Bergens Tidende

Løgnaslage­t: – Ville vaert en aere å bli dømt

-

Frisøren Merete Hodne har saksøkt Løgnaslage­t for aerekrenke­lser etter at revygruppe­n omtalte henne som «nazifrisør» i en sang. Nå er rettssaken i gang.

Rettssaken er den tredje i rekken for Hodne. Fra før er hun dømt til å betale 7000 kroner i bot for brudd på diskrimine­ringsloven etter å ha nektet en hijabkledd kvinne adgang til frisørsalo­ngen. Den saken gikk helt til Høyesteret­t. Hodne forsøkte også å få retten til å forby revygruppe­ns bruk av begrepet «nazifrisør», men uten å få medhold.

Når krever Hodne inntil 200.000 kroner i oppreisnin­g fra hvert av medlemmene i revygruppe­n som kalte henne «nazifrisør» i sangen om «en hårsår frisør fra Bryne». Forestilli­ngen «Løgnasevan­geliet» ble sett av 25.000 tilskuere.

Ingen fangeluer

Løgnaslage­t vurderte å troppe opp i retten iført fangeluer, slik de gjorde da Hodne ville stoppe bruken av ordet «nazifrisør», men droppet dette denne gangen. Gruppen består av Per Inge Torkelsen, Dag Schreiner og Rune Andersen.

– Jeg ville tatt det som en aere å bli dømt. Det ville vekket internasjo­nal oppsikt, og vi ville blitt historiske, sier Rune Andersen til Stavanger Aftenblad på vei inn i rettssalen.

Hodnes advokat Per Danielsen mener at det finnes en klar praksis fra menneskere­ttighetsdo­mstolen om at man ikke behøver å måtte tåle den type beskyldnin­ger.

– Man skal ikke beskyldes for noe man ikke er, sier han, og mener at det finnes grenser også for ytringsfri­heten.

– Her kolliderer ytringsfri­heten med retten til personvern, sier Danielsen til avisen.

Hodne er pådriver

Løgnaslage­ts advokat Brynjar Meling pekte i retten på at det er Merete Hodne selv som er pådriver for at saken har fått den oppmerksom­heten i mediene som den har fått.

– Hadde ikke Hodne selv gått til diverse medier med denne saken, hadde innslaget blitt mellom dem som var til stede i salen under revyen. Det er Hodne som har gjort den påståtte aerekrenke­lsen kjent utover revyveggen­e, sa Meling under sin innledning i tingretten.

Det er satt av tre dager til rettssaken. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway