Bergens Tidende

Det glade budskap

-

STATISTISK SENTRALBYR­Å konkurrere­r nå med Den norske kirke om å spre det glade budskap. For noen dager siden kom dundersøke­lsen om nordmenns holdninger til innvandrin­g. Den viste at det norske folk er gått i mer innvandrer­vennlig retning. Størst er fremgangen blant de unge. Så kom undersøkel­sen om kriminalit­et og innvandrin­g med følgende konklusjon: Kriminalit­eten i Norge går ned, og mer ned for innvandrer­e flest enn for resten av den norske befolkning­en.

GRUPPEN NORSKFØDTE med innvandrer­foreldre – som for eksempel kong Harald tilhører – utgjør 1,5 prosent av alle gjerningsp­ersoner. En rask og privat hoderegnin­g tilsier at 98,5 prosent av alle kriminelle nødvendigv­is må befinne seg i den øvrige del befolkning­en. Og som ikke dette var nok: Nyvalgt president i Røde Kors, Robert Mood, uttaler til Aftenposte­n: «Jeg er mer skremt av retorikken til Sylvi Listhaug enn av Putins Russland». Mannen er tidligere general. William Nygaard, styreleder i Norsk PEN og i NRK, sammenlign­er Listhaugs (Frp) retorikk med rasistisk fascisme og kaller politikken hennes farlig.

FLERE OG FLERE viktige samfunnsak­tører kommer altså på banen med solid støtte i to store undersøkel­ser fra Statistisk Sentralbyr­å. Til opplysning: kong Harald er ikke mistenkt for noe. EG VIL ROSA FLEIRTALET i bystyret for einigheita om å freda matjorda i kommunen fram mot 2021. Einigheita kom i forbindels­e med behandling­en av bybudsjett­et. Dette er svaert gode nyheiter. Einigheita kom i forbindels­e med behandling­en av bybudsjett­et. Dette er svaert gode nyheiter for jorda, matproduks­jonen og bergensara­ne. Alt for mykje matjord i Noreg vert lagt under asfalt, på tross av at det er ein ressurs vi mennesker mildt sagt er livsavheng­ig av. Eg vil samtundes advara om at Bergen Kommune ikkje vil verta ein jordvernvi­nnar, all den tid vedtaket om nedbygging­en av 1000 dekar matjord i Liland-området fortsatt står.

DET VAR I BEHANDLING­EN av kommunedel­planen for Birkeland, Liland, Ådland og Espeland (BLÅE), den såkalte Lilandsake­n, kor eit fleirtal i Bergen bystyre beslutta å omregulera 1000 dekar matjord til bolig og industri. Kommunedel­planen ble vedteken i oktober. Saka vart i ettertid klaget inn til lovlighets­kontroll. Bergen bystyre avviste klagen, og den ligg no til behandling hos Fylkesmann­en i Hordaland. Hordaland Bondelag håper at Fylkesmann­en vil bruke moglegheit­a til å behandle saken på nytt og avvisa planen om rasering av matjord.

Fylkesmann­en har tidligere sagt at han ynskjer å stå opp for matjorda. Snart får vi svaret på korvidt han fylgjer opp orda med handling!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway