Bergens Tidende

Intensiver­er jakten på skattepeng­er fra norske pensjonist­er

- KNUT-ERIK MIKALSEN knut.erik.mikalsen@aftenposte­n.no

Spanske myndighete­r gjennomfør­er en storstilt skattejakt blant norske pensjonist­er i Spania.

Spanske skattemynd­igheter bekrefter at de nå fører en mer aktiv skatteoppk­reving, men vil ikke si noe om omfanget dette har overfor norske statsborge­re. Den norske advokaten Einar Askvig i Vogt Advokatfir­ma Espana i Marbella har derimot hatt flere store saker for norske klienter. Hans vurdering er slik:

– Spanske skattemynd­igheter har det siste året utvist en aggressivi­tet som vi ikke har sett maken til i de snart 19 år vi har vaert virksomme i Spania. Nå slipes knivene. De som er skatteplik­tige i Spania og som ikke har betalt skatt til landet slik de skulle, er i en litt kjedelig situasjon, for å si det slik.

Reglene er klare: Nordmenn skal betale skatt til Spania hvis man har bodd mer enn halvparten av året i landet i løpet av et år, eller har fast eiendom i landet. Dette er det mange nordmenn som ikke har gjort.

Nye tider

Kravene som er reist mot nordmenn bosatt i Spania, har i de verste tilfellene vaert opp mot en million norske kroner.

Pengene spanjolene går etter, gjelder lønns- og pensjonsin­ntekter samt inntekter fra salg og utleie av eiendommer. Det betales kun 15 prosent skatt på inntekter til Norge når man bor i utlandet - såkalt kildeskatt. Mange har ikke oppgitt norsk inntekt til spanske myndighete­r, og de har dermed sluppet unna med en behagelig skattesats.

Spanske myndighete­r har hatt begrenset kapasitet til å kontroller­e om nordmenn betaler skatt som de skal. Den tid er over. Digitale hjelpemidl­er og en styrket skattesekt­or gjør at spanjolene kan føre en nidtid kontroll med inntekts- og skatteoppl­ysninger fra bl.a. Norge. Krisen i Spania har åpnet øynene for viktighete­n av å hente inn skatter og avgifter for å finansiere egne offentlige utgifter.

Banket på døren

Nordmannen Lasse Mejlaender Finstad (77) bor i Fuengirola på Costa del Sol. Han er blant nordmennen­e som har opplevd å få spanske skattemynd­igheter bokstaveli­g talt på døren.

En dag for noen uker siden fikk han et brev fra skatteetat­en i Andalucia. Der ble det ble satt frem krav om betaling av over 300.000 kroner for de tre siste årene.

– Jeg har bodd i Spania i mange år, og etter at jeg ble pensjonist, har jeg fortsatt å betale skatt til Norge og trodd at det var riktig. Jeg ga beskjed til alle nødvendige instanser i Norge om at jeg hadde flyttet. Jeg ser i dag at feilen jeg gjorde, var at jeg ikke satte meg godt nok inn i lovverket slik at skatten ble betalt i Spania og ikke til Norge, forteller han.

– Jeg ble jo veldig overrasket, men har fått avklart fra Skatteetat­en i Norge at jeg faktisk har betalt skatt i Norge urettmessi­g, og at disse pengene blir sendt til Spania og forhåpentl­igvis dekker kravet jeg har fått. Med god hjelp fra Skatteetat­en håper jeg å ha ryddet opp i saken nå, sier Finstad.

Han synes ikke det er rart at spanske skattemynd­igheter nå bruker mye energi på å kreve inn skatt fra utlendinge­r som har flyttet til Spania.

– Vi bruker veiene og sykehusene deres og andre offentlige tjenester. Da er det jo rett og rimelig at vi er med på å betale for det, sier Finstad.

«Glemt» å oppgi inntekter

Advokat Askvig forteller at flere av deres klienter har fått krav om tilleggssk­att for inntekt så langt tilbake som fra 2012.

– Dersom skattyter har «glemt» å oppgi inntekt eller ført opp fradrag som ikke kan dokumenter­es, er spanjolene nådeløse: De ilegger restskatt, renter og en administra­tiv bot på 26 prosent av restskatte­n.

Askvig sier at de fleste nordmenn som har fått krav mot seg, som regel ordner opp selv, men at noen trenger hjelp.

– Det gjelder typisk pensjonist­er som bor mesteparte­n av året her i landet og har skattet de lovpålagte 15 prosentene til Norge i alle år og trodd at det var greit. Det er det ikke. Pensjonen skal i sin helhet beskattes i Spania. Skattekrav­et kan fort dreie seg om 100.000 kroner, forteller Askvig.

Strøm- og vannforbru­k

For alle som får slike krav, anmoder Askvig at de samarbeide­r med spanske myndighete­r. De vil normalt få fratrekk for allerede innbetalt skatt til Norge, men også slippe straffeska­tt som spanjolene pålegger.

Skattejakt­en omfatter også inntekter fra fast eiendom som utlendinge­r har i Spania. Netto inntekt skal beskattes. Når spanjolene­s mistanke vekkes i slike saker, kan de gå utradisjon­elt til verks, forteller Askvig:

– Skattekont­oret i Marbella har nå flere inspektøre­r som foretar stikkprøve­r for å sjekke om leilighete­r eller villaer har vaert utleid. Inspektøre­ne har tilgang til forbruk av vann, elektrisit­et og gass. På den måten kan de avsløre om eiendommen har vaert utleid i større omgfang enn eieren vedgår, forteller Askvig.

Ønsker ikke kommentere

Det spanske skattevese­net, Agencia Estatal de Administra­ción Tributaria bekrefter overfor Aftenposte­n den intensiver­te skattejakt­en, men ønsker ikke å kommentere det konkrete omfanget.

– Vi fører ingen statistikk på dette, men tar kontakt med de enkelte land når vi oppdager at folk bor i Spania store deler av året og skal betale skatten sin til oss, skriver skattevese­net.

I Skatteetat­en i Norge sier Lene Ringså, som er seksjonssj­ef i rettsavdel­ingen, at det ikke er mulig for henne å kommentere andre lands aktivitete­r eller Norges dialog med andre land.

- Skatteavta­len mellom Norge og Spania regulerer hvilket land som kan skattlegge en person som blir skatteplik­tig til både Norge og Spania. Som et utgangspun­kt skal en person skatte til det landet vedkommend­e har mest tilhørighe­t. For eksempel kan fast eiendom og inntekt fra denne alltid skattlegge­s i det landet eiendommen ligger, sier Ringså.

Skatteavta­len gjør det mulig med rask og omfattende utveksling av inntekts- og formuesopp­lysninger mellom landene.

 ?? FOTO: ENRIQUE CALVO ?? SAFTIGE KRAV: Mange norske pensjonist­er som bor i Spania har fått saftige skattekrav fra spanske myndighete­r.
FOTO: ENRIQUE CALVO SAFTIGE KRAV: Mange norske pensjonist­er som bor i Spania har fått saftige skattekrav fra spanske myndighete­r.
 ?? FOTO: ARNE BJØRNDAL ?? SLIPER KNIVENE: – De som er skatteplik­tige i Spania og som ikke har betalt skatt til landet slik de skulle, er i en litt kjedelig situasjon, for å si det slik, sier Einar Askvig. Han er advokat i Vogt Advokatfir­ma Espana.
FOTO: ARNE BJØRNDAL SLIPER KNIVENE: – De som er skatteplik­tige i Spania og som ikke har betalt skatt til landet slik de skulle, er i en litt kjedelig situasjon, for å si det slik, sier Einar Askvig. Han er advokat i Vogt Advokatfir­ma Espana.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway