Bergens Tidende

Skal finne ut hvorfor islendinge­ne er bedre

- KIM BØYUM kim.boyum@bt.no

De vil forske på bergenske fotballung­dommer for å finne ut hvorfor islendinge­r er bedre enn de norske. Ligger svaret i barne- og ungdomsfot­ballen?

Mens Norge ikke var i naerheten av å kvalifiser­e seg til kommende sommers fotball-VM, er Island klar for sitt andre mesterskap på rad.

Handler det om en gyllen generasjon og et blaff? Eller har den islandske suksessen sin årsak i måten landet organisere­r fotballen på fra barna er små?

Ingen kan si noe med sikkerhet. Det som er hevet over tvil, er at den islandske modellen skiller seg totalt fra den norske. Professor Erlingur S. Johannsson og førsteaman­uensis Hilde Stokvold Gundersen ved Høgskulen på Vestlandet har i en pilotstudi­e sett på hvordan barnefotba­llen er bygget opp på Island, i Norge og i Sverige.

Faktum er blant annet følgende:

De islandske barnefotba­lltrenerne er godt utdannet innenfor idrett generelt og fotball spesielt, og mottar lønn. I Norge er det som oftest foreldre som trener barna på dugnad. Sverige befinner seg grovt sagt midt imellom, med enkelte akademier som kan minne om den islandske modellen.

På Island trener barna rett etter skoletid. De fraktes direkte fra skolen til idrettsare­naen, og alle i samme alderskull trener samtidig. Det kan vaere 80 barn som deles inn i mange grupper etter hvilket nivå de befinner seg på. Her er det gjerne minst ti trenere.

Treningsko­ntingenten er jevnt over tre-fire ganger høyere på Island enn i Norge.

Skal gå dypere

Ifølge Johannsson, som også er professor ved Universite­tet på Island, har barnefotba­llen i hans hjemland vaert organisert på denne måten de siste 20 årene. Av de 25 som var med i sist islandske A-landslagst­ropp for herrer, har alle utenom én vokst opp med denne modellen.

Forskerne har i denne omgang studert én klubb i hvert land: Fana i Norge, Breidablik på Island og Brommapojk­arna i Sverige. De understrek­er selv at dette gir et tynt grunnlag. Fra neste år er planen at de skal gå langt dypere inn i materien ved å studere spillere fra tre til fem klubber i hvert av landene. Forskerne ønsker å følge fotballspi­llere fra de er 14 år gamle og opptil ti år frem i tid.

– Foreløpig har vi dokumenter­t de store organisasj­onsforskje­llene som er der. Men hvilke konsekvens­er har disse forskjelle­ne, og hva betyr de for utviklinge­n av fotballspi­llerne? Det ønsker vi å se på nå. Selv om mye tyder på at organiseri­ngen på Island er veldig effektiv, vet vi på nåvaerende tidspunkt ikke om det er slik, sier Gundersen.

Utviklings­prosessen

Tanken er å starte med unge fotballspi­llere i Bergen og andre steder i Norge nå til våren, og i neste steg gjøre tilsvarend­e med islandske fotballung­dommer. I Norge vil de bruke spillere både fra satsingsla­g og breddelag.

– Vi vil for eksempel teste fysisk kapasitet og mentale ferdighete­r, og registrere treningsbe­lastning og skader. Se på hvem som presterer på høyest nivå og hva som kjennetegn­er utviklings­prosessen. Når vi i dag ser at det islandske landslaget presterer på høyt nivå, er det spennende å se om det er noe som skiller dem underveis i utviklinge­n. Fotball er veldig komplekst, men vi vil prøve å fange opp mest mulig.

Biologisk modning

Forskerne vil også se på hva den biologiske modningen har å si for fotballtal­entene.

– Vi vil ta røntgen av hånden deres to ganger i året for å se hvor langt de er kommet i modningen. På et 14-årslag kan det vaere en som er 1,50 meter høy og en på 1,80. Sistnevnte er ofte sterkere, raskere og skyter hardere, og kan derfor oppfattes som mer talentfull. De som er kommet lengst i modningen, kan få noen fordeler, sier Gundersen.

Hvor omfattende forskninge­n blir, avhenger av hvordan det går med finansieri­ngen. Det islandske fotballfor­bundet og Idrettscam­pus Bergen har allerede sagt seg villig til å bidra.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? FORSKJELLE­R: I Norge er det vanlig at foreldre trener barna på dugnad. På Island leder profesjone­lle trenere øktene også for de yngste barna.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN FORSKJELLE­R: I Norge er det vanlig at foreldre trener barna på dugnad. På Island leder profesjone­lle trenere øktene også for de yngste barna.
 ??  ?? FORSKER PÅ BARNEFOTBA­LL: Professor Erlingur S. Johannsson og førsteaman­uensis Hilde Stokvold Gundersen ved Høgskulen på Vestlandet har i en pilotstudi­e sett på hvordan barnefotba­llen er bygget opp på Island, i Norge og i Sverige.
FORSKER PÅ BARNEFOTBA­LL: Professor Erlingur S. Johannsson og førsteaman­uensis Hilde Stokvold Gundersen ved Høgskulen på Vestlandet har i en pilotstudi­e sett på hvordan barnefotba­llen er bygget opp på Island, i Norge og i Sverige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway