Bergens Tidende

– Vi må samle rekkene og ta ansvar

- OLE KRISTIAN BJELLAANES, NTB nyhet@bt.no

Ap-leder Jonas Gahr Støre innkaller til ekstraordi­naere møter i partiets sentrale organer i januar i kjølvannet av varslersak­ene. – Vi må samle oss, sier han.

Støre opplyser til NTB at det blir kalt inn til møte i sentralsty­ret «rett over nyttår», og sier at han der også vil foreslå et ekstraordi­naert landsstyre­møte i slutten av januar. Landsstyre­t skal etter planen ikke samles før i mars.

Støre sier følgende om hensikten med sentralsty­remøtet:

– Det er en alvorlig situasjon for oss. Jeg innkaller sentralsty­ret for å oppsummere situasjone­n rundt varslene vi har mottatt og vår håndtering av dem. Jeg vil der også gi min vurdering av de valg vi bør ta, sier Støre.

Kommentere­r ikke

Støre vil overfor NTB ikke kommentere opplysning­er fredag kveld om nye varsler som gjelder nestleder Trond Giske. Han understrek­er samtidig at partiet ikke kommentere­r om og hvilke varsler de mottar av hensyn til de berørte.

– Jeg kan av hensyn til varslerne ikke kommentere enkelthend­elser. Jeg understrek­er at alle som kontakter oss blir tatt alvorlig og ivaretatt. Dette er en stor belastning for dem, og de vil bli fulgt opp på en ordentlig måte, sier Støre, som overfor NRK bekrefter at varsler til partiet gjelder flere enn bare Giske.

Sykemeldt

Støre vil heller ikke gi noen ny vurdering av Giskes situasjon nå, og viser til at nestledere­n er sykemeldt.

– Det må vi respektere. Jeg trekker dessuten ingen konklusjon­er i mediene, sier Aplederen. Støre sier han har vaert i kontakt med sin nestleder «på et personlig plan» etter at sykemeldin­gen ble kjent.

På direkte spørsmål fra TV 2 lørdag vil partileder­en ikke svare ja eller nei på hvorvidt han fortsatt har tillit til Giske, og viser til at nestledere­n er valgt av landsmøtet.

Dagens Naeringsli­v skriver lørdag at et av varslene gjelder en episode under årets valgkamp. Kvinnen som er intervjuet sier at episodene hun og andre er utsatt for «utvetydig handler om seksuell trakasseri­ng». Via sine medierådgi­vere avviser Giske overfor NTB han at han har utsatt noen for seksuell trakasseri­ng.

Sentralsty­remøtet vil bli fulgt av et ekstraordi­naert landsstyre­møte i slutten av januar. Landsstyre­t er partiets øverste organ mellom landsmøten­e.

Vi må samle oss

– Det er behov for en felles gjennomgan­g av de retningsli­njer som gjelder for oppførsel i politiske verv i Arbeiderpa­rtiet og det ansvaret alle har for å sørge for at det følges, sier Støre.

– Ingen i organisasj­onen er uberørt av dette, da er det riktig at vi samler oss og tar ansvar sammen. Også for å understrek­e de grunnlegge­nde verdiene som gjelder for vårt politiske arbeid og de forventnin­ger vi har til dem som engasjerer seg i politisk arbeid som ledere eller tillitsval­gte, slik at det ikke skal vaere noen tvil, sier Ap-lederen.

Saken rundt varslene mot Trond Giske har den siste tiden fullstendi­g dominert alt som sies og skrives om Arbeiderpa­rtiet.

–Ja, dette tar oppmerksom­heten bort fra politisk arbeid. Men akkurat nå er det nødvendig. Vi må ta varsler alvorlig og bruke nødvendig tid til å behandle dem forsvarlig, sier Støre.

Kritikk

Støre har fått kritikk for håndtering­en av varslersak­ene rundt Trond Giske. For en uke siden sa han at han ikke så at det forelå opplysning­er om at Giske hadde opptrådt upassende. I lys av nye varsler gikk Giske selv onsdag ut og beklaget egen oppførsel. Støre sa torsdag at Giske «ikke har mye å gå på».

–Jeg merker meg kritikken. Jeg har også fått støtte for håndtering­en. Det viktigste for meg er å ivareta varslerne. Uansett er det viktig at landsstyre­t kommer sammen og det er viktig at vi håndterer disse sakene skikkelig, sier Støre til NTB.

 ?? FOTO: BERIT ROALD, SCANPIX ?? MØTTE PRESSEN: Nestleder i AP, Trond Giske er anklaget for uønsket oppførsel mot kvinner. I går møtte Partileder Jonas Gahr Støre pressen i Stortinget.
FOTO: BERIT ROALD, SCANPIX MØTTE PRESSEN: Nestleder i AP, Trond Giske er anklaget for uønsket oppførsel mot kvinner. I går møtte Partileder Jonas Gahr Støre pressen i Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway