Bergens Tidende

Hivju tror den nordiske krimmen blir lysere og lettere

- KRISTINE HELLEM AANSTAD kristine.hellem.aanstad@aftenposte­n.no

Nordiske krimserier er kjent for å vaere mørk og dyster. Nå tror skuespille­r og produsent Kristofer Hivju (39) at det skjer en endring – fra «nordic noir» til «nordic light».

– Nordic noir er i sterk utvikling. Det skandinavi­ske mørket har ligget der veldig lenge. Alt må utvikle seg videre, så vi beveger oss ut av den klassiske skandinavi­ske krimmen – vekk fra gråtonene og den kjente estetikken, sier Hivju til Aftenposte­n.

39-åringen som blant annet er kjent fra HBO-serien «Game of Thrones», tok for noen år siden over en av hovedrolle­ne i den svenske filmserien «Beck». En serie han mener var starten på «nordisk noir». Nå er han også en av produsente­ne, og forteller at han har vaert opptatt av å få inn mer humor i den kjente serien.

– Jeg vil ikke at det skal vaere forankret i dystert skandinavi­sk mørke og ondskap. Vi er i en utvikling nå hvor vi er på vei inn i noe lysere, og med lettere stemning. Det er jo tross alt underholdn­ing vi driver med.

For Hivju skiller de nyere«Beck»-filmene seg fra andre skandinavi­ske krimserier ved at den «handler ikke om hva onde mennesker gjør med samfunnet, men hva samfunnet gjør med menneskene».

– Det er ikke ondskap som er grunnen til at folk gjør forbrytels­er, det er omstendigh­eter og dårlige valg i et presset øyeblikk. For meg er det enda mer interessan­t.

– Gjør verden litt mindre

Underholdn­ingsbransj­en har de siste årene gått gjennom en stor endring etter at flere strømmetje­nester har dukket opp.

Sammen med Pia Tjelta (40) er Hivju nå aktuell med fire nye «Beck»-filmer, som skal vises på strømmetje­nester og C Morekanale­n First før de kommer på TV 2 senere til neste år. Filmene ble spilt inn i løpet av fire måneder.

– Som skuespille­r merker man ikke så mye til denne endringen, for som skuespille­r jobber du på akkurat samme måte, uansett omstendigh­etene produksjon­en er satt i, forteller Pia Tjelta før Hivju fortsetter:

–Det har oppstått et behov for mer underholdn­ing, så vi merker at det produseres mer innhold. Dette holder likevel et høyt nivå og har god kvalitet. Denne måten å se TV på gjør også at det vi lager når ut til et større publikum enn om det bare skulle vaert vist på tradisjone­ll TV.

Til neste år får seere i blant annet England, Tyskland, Frankrike og USA se «Beck»filmene – gjennom strømmetje­nester.

– Disse tjenestene har gjort verden litt mindre, kommentere­r Tjelta.

Interesse for norsk og svensk

I tillegg til Beck-filmene er skuespille­rne travelt opptatt med andre prosjekter: Tjelta har nylig spilt inn den nye NRKserien «Lykkeland», mens Hivju har vaert involvert i flere store utenlandsk­e produksjon­er.

– Hvilke reaksjoner får du på serier og filmer som produseres i Norden?

– Det er kjempefoku­s på dette! Folk ser mye til hva som skjer her. Før var det nesten utelukkend­e en begeistrin­g og interesse for dansk film og TVindustri. Men nå føler jeg at de ser mye mer til norsk og svensk produksjon. Det har skjedd mye fantastisk­e ting de ti siste årene når det gjelder TV-serier, forteller 39-åringen.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN, AFTENPOSTE­N ?? GIFT PÅ FILM: Pia Tjelta og Kristofer Hivju spiller ektepar i de nyeste «Beck»-filmene, som kommer til neste år.
FOTO: OLAV OLSEN, AFTENPOSTE­N GIFT PÅ FILM: Pia Tjelta og Kristofer Hivju spiller ektepar i de nyeste «Beck»-filmene, som kommer til neste år.
 ??  ?? MER PRIVATLIV: I de nye «Beck»-filmene får seerne vite mer om privatlive­t til Hivjus karakter «Steinar». – Det er de bakenforli­ggende menneskeli­ge aspektene som gjør at serien har gått i 20 år, mener Tjelta.
MER PRIVATLIV: I de nye «Beck»-filmene får seerne vite mer om privatlive­t til Hivjus karakter «Steinar». – Det er de bakenforli­ggende menneskeli­ge aspektene som gjør at serien har gått i 20 år, mener Tjelta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway