Bergens Tidende

Private helsetilbu­d vokser sterkest i Bergen

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Volvat åpner ny privatklin­ikk i Åsane og venter 10.000 flere pasienter neste år. Private helseaktør­er tror på sterk vekst i 2018.

En etasje over julehandel­en på Arken er håndverker­e i ferd med å ferdigstil­le Volvats nyeste tilvekst i Bergen.

I Åsane åpner Volvat sitt tredje medisinske senter i Bergen like over nyttår. Her vil det svenskeide konsernet drive kveldsåpen legevakt med allmennleg­er og spesialist­er.

– Åsane med 40.000 mennesker har i mange år vaert uten gynekolog. Nå får bydelen gynekolog igjen, sier Randi Brudvik med et smil. Hun er operativ leder for det nye senteret.

– Tilgjengel­ig for flere

Fra før har Volvat legesenter på Lagunen og privatsyke­hus i Ulriksdal. De siste årene har Volvat behandlet til sammen cirka 70.000 pasienter i Bergen. Neste år regner de med 10.000 flere.

– Vi sprer oss ut og blir tilgjengel­ig for flere mennesker. Tar vi med Osterøy og Nordhordla­nd dekker vi nesten 100.000 mennesker herfra. Derfor tror vi på flere pasienter, sier regionlede­r Frank Olsen.

Om lag 15 prosent av pasientene på Volvat får regningen dekket over helseforsi­kringen.

– Helseforsi­kring er viktig, men ikke avgjørende for veksten vår.

Senteret får 18 medarbeide­re. Noen på heltid, andre jobber på Volvat ved siden av legejobb i det offentlige.

– Trendskift­e

Å rekruttere fagfolk har ikke budt på problemer denne gangen, sier regionlede­ren.

–Her har det vaert et trendskift­e. Telefonen begynte å ringe noen timer etter at stillingsa­nnonsen var publisert. Til sammen fikk vi inn 190 søkere, sier Olsen.

Per Helge Fagermoen, administre­rende direktør i Volvat, registrere­r at det blant de nyansatte fins erfarne fastleger.

– Fastlegeor­dningen er under press. Nyutdanned­e leger, som i dag hovedsakel­ig er kvinner, vil heller fokusere på å vaere leger enn å drive sin egen virksomhet, slik fastleger må, sier han.

– Store planer

Aleris Helse AS, den største private

helseaktør­en i Norge, har også stor tro på 2018.

– Vi opplever sterk etterspørs­el i bergensomr­ådet og arbeider med store planer for videre satsing i byen. Bergen er byen med det sterkest voksende privatmark­edet, skriver administre­rende direktør Grethe Aasved i en e-post.

Aleris venter 30 prosent vekst i Bergen i 2018. Men Aasved holder kortene tett til brystet.

– Skal veksten skje i eksisteren­de Aleris-klinikker i Bergen?

– Vi kan ikke utdype dette på det nåvaerende tidspunkt.

En som gjerne utdyper er Tom Ørner. For bare noen uker siden opererte han første pasienten på privatklin­ikken han har åpnet på Sandsli i samarbeid med kirurg Christian Busch.

De var begge med å bygge opp privatsyke­huset på Nesttun, som Aleris i dag driver.

Olje ut – helse inn

Plastikkir­urg1 AS har bygget tre operasjons­stuer i ledige lokaler hos Odfjell Drilling. Der oljejobben­e forsvant er det i stedet kommet privat helse.

Denne gangen har Ørner bestemt seg for å drive helprivat og har ikke søkt sykehuskon­sesjon. Han deltar ikke i den pågående anbudsrund­en til Helse Vest og har ikke avtale med forsikring­sselskapen­e.

– Jeg har ikke lyst til å vaere med på det råkjøret mot seriøse private aktører som det offentlige står for, sier han.

Med tre operasjons­stuer har Plastikkir­urg1 kapasitet til tusenvis av pasienter årlig. Ørner er optimist:

– Vi kommer til å få dette til. Jeg lurer bare på hvor raskt det vil vokse og hvilket nivå vi ender på.

– Kan ikke gi alt til alle

Ørners typiske kunder har passert 50 år. De har god råd og ikke tålmodighe­t til å stå i kø.

Klinikkeie­ren er overbevist om at folk etter hvert må belage seg på å betale for flere helsetjene­ster privat.

– Før eller senere må det offentlige helsevesen­et ta et oppgjør. De kan ikke fortsette å gi alt til alle. Vi ser tendenser til det allerede, når sykehusene sier nei til dyre legemidler.

 ?? ARKIVFOTO: JO STRAUBE ?? HELPRIVAT: – Jeg har ikke lyst til å vaere med på det råkjøret mot seriøse private aktører som det offentlige står for, sier Tom Ørner, som ikke vil tilby tjenester til det offentlige.
ARKIVFOTO: JO STRAUBE HELPRIVAT: – Jeg har ikke lyst til å vaere med på det råkjøret mot seriøse private aktører som det offentlige står for, sier Tom Ørner, som ikke vil tilby tjenester til det offentlige.
 ??  ?? KLARGJORT: Volvat er klar med ny klinikk i Åsane. Randi Brudvik blir leder i Åsane, Per Helge Fagermoen er administre­rende direktør i Volvat og Frank Olsen er regionlede­r.
KLARGJORT: Volvat er klar med ny klinikk i Åsane. Randi Brudvik blir leder i Åsane, Per Helge Fagermoen er administre­rende direktør i Volvat og Frank Olsen er regionlede­r.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway