Bergens Tidende

Putin sikter mot gjenvalg

-

Russland president Vladimir Putin lover å bedre forholdene for naeringsli­vet, skjerpe kampen mot korrupsjon og å satse mer på helse og utdanning.

Valgløften­e fra presidente­n, som har hatt makten i landet som enten president eller statsminis­ter siden 1999, ble gitt da Putin talte til partiet Det forente Russlands landsmøte i Moskva lørdag.

Russerne går til urnene 18. mars neste år for å velge president for seks nye år. Alt tyder på at 65-årige Putin blir gjenvalgt. Oppslutnin­gen om presidente­n ligger på i overkant av 80 prosent i meningsmål­ingene.

Motkandida­t

Hans mest synlige motkandida­t, korrupsjon­sjegeren og opposisjon­slederen Aleksej Navalnyj (41), blir sannsynlig­vis forhindret fra å stille i presidentv­alget på grunn av en dom som ifølge ham selv er politisk motivert.

Det forente Russland støtter opp om Russlands sterke mann, men Putin foretrekke­r å holde en viss distanse til partiet og stiller som uavhengig kandidat.

– Russland er et land med en 1000 år lang historie, men vi må ikke behandle henne som vår bestemor og bare gi henne tabletter for å døyve smertene. Vi må gjøre Russland ungt, og sikte mot fremtiden, sa Putin i talen.

Lørdag ble også TV-personligh­eten Ksenia Sobtsjak (36) formelt nominert som presidentk­andidat av et liberalt parti. Hun omtales ofte som «den russiske Paris Hilton», og mange mener at hennes kandidatur kan øke valgdeltak­elsen.

Liberal

Sobtsjak har så langt ikke vaert kritisk til Putin, men har blant annet stilt spørsmål ved annekterin­gen av den ukrainske Krimhalvøy­en og støttet likekjønne­de ekteskap.

Hun har likevel argumenter­t for at opposisjon­en ikke burde prøve å trosse myndighete­ne med demonstras­joner som ikke er godkjent.

Uttalelsen­e synes å vaere rettet direkte mot Navalnyj, som med jevne mellomrom oppfordrer sine støttespil­lere til å aksjonere.

Navalnyj har stått bak en rekke arrangemen­ter og demonstras­joner for å presse Kreml til å la ham stille som presidentk­andidat. 41-åringen har blant annet varslet en ny markering søndag. Han har tidligere truet med å starte en kampanje for å boikotte valget, noe som skal ha vekket bekymring hos russiske myndighete­r. De bekymrer seg for apati blant velgerne, og fokuserer på tiltak for å få opp valgdeltak­elsen for å gjøre Putins seier så imponerend­e som mulig, skriver nyhetsbyrå­et AP.

Kommuniste­r

Kommunistp­artiet er også med i valgkampen. Partiet stiller denne gangen ikke med sin leder Gennady Zjuganov, som har vaert presidentk­andidat en rekke ganger tidligere. De har heller nominert Pavel Grudinin (57), som har bakgrunn som leder for en vellykket jordbaerfa­rm utenfor Moskva.

Grudinin har pekt på gårdsdrift­en som en modell for Russland, med en rekke sjenerøse velferdsor­dninger for de ansatte.

Andre tidligere kandidater som liberale Grigorij Javlinskij og ultranasjo­nalisten Vladimir Zjirinovsk­ij stiller også. NTB

 ?? FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV, AP ?? UAVHENGIG: Vladimir Putin talte til partiet Det forente Russlands landsmøte i Moskva lørdag. Partiet støtter Putin, men i valget stiller han som uavhengig kandidat.
FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV, AP UAVHENGIG: Vladimir Putin talte til partiet Det forente Russlands landsmøte i Moskva lørdag. Partiet støtter Putin, men i valget stiller han som uavhengig kandidat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway