Bergens Tidende

Byen hvor 72 timer kan vare i fire år

- BO SØNDERGAAR­D no.soendergaa­rd@pol.dk

I verdens yngste nasjon finnes et lite stykke land som ikke ligner noe annet. 38.000 barn, kvinner og menn lever i et fengsel av frykt og venter – mest på ingenting.

Hvis det er én ting alle kan bli enige om, så er det at det ikke burde vaere noen innenfor piggtrådgj­erdet.

Det er det. Hvis man slår av motoren på bilen kan man høre kvinner rope og barn som leker, slik at støvet på bakken blir til knasende dis i luften.

Soldaten fra Nepal stirrer ut under sin blå hjelm og sukker så dypt at den skuddsikre vesten hans flytter seg et par centimeter. Det er hans tilstedeva­erelse, våpen og uniform med blå FN-merker, som har fått over 10.000 mennesker til å søke ly bak gjerdet for å vaere i en form for sikkerhet, som det ellers ikke finnes mye av i Sør-Sudan. Ved siden av ligger en lignende leir med 30.000 innbyggere.

Det er seks år siden landet etter en blodig borgerkrig offisielt løsrev seg fra Sudan, og feiret sin selvstendi­ghet som FN-medlem nummer 193. Lederne av verdens nyeste land kom imidlertid aldri i gang med å bygge en stat. I stedet endte de opp med å slåss om makten, og siden 2013 har Sør-Sudan vaert et mareritt av en ny borgerkrig som har drevet millioner av mennesker på flukt.

Etnisk konflikt

Konflikten i landet er så kompleks at den tar pusten fra selv erfarne diplomater og hjelpearbe­idere. Når de prøver å forklare den peker de på kart som ligner et puslespill som er lagt feil. Landet og befolkning­en er delt i flere krigssoner og etniske gruppering­er som ikke henger sammen.

En av de gjennomgåe­nde fortelling­ene er den om hatet mellom de to store etniske gruppene – dinkaer og nuer. Landets sittende president, Salva Kiir, er dinka, mens rivalen hans og opposisjon­ens leder, Riek Machar, er nuer.

En gang kjempet de sammen for å løsrive landet fra Sudan, men de siste fire årene har de vaert i krig mot hverandre. De fleste av de 38.000 som lever bak gjerdet er nuere. Utenfor porten, og i hovedstade­n Juba en halvtimes kjøretur unna, bor dinkaene.

Derfor er leiren omkranset med piggtråd og bevoktet av soldater fra FNs fredsbevar­ende styrke UNMISS. Navnet på teltbyen er PoC1, kortformen av Protection of Civilians.

Her står de blå hjelmene vakt, og leiren er i realiteten et stykke land som tilhører FN, selv om Sør-Sudans regjering ikke anerkjenne­r leiren og helst ville ha hatt den fjernet. Rundt omkring i landet finnes det en håndfull slike PoCs, som til sammen huser rundt 210.000 mennesker. – Jeg har ikke vaert inne i Juba

 ??  ?? FLYKTNINGL­EIR: Denne leiren skulle egentlig bare vaere operativ i 72 timer. Snart går den inn i sitt femte år.
FLYKTNINGL­EIR: Denne leiren skulle egentlig bare vaere operativ i 72 timer. Snart går den inn i sitt femte år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway