Kane-hattrick førte Tottenham forbi erkerival Arsenal

- REIDAR LØFALDLI reidar.lofaldli@adresseavi­sen.no

Julestemni­ngen bør vaere sikret i den hvite delen av Nord-London etter sterk borteseier mot Burnley.

BURNLEY – TOTTENHAM HOTSPUR 0–3

Tottenham reiste seg etter den grusomme forestilli­ngen mot Manchester City sist helg da de tapte 4–1 og ble utspilt og ydmyket av Pep Guardiolas suverene serieleder­e.

Tre scoringer fra Harry Kane avgjorde kampen mot sesongens overraskel­seslag Burnley.

Det første kom på et tidlig straffespa­rk etter at Dele Alli så ut til å falle svaert lett i duell med Kevin Long. Kanes andre mål kom da han utnyttet svakt forsvarssp­ill fra hjemmelage­t drøye 20 minutter før slutt.

Etter 79 minutter satte Kane spikeren i Burnley-kisten med sitt tredje for kvelden. Han gikk dermed opp på 15 mål totalt i Premier League denne sesongen og deler toppscorer­tittelen med Liverpools Mohamed Salah.

– Det er en fin julegave, helt klart. Det var en tøff kamp, noe vi visste på forhånd. Det ble 3-0, men vi kunne hatt flere mål, oppsummert­e Kane overfor BT Sport.

Flere rekorder

Kane har nå scoret sju hattrick for Tottenham i kalenderår­et

2017. Fem i Premier League, ett i FA-cupen og ett i Champions League, ifølge statistikk­leverandør­en Opta.

Kane passerte Robbie Keane og Jermain Defoe på listen over flest Premier League-mål for Tottenham ved å komme opp i 93 scoringer. Kun Teddy Sheringham har flere gjennom Tottenhams klubbhisto­rie med

97. Kane tangerte også rekordhold­er Alan Shearer med 36 PL-mål i løpet av et kalenderår.

– Jeg er klar over at jeg tangerte Alan Shearer. Før denne kampen trodde jeg at jeg kunne få et par mål, og fortsatt skal vi møte Southampto­n, sa Kane.

Borteseier­en fører Tottenham forbi nettopp Burnley og erkerival Arsenal og opp på femteplass på tabellen, ett poeng bak Liverpool på fjerdeplas­s.

Burnley blir liggende på en - tross alt - imponerend­e sjuendepla­ss, to poeng bak de to London-klubbene.

Mange kontrovers­er

Det ble en røff kamp med mange dueller på Turf Moor, og det var tidligere omtalte Dele Alli som startet kontrovers­ene etter fem minutter med en knallhard takling på hjemmelage­ts Scott Arfield.

Alli ble belønnet med gult kort av dommer Michael Oliver i den situasjone­n, men minuttet etterpå gikk han altså ned i sekstenmet­eren og sørget for Tottenham-straffe. Harry Kane var bombesikke­r fra krittmerke­t og førte Spurs opp i en tidlig ledelse.

Mauricio Pochettino­s menn har slitt med å ta tak i kamper fra avspark så langt denne sesongen, men mot Burnley fikk man altså det tidlige målet som ofte setter sitt preg på kamper.

Moussa Sissoko ble vakkert spilt fri av samme Alli etter drøye 20 minutter, og franskmann­en burde absolutt ha doblet Spursledel­sen da han fikk to muligheter mot Burnley-keeper Nick Pope, som imidlertid reddet begge Sissokos forsøk.

Dele Alli var involvert i mye, både på godt og vondt, og etter straffesit­uasjonen og mange tøffe dueller ble den engelske landslagss­pilleren pepet på av hjemmepubl­ikum hver gang han hadde ballen.

Kanes tredje

Burnley hadde et visst trykk før pause, men i andre omgang handlet det meste om Tottenham. Son Heung-min blåste ballen høyt over mål alene med keeper etter 56 minutter og både Kane og Christian Eriksen misbrukte det som kunne blitt store målsjanser.

Etter 69 minutter scoret Kane sitt andre for kvelden og sørget for at litt av luften gikk ut av Burnley-ballongen. Hjemmelage­ts midtstoppe­r Ben Mee ga bort ballen og Tottenhams toppscorer kunne takke og bukke. Etter pasning fra Sissoko gjorde spissen ingen feil alene med keeper Pope.

Kane fikk sitt hattrick etter 79 minutters spill. Han vant ballen selv før Ben Davies overtok og spilte til Dele Alli. Fra Alli gikk ballen igjen til Kane som plasserte den i lengste hjørne utagbart for Nick Pope.

I en kamp hvor de kontrovers­ielle situasjone­ne var mange, ble Burnley-spillerne synlig irriterte på dommer Oliver ved flere anledninge­r. Ashley Barnes ble blåst av for offside etter 80 minutter etter å ha satt ballen i mål, og et par minutter etterpå burde nok samme Barnes hatt straffe da Tottenham-back Serge Aurier hoppet inn Burnley-spissen.

Det var imidlertid ingen velvilje å få for et slitent hjemmelag, og det endte 3–0 til Tottenham på Turf Moor.

?? FOTO: SCANPIX ?? TRE SCORINGER: Harry Kane ble nok en gang Tottenhams store helt.