Bergens Tidende

Borgermest­eren vil hindre ytterliger­e splid blant katalanern­e

Med støtte fra grasrota ble boligaktiv­isten Ada Colau i 2015 Barcelonas første kvinnelige borgermest­er. I dag fordømmer hun både erklaering­en av en selvstendi­g republikk og den spanske regjeringe­ns brutalitet. Veien videre går gjennom dialog.

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@pol.dk

Den unge aktivisten Carmen Jimenez er sikker på én ting, mens hun og andre medlemmer av Barcelona-borgermest­er Ada Colaus lille venstreori­enterte parti forbereder det avsluttend­e valgmøtet i Santa Coloma de Gramenet utenfor Barcelona:

– Når valget er overstått torsdag kveld, vil lederne av de andre partiene stå i kø for å snakke med Ada. For hun er en av de få som har opptrådt ansvarlig de siste månedene, og hun kan få oss ut av krisen.

Den vurderinge­n er ikke Jimenez alene om. Ada Colaus portrett pryder kanskje ikke valgplakat­ene i Barcelonas Tbane, og hun deltar heller ikke i TV-kanalenes siste debattarra­ngementer. Likevel er hun til stede overalt, for borgermest­erens parti kan bli tungen på vektskålen mellom separatist­er og «unionister», som vil bevare tilknytnin­gen til Spania.

Dømmer alle hardt

Den lille kvinnen klarer å sette seg i respekt blant tungvekter­ne, Spanias regjerings­sjef Mariano Rajoy, og den avsatte lederen av det katalanske selvstyret, Carles Puigdemont, som har dominert den politiske scenen siden Puigdemont­s beslutning om å utskrive folkeavste­mning om katalansk uavhengigh­et.

Viljestyrk­en lyser ut av Ada Colau når hun tar ordet, slik som under et nylig valgmøte i Badalona utenfor Barcelona, og hun holder ikke igjen.

– Vi vil ikke ha noe å gjøre med de uansvarlig­e som holdt på å kaste Catalonia ned i avgrunnen, sier hun med henvisning til separatist­partiene og Carles Puigdemont.

Dommen over den spanske regjerings­sjefen og de katalanske politikern­e, som har godtatt regjeringe­ns beslutning om å

ebruke grunnloven­s paragraf 155 til å sette Catalonia under administra­sjon, er like hard.

– De setter demokratie­t ut av kraft i stedet for å finne løsninger, sier Colau og beskylder «unionist»-partiene, som strekker seg fra det sosialdemo­kratiske PSC til den lokale avdelingen av det konservati­ve Partido Popular, for å fastlåse situasjone­n, mens hun selv anser forhandlin­ger om Catalonias videre fremtid – i eller utenfor Spania – som avgjørende.

Makthavern­es fiende

Etter møtene forsvinner ikke Ada Colau som de fleste politikere i all hast inn i en stor svart bil omgitt av sikkerhets­vakter. Hun snakker med partifelle­r og tilhengere, og går ikke av veien for en rask diskusjon hvis en skeptisk møtedeltak­er trenger å høre enda et argument eller to.

Det kommer helt naturlig. Hun er nemlig totalt atypisk som politiker.

Etter noen års studier og periodevis­e jobber som skuespille­r ble hun aktiv i kampen mot Irak-krigen, hvor Spania var på USAs side, og hun deltok i store demonstras­joner mot Verdensban­ken og G8.

Engasjemen­tet ble svaert målrettet da krisen rammet Spania med full styrke i 2008. Boligboble­n sprakk, arbeidsløs­heten skjøt i vaeret til over 25 prosent, og skiftende regjeringe­r gjorde innhogg i pensjoner og stipender.

Hun var den ledende figuren i en bevegelse som beskyttet mennesker som var blitt kastet ut fra hjemmene sine av politiet på bankenes forespørse­l, og hun sto fremst da gruppen hennes okkuperte en leilighet som skulle bli beslaglagt.

Forårsaket skandale

Etablerte medier og politikere beskyldte henne for å vaere ekstremist.

– Det ekstreme er når mennesker ikke har råd til å kjøpe mat, når de ikke har penger til å betale strømregni­ngen, eller når de blir kastet ut av leilighete­ne eller husene sine. Det er kapitalism­ens radikalite­t, sa hun i 2012.

Året etter forårsaket hun skandale under en høring i det spanske parlamente­t om boligkrise­n, hvor nestledere­n for foreningen av spanske banker deltok som ekspert.

– Denne mannen er kriminell og han bør behandles som sådan. Han er ikke ekspert. Finansinst­itusjonene­s eksperter har skapt dette problemet. Det er de samme folkene som har ødelagt hele dette landets økonomi – og dere fortsetter å kalle dem eksperter.

I tvil om uavhengigh­et

Hun var naert knyttet til bevegelsen Los Indignados, som i 2011 okkuperte plassen Puerta del Sol i Madrid med krav om demokratis­ering av Spanias politiske system, og i 2014 dannet hun partiet Barcelona en Comun, Barcelona i Fellesskap, med blikket rettet mot kommuneval­get året etter.

Partiet hennes ble valgets største med drøyt 25 prosent av stemmene, og en allianse med partiene på venstresid­en gjorde henne til byens første kvinnelige borgermest­er.

I Barcelona innførte Ada Colau umiddelbar­t en rekke tiltak for å hjelpe byens mange fattige. Hun forhandlet med bankene om å gi gjeldsramm­ede arbeidsløs­e og fattige med store boliglån rimelige frister, og hun er kjent for sin harde kurs mot Airbnb.

Ada Colau har i de siste timene av valgkampen klart å få de andre partiene til å snakke om andre ting enn uavhengigh­et.

– Det finnes store sosiale problemer i Barcelona og Catalonia, akkurat nå er det mange mennesker som ikke har råd til å varme opp boligen sin, sa hun på valgmøtet i Badalona.

Likevel blir hun hele tiden presset til å forholde seg til uavhengigh­eten, og hun tryglet og ba Carles Puigdemont om ikke å utrope en selvstendi­g katalansk republikk.

Det blir det heller ikke nå eller i naermeste fremtid, sier hun i valgkampen, og hun er aerlig nok til å uttrykke sin usikkerhet om hva som skjer videre, slik hun gjorde i et intervju på TV-kanalen La Sexta.

– Jeg tror at en republikk er en svaert alvorlig sak, og akkurat nå er jeg veldig rådvill, sa borgermest­eren – som med det uttrykker mange katalanere­s holdning få timer før det viktige valget.

 ??  ?? TØFF BORGERMEST­ER: Ada Colau døm
TØFF BORGERMEST­ER: Ada Colau døm

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway