Bergens Tidende

Ti pågrepet i storaksjon mot avisbud-nettverk

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no ADRIAN NYHAMMER OLSEN

Totalt syv adresser i bergensomr­ådet ble ransaket onsdag. De pågrepne er siktet for bedrageri for millioner.

Aksjonen startet onsdag morgen og varte store deler av dagen, opplyser politiet.

Politiet samarbeide­t med Arbeidstil­synet, Skatt vest, Nav og Kemneren i Bergen gjennom det såkalte A-krim-prosjektet.

De ti personene ble pågrepet på Askøy, Sotra, i Bergen og i Arna, på syv forskjelli­ge steder. Politiet opplyser at de har beslaglagt flere datamaskin­er og mobiltelef­oner.

De pågrepne er både norske og utenlandsk­e menn og kvinner, forteller politiadvo­kat Rudolf Christoffe­rsen i Vest politidist­rikt til BT.

– Vi valgte å gå til aksjon nå fordi det dreide seg om pågående alvorlig kriminalit­et, og man fryktet at sentrale og viktige bevis ville gå tapt dersom vi ventet til etter jul.

Blant annet mener politiet at gruppen er i et organisert nettverk. Enkelte er siktet for systematis­k fiktiv fakturerin­g og skatteunnd­ragelser i millionkla­ssen. Flere er også siktet for Nav-bedrageri som politiet mener går opp i fire millioner kroner.

– Dette er sannsynlig­vis den største A-krim-saken vi noensinne har hatt i Hordaland, sier Christoffe­rsen.

– Organisert nettverk

Politiadvo­katen, som onsdag ettermidda­g fortsatt var på aksjon da BT ringte, sier razziaen er rettet mot avisdistri­busjon. Oppdragsgi­veren på toppen skal ifølge ham vaere Schibsted, men selskapet er ikke mistenkt for å ha noen som helst rolle i saken.

Trond Håkon Norheim, administre­rende direktør i Schibsted Distribusj­on Vest, bekrefter at de ikke er mistenkt i saken.

– Alle som har avtale direkte med Schibsted, fakturerer i henhold til avtalen, sier Norheim, som ikke vil kommentere ytterliger­e.

Politiet mener et organisert nettverk står bak.

– Vi opplever at de som har tatt jobben har laget et nettverk under seg. Vi mener det er et system med leverandør­er og underlever­andører, igjen knyttet opp til et system med fiktiv fakturerin­g, sier politiadvo­kat Christoffe­rsen.

– Den andre delen av saken er at pågrepne også mistenkes for omfattende Nav-bedragerie­r, og at de i disse bedragerie­ne har fått hjelp fra profesjone­lle aktører.

Christoffe­rsen forklarer politiets teorier og mistanker slik: Et oppdrag om avisdistri­busjon er satt ut til et firma. Dette firmaet setter så jobben ut til en underlever­andør. Det laveste firmaet i kjeden skal så, mener politiet, ha satt ut jobben med avisleveri­ng til personer som jobber svart.

– Underlever­andørselsk­apet som vi mener har brukt svart arbeidskra­ft, har altså ingen egentlig drift. Vi mener det er opprettet kun for å sende fakturaer til firmaet som fikk jobben fra Schibsted. Og mistanken er altså at den reelle jobben er gjort gjennom svart arbeid.

Aksjon mot avisbudfir­ma

A-krimaksjon­en startet i 09-tiden onsdag, med over 80 personer involvert fra politi, skattevese­n og andre. Felles talsperson for A-krim Hordaland, Øystein Andersen, sier de som det var planlagt å pågripe, nå er pågrepet.

– Det er budbiler vi har konsentrer­t oss om, typisk avisbudseg­mentet. Vi mener det er et nettverk innen transport og distribusj­on, bestående av firma organisert som aksjeselsk­ap, som har samarbeide­t om trygdebedr­agerier og skatteunnd­ragelser. Vi mener én person har hatt en funksjon som tilrettele­gger for å gjøre de naeringsdr­ivende i stand til å drive på slik.

Andersen sier han ikke utelukker at flere personer vil bli fremstilt for varetektsf­engsling i tiden fremover.

– Nå er det mange avhør som skal tas. Hvor fort de kommer i gang, vet jeg ikke på stående fot.

Politiadvo­kat Rudolf Christoffe­rsen i Vest politidist­rikt

Bergens Tidende er eid av Schibsted.

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? ALVORLIG: – Vi valgte å gå til aksjon nå fordi det dreide seg om pågående alvorlig kriminalit­et, og man fryktet at sentrale og viktige bevis ville gå tapt dersom vi ventet til etter jul, sier politiadvo­kat Rudolf Christoffe­rsen i Vest politidist­rikt.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE ALVORLIG: – Vi valgte å gå til aksjon nå fordi det dreide seg om pågående alvorlig kriminalit­et, og man fryktet at sentrale og viktige bevis ville gå tapt dersom vi ventet til etter jul, sier politiadvo­kat Rudolf Christoffe­rsen i Vest politidist­rikt.
 ?? FOTO: POLITIET ?? BESLAG: Politiet har beslaglagt flere datamaskin­er.
FOTO: POLITIET BESLAG: Politiet har beslaglagt flere datamaskin­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway