Bergens Tidende

– Egenskaper vil avgjøre statsrådsk­abalen

- BIRGITTE IVERSEN, NTB samfunn@bt.no

I julen har statsminis­teren selv stått ved grytene. På nyåret håper hun å presentere en fersk statsrådsm­eny komponert av de best egnede fra tre partier.

Statsminis­ter Erna Solberg ser frem til noen rolige juledager i Bergen før det braker løs med regjerings­forhandlin­ger med Venstre rett over jul.

På julaften var Solberg og mannen Sindre Finnes vertskap for hele storfamili­en. På menyen sto det pinnekjøtt – tilberedt av statsminis­teren selv.

Full kontroll tar hun også over statsrådsm­enyen, som må legges helt på nytt når den blåblå topartireg­jeringen etter alle solemerker utvides med Venstre på nyåret.

– Alle de ulike partienes kandidater må aksepteres av meg, fastslår hun overfor NTB.

Vil ha de beste

Statsminis­teren sier hun har begynt tenkningen rundt hvem som skal sitte ved kongens bord i en eventuell trepartire­gjering, men understrek­er at forhandlin­gene om politikken kommer først. De starter på et hemmelig sted 2. januar. Venstre og Frp har heller ikke levert sine ønsker for departemen­ter og personer ennå, påpeker hun.

Departemen­tene for utdanning, klima og miljø, samferdsel og innvandrin­g og integrerin­g er ventet å stå høyt på Venstres liste. Partileder Trine Skei Grande, Abid Raja, Sveinung Rotevatn og Guri Melby anses som partiets mest aktuelle statsrådsk­andidater.

Innvandrin­g og integrerin­g, samferdsel, finans og olje- og energi er de mest «hellige» statsrådsp­ostene for Frp, viser en ringerunde Aftenposte­n har gjort blant fylkeslede­rne. Partileder Siv Jensen, Sylvi Listhaug, Ketil Solvik-Olsen og Jon Georg Dale nevnes som dem det er viktigst å beholde i regjering.

Solberg medgir at det også i Høyre finnes en prioritert statsrådsl­iste – knyttet til partiets viktigste valgkampsa­ker som helse, arbeids- og naeringspo­litikk, skole og justis. Men det er ikke partienes ønskeliste­r hun vil legge mest vekt på når fordelinge­n skal skje, understrek­er hun.

Vil ha de beste

– Det skal ikke nødvendigv­is bare vaere en fordeling langs partipolit­iske linjer, vi må også diskutere hvem som har den beste kandidaten på saksfeltet. Kandidaten må ha evnen til virkelig å kunne løfte et saksfelt, sier hun.

I tillegg må kabalen gå opp både når det gjelder kjønnsbala­nse og fordelinge­n mellom ulike landsdeler.

– Det betyr at alle partiene må strekke seg for å prøve å levere på flere kriterier enn akkurat det som er førsteprio­ritet for det enkelte partiet, sier Solberg.

Regjeringe­n består i dag av 19 statsråder. Solberg vil ikke uttale seg om hvorvidt denne strukturen vil bestå, eller hvor mange statsråder Venstre vil få. Sist partiet satt i regjering, hadde de tre.

Trine Skei Grande har uttalt at hun vil inn i regjeringe­n for å gjøre den «rausere, grønnere og mer sosiallibe­ral».

Lover mer raushet

Solberg mener Grande skal klare det – i hvert fall på to av punktene.

– Vi skal gjøre mer for å bekjempe barnefatti­gdom, og vi skal gjøre mer for å sørge for å kvalifiser­e folk til å få jobber, og det er jo et rausere budskap, sier Solberg.

Hun lover også bedre resultater i klimapolit­ikken fremover. Men at regjeringe­n også skal bli mer «sosiallibe­ral», det kan ikke Solberg love over bordet.

– Høyre er jo liberalkon­servative. Vi har litt ulike ideologisk­e ståsteder, men jeg opplever at vi tre partier har felles prioriteri­nger på mange viktige felt. Akkurat på det punktet skal vi nok snakke om politikk og politikken­s innhold, sier Solberg.

 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? VIL HA DE BESTE: – Det skal ikke nødvendigv­is bare vaere en fordeling langs partipolit­iske linjer, vi må også diskutere hvem som har den beste kandidaten på saksfeltet, sier Erna Solberg om statsrådsk­abalen.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX VIL HA DE BESTE: – Det skal ikke nødvendigv­is bare vaere en fordeling langs partipolit­iske linjer, vi må også diskutere hvem som har den beste kandidaten på saksfeltet, sier Erna Solberg om statsrådsk­abalen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway