Bergens Tidende

«Lykkelande­t»

-

NRKs Brennpunkt-redaksjon har fulgt tiggermilj­øet i Bergen i nesten to år, med skjult kamera og spaning.

I dokumentar­en «Lykkelande­t », viste NRK tirsdag hvordan et nettverk på rundt 140 rumenere tjener millioner på organisert tigging, prostitusj­on, narkotika og annen kriminalit­et.

Programmet er satt opp igjen på NRK2 kl. 22.50 i kveld.

på gaten, men hun er klar på at mange nordmenn var fiendtlige og sinte på henne i går. En hissig mann kommer til bordet der vi sitter. Han snakker høylytt og blir bedt om å roe seg.

– Hvorfor tar ikke politiet disse folkene som var vist på TV hvis de er kriminelle, spør han.

De er klare på at NRK ikke skulle ha sladdet ansiktene på personene som ble vist i dokumentar­en.

– Da ville folk ha sett at vi ikke var der. Nå blir vi stemplet som kriminelle, sier de.

Vil dra hjem

Tiggerne ser mørkt på fremtiden. De forteller at de er redde og frykter fremtiden. Dobre Anica vil reise hjem til Romania.

– Jeg er gammel og tåler ikke stress. Jeg kan ikke vaere her, sier hun.

De andre forteller at de ikke har en fremtid i Romania ettersom de verken har jobb eller muligheter til å tjene penger der.

–Vi er nødt til å vaere her, men det ser vanskelig ut. Før TV-programmet ble vist, kunne vi tjene 200–300 kroner om dagen. I dag har det ikke vaert en krone i koppen.

Hektisk dag på jobben

Marcos Amano er daglig leder ved Robin Hood-huset. Han hadde en hektisk dag på jobben i går. Rundt 30 mennesker fra tigger- og flaskesaml­ermiljøet var innom under frokosten.

– Det er frykt og uro i miljøet av gatearbeid­ere. Flere fortalte at de er blitt skjelt ut, bedt om å reise hjem og eller andre aggressive handlinger. En sa han var blitt sparket og slått da han samlet flasker. En annen sa han ble forsøkt sparket etter tirsdag kveld og kalt hund da han satt på gaten ved Logehaven, sier Amano.

– Har det vanskelig nok

– Bergensern­e har ikke for vane å skjelle ut, spytte på eller slå tiggere. Reaksjonen­e kommer sannsynlig­vis som følge av dokumentar­en, sier Amano.

Han ber folk besinne seg og behandle gatemiljøe­t i Bergen med verdighet og omtanke.

– De vi har snakket med i dag er mennesker som bor på overnattin­gstilbudet til Kirkens Bymisjon. De er i en utsatt posisjon og har det vanskelig nok, om ikke de skal utsettes for vold, trusler og sjikane.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway