en på en helt ny måte. Gevinsten kan bli store besparelse­r, både i kilowattim­er og effektivit­et.

Store besparelse­r

Sensorene kan brukes til å finne hvilke rom er i bruk til enhver tid, måle temperatur eller overvåke dører og vinduer.

– 40 prosent av energibruk­en foregår i bygninger. Klarer man å kutte dette energiforb­ruket med bare ti prosent, snakker vi om besparelse­r på flere titalls milliarder kroner for norske byggeiere. Dessuten handler jo dette også om å skape verdier, sier Mathisen.

Men det er ikke bare innenfor energibruk i bygningsma­sse de ser enormt potensial for den lille dingsen. En kjøpmann kan for eksempel bruke sensorer til å holde styring på varelagere­t.

«Verdensled­ende»

Jarle Kvamme, som er medgründer, mener de er i ferd med å skape noe så unikt som et verdensled­ende teknologis­elskap i Bergen. Innovasjon Norge mener dette er blant prosjekten­e i portefølje­n med aller størst potensial:

– Tilskuddet på 40 millioner kroner er ikke noen julegave, men et viktig tilskudd til en uvanlig ambisiøs satsing som vi har stor tro på. Vi ønsker å bidra til at slike selskaper kan vokse og skape teknologia­rbeidsplas­ser i Bergen, sier direktør Nina Broch Mathisen. Begge parter berømmer samarbeide­t underveis mot tirsdagens tildeling. Totalkostn­aden for prosjektet er på 156 millioner kroner.

Innovasjon Norge bevilger pengene gjennom en såkalt miljøtekno­logiordnin­g, som er et program for utvikling og demonstras­jon av nye miljøløsni­nger.

 ??  ?? GLEDENS DAG: Selskapet Disruptive Technologi­es på Kokstad får 40 millioner kroner i tilskudd til å utvikle det Innovasjon Norge kaller en «banebryten­de teknologi». Fra v. seniorådgi­ver Ivar Singstad og direktør Nina Broch Mathisen (begge Innovasjon Norge) og gründerne Jarle Kvamme og Erik Fossum Faerevaag i isruptive Technologi­es.
GLEDENS DAG: Selskapet Disruptive Technologi­es på Kokstad får 40 millioner kroner i tilskudd til å utvikle det Innovasjon Norge kaller en «banebryten­de teknologi». Fra v. seniorådgi­ver Ivar Singstad og direktør Nina Broch Mathisen (begge Innovasjon Norge) og gründerne Jarle Kvamme og Erik Fossum Faerevaag i isruptive Technologi­es.
 ??  ?? BRIKKEHÅP: Innovasjon Norgedirek­tør Nina Broch Mathisen tror denne lille sensoren har enormt potensial, både for miljø, effektiv energibruk og som fremtidig verdiskape­r i Bergen.
BRIKKEHÅP: Innovasjon Norgedirek­tør Nina Broch Mathisen tror denne lille sensoren har enormt potensial, både for miljø, effektiv energibruk og som fremtidig verdiskape­r i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway