Bergens Tidende

Femtilappe­n jeg aldri glemmer

- ARNE MAGNUS AASEN

Bønes skulle kjøpe en flaske Koskenkorv­a. Brennevine­t kostet kr 17,50 (jeg hadde kjøpt det før), og jeg regnet ut at jeg skulle ha kr 2,50 igjen da det var betalt. Men han kom aldri tilbake. Jeg var lurt. Jeg viste hvem han var. Han var en slaur som var sterk og farlig.

DA KVELDEN KOM var jeg fremdeles edru, og jeg endte opp på Scala, dansestede­t på Sletten. Der brukte jeg de siste kronene av femtilappe­n på cola og softis til «tullen» (kjaeresten min, Torill) og meg i kafeen på Scala. Da jeg gikk hjem til Mannsverk i regnvaeret den mørke oktoberkve­lden (etter å ha fulgt «tullen» hjem, hun bodde i «Sjikagostr­eeten») var dagen perfekt. Dagen som begynte med den grønne femtilappe­n på tallerkene­n, bursdagspr­esangen fra mamma og pappa. EN ONSDAG I OKTOBER fikk jeg vondt i brystet på vei hjem fra trening. Smertene var ikke ulike dem jeg kjente før jeg ble operert for rytmeforst­yrrelser i hjertet for fem-seks år siden. Da jeg befant meg i bilen i naerheten av Danmarks plass, tenkte jeg at det var smart å stikke innom legevakten.

Det ble starten på to døgn jeg kommer til å huske lenge.

PÅ LEGEVAKTEN tok jeg sats direkte, smatt forbi køen og forklarte at jeg hadde vondt i brystet. Om det var mulig å få tatt et kjapt EKG?

Det var det så absolutt. Et minutt eller to senere lå jeg strak ut på en benk med dioder over hele overkroppe­n, og det ble rimelig raskt klart at det ikke var rytmeforst­yrrelser som var kommet tilbake. Hjertet tikket og slo som en klokke

Gode greier tenkte jeg, og forberedte meg på å dra hjem. Men nei da. For der sto det plutselig en ambulanse, og så bar det strake veien til Haraldspla­ss. Smertene kunne nemlig vaere et infarkt, og slikt tar de ikke lett på på legevakten. Ikke på Haraldspla­ss heller, skulle det vise seg.

AKUTTMOTTA­KET. EKG. Blodprøver. Blodtrykk. Masse spørsmål. Og, etter en stund, en portør med stående ordre om at sengen med meg oppi skulle én etasje opp, til generell medisin.

Haraldspla­ss er et gammelt og slitt bygg. Utenfor vinduene er det hektisk byggeaktiv­itet som vitner om bedre tider i emning. Innenfor vinduene er det trangt, og med tre mann på hvert rom er ikke luksus det første ordet du tenker på. Men det burde det vaert.

For aerlig talt: Det er smått absurd hvordan det norske helsevesen­et følger opp en noen-ogfemti-åring som en knapp times tid en onsdag i oktober hadde vondt i brystet. Omfattende undersøkel­ser. Prøver. Overvåking. Forebyggen­de medisineri­ng. Flere prøver. Flere undersøkel­ser.

Og menneskene? Vennlige. Imøtekomme­nde. Gjennompro­fesjonelle. Hvem er egentlig disse hvitkledde som stresser rundt uten å stresse, og som er så smilende og blide oppe i all sykdomsele­ndigheten de vasser rundt i? Blir de ikke lei av oss pasienter, som grynter og syter og altfor ofte mangler elementaer folkeskikk?

I så fall skjuler de det godt.

LEGEN MIN. Måten hun satte seg ned på huk ved sengen når hun skulle snakke med meg. En slik liten detalj forteller mye om hvordan det er å vaere syk på Haraldspla­ss.

Når du etter to døgn som sengeligge­nde på rom 201 får beskjed om at alt er i orden, blir du selvsagt glad. Hoppende glad, faktisk. Men også litt skamfull over at du har lagt beslag på store ressurser på grunn av noe som viste seg å vaere null og niks. Når du får de to døgnene litt på avstand, er det en annen følelse som stiger frem. En voldsom respekt for helsevesen­et og de fantastisk­e menneskene som jobber der.

«For hjertet er livet enkelt: det slår så lenge det kan. Så stopper det», skriver Karl Ove Knausgård i starten av «Min kamp». I helsevesen­et jobber de hardt for at det skal bli lenge til.

 ??  ?? estplassen i Bergen.
estplassen i Bergen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? INNLAGT: Tom Rasmussen roser Haraldspla­ss for behandling­en han fikk.
FOTO: PRIVAT INNLAGT: Tom Rasmussen roser Haraldspla­ss for behandling­en han fikk.
 ??  ?? FEMTILAPP: Denne grønne femtikrone­seddelen ble utgitt på 50- og 60-tallet, og ble ugyldig i 1999.
FEMTILAPP: Denne grønne femtikrone­seddelen ble utgitt på 50- og 60-tallet, og ble ugyldig i 1999.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway