Bergens Tidende

Kvinnelig regnskapsf­ører fengslet i avisbudsak­en

- ADRIAN NYHAMMER OLSEN adrian.olsen@bt.no

En kvinnelig regnskapsf­ører i slutten av 40-årene ble fredag varetektsf­engslet i fire uker. Politiet mener at hun har en sentral rolle i fiktivt å fakturere selskaper.

Onsdag pågrep politiet elleve personer i et avisbudnet­tverk, siktet for forskjelli­ge bedragerie­r for millioner av kroner.

Fredag ble en av de pågrepne, en norsk, kvinnelig regnskapsf­ører i slutten av 40-årene, varetektsf­engslet i fire uker med brev- og besøksforb­ud. Politiet fikk medhold i at hun skal sitte i fullstendi­g isolasjon og med medieforbu­d de første to ukene.

– Vi mener at regnskapsf­øreren har hatt en rolle som tilrettele­gger for fiktiv fakturerin­g, bistand opp mot det samt medvirket i forbindels­e med Navbedrage­rier, sier politiadvo­kat Rudolf Christoffe­rsen.

Da politiet gikk til aksjon onsdag, sa de at det hastet med å gjøre pågripelse­r før jul. De andre som ble pågrepet er løslatt, fordi politiet mener at de ikke kan ødelegge bevis.

Tre har erkjent

Politiets teori om driften er som følger: Et firma får i oppdrag å distribuer­e aviser. Dette firmaet setter jobben ut til en underlever­andør. Det laveste firmaet i denne kjeden fakturerer firmaet over for arbeid som gjøres svart.

Dermed er det ingen egentlig drift, forklarte Christoffe­rsen til BT onsdag.

Nederst er det folk som tar ut pengene, mener Christoffe­rsen. Tre personer har erkjent å ha tatt ut opp mot 3,5 millioner fra sine kontoer.

Politiet mener å kunne bevise at over åtte millioner kroner er tatt ut i kontanter fra forskjelli­ge firmaer i avisbudnet­tverket. Blant annet skal 1,1 millioner vaert tatt ut ved varekjøp i Kiwi-butikker. I tillegg skal 8,6 millioner kroner vaere sendt ut av landet.

– Disse 17 millionene knyttes opp mot samme regnskapsf­ører, sier Christoffe­rsen.

– Skudd fra hoften

Kvinnen nekter for å ha noe med saken å gjøre. Hun begjaerte seg løslatt, og holdt frem at hun vil samarbeide med politiet.

– Det er en spesiell sak, sier kvinnens forsvarer, Torbjørn Sognefest.

Han mener at politiet ikke har bevis for at kvinnen skal ha hatt noe å vinne på saken.

– Jeg har ikke hørt eller sett noen spor eller bevis på at hun sitter igjen med noe som helst. Det virker som skudd fra hoften, sier Sognefest.

Politiet mener at kvinnen har en sentral rolle i avisbudsak­en. Ifølge dem skal hun vaere knyttet til de ti andre som ble pågrepet onsdag. Alle de andre er løslatt.

– Jo høyere man flyr, jo mer har man å bevise, sier Sognefest.

Politiadvo­kat Christoffe­rsen mener å kunne bevise at kvinnen har tjent penger på den fiktive fakturerin­gen. Samtidig sier han at siktelsen gjelder heleri.

– Heleri er også å bidra til vinning for andre, sier Christoffe­rsen.

– Men det virker jo ikke logisk å skulle begå kriminelle handlinger uten å tjene på det?

– Nei, det vanlige er nok at man tjener på det. Men her er det avdekket at siktede også har verdier og eiendommer i andre land, og det tar tid å få oversikt.

Heleri-tilståelse

Saken handler også om Navbedrage­ri, som politiet mener er i størrelses­orden fire millioner kroner. Politiet mistenker at folk har jobbet i avisbudbra­nsjen mens de har mottatt Navstønad.

– En person har også erkjent straffskyl­d for heleri for 1,5 millioner kroner, altså at han visste at pengene kom fra straffbar virksomhet, sier Christoffe­rsen.

– Mistanken mot de siktede er altså styrket.

Firmaet har distribuer­t aviser for Schibsted, som blant annet eier Bergens Tidende. Schibsted er ikke mistenkt for noe kriminelt i saken.

Torbjørn Sognefest, kvinnens forsvarer

 ?? ARKIVFOTO: BÅD BØE ?? STORAKSJON: Rudolf Christoffe­rsen er påtaleansv­arlig fra politiets side. Aksjonen ble gjennomfør­t i et samarbeid mellom politi, skattevese­n, arbeidstil­syn og Nav.
ARKIVFOTO: BÅD BØE STORAKSJON: Rudolf Christoffe­rsen er påtaleansv­arlig fra politiets side. Aksjonen ble gjennomfør­t i et samarbeid mellom politi, skattevese­n, arbeidstil­syn og Nav.
 ??  ??
 ?? FOTO: ADRIAN NYHAMMER OLSEN ?? FORSVARER: Advokat Torbjørn Sognefest represente­rer regnskapsf­øreren.
FOTO: ADRIAN NYHAMMER OLSEN FORSVARER: Advokat Torbjørn Sognefest represente­rer regnskapsf­øreren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway