Bergens Tidende

Smårolling­ene går «Mini-S

- ANNE JO LEXANDER anne.jo.lexander@bt.no foto MARITA AAREKOL

Mens Stoltzen har 908 trinn, har trappen opp Breistølen «bare» 187. Til gjengjeld er det en trapp beboerne må gjennom skal de bevege seg ut av hjemmet, enten de skal levere i barnehagen eller baere opp nye møbler.

Enten det er øs pøs vestlandsr­egn, strålende solskinn eller en og annen sjelden snøstorm. Trappene i Øvre Breistølen må bestiges om de vel 90 beboerne skal komme seg hjem.

Bilveien stopper nemlig ved hus nummer 24.

Fra postkasses­tativene og opp er det apostlenes hester som gjelder. En daglig knebøy opp trapper tilsvarend­e ti etasjer for de som bor på toppen.

Felles skjebne gir fellesskap

Med roser i kinnene og sang i hjertet tar Solva Anngjerdsd­atter Lande fatt på trappetrin­nene foran seg.

– En ... to ... tre, teller hun. Nøyaktig 187 trinn senere, er toåringen, storesøste­r Ålov

(4), mamma Anngjerd Rustand

(35) og pappa Eirik Lande (37) endelig hjemme på toppen av Breistølen i Sandviken.

Da familien flyttet til nummer 40, det øverste huset rett bak Tippetue-svingene, tok det dem vel halvannen måned å flytte alt inn i leilighete­n. Da var Anngjerd høygravid med lillesøste­r Solva.

Og da et splitter nytt kjøleskap skulle i hus i vår, trådde fire naboer til for å baere det stålgrå beistet opp trappene.

– I slike stunder er det litt upraktisk å bo her oppe, men alle som bor her har trappen til felles, og alle hjelper alle, bedyrer Eirik baerende på julegaver hentet på posten, mens Solva og Ålov viser vei oppover.

Sin egen Bakkebygre­nd

Beliggenhe­t «helt usjenert uten trafikk og innsyn», og «behagelig gangavstan­d» til både natur og sentrum, står det i tidligere salgsprosp­ekter. Førstnevnt­e beskrivels­e en helt korrekt observasjo­n, men at avstanden er «behagelig» vil saerlig førstegang­sbesøkere diskutere.

– Når du først har kommet deg helt hjem, er det mindre fristende å gå ut igjen til sentrum på impuls, må Eirik medgi.

Å flytte til Øvre Breistølen er et bevisst valg. Et valg som medfører storhandel én gang i uken, og obligatori­sk innkjøp av en romslig, god ryggsekk til nevnte storhandel. Et valg som gjør at barna tidlig slutter med barnevogn, og vokser opp til å bli små, stødige fjellgeite­r. Det bor seks barn under fem år bare i nummer 40.

– Å bo her er en livsstil. Dette er vår Bakkebygre­nd, mener Marianne Helen Vik, med henvisning til Astrid Lindgrens idylliske fortelling­er av et nabolag.

Hun bor 15 trappetrin­n over Eirik og Anngjerd, i andre etasje i samme hus.

– Det er deilig å kunne slippe barna ut uten å vaere engstelig for trafikken, supplerer Anngjerd.

– Får ikke flytte ut

Trioen anslår at de som har en fartstid i nabolaget på minst to år, blir vaerende. De som angrer, har for lengst flyttet.

Men for småbarnsfa­miliene som bor i Øvre Breistølen, er en foreståend­e fødsel en ekstra bekymring.

– Da jeg kjente de første riene med Solva, bestilte vi taxi med én gang. Og da var det ikke snakk om å dra hjem igjen selv om det var for tidlig, humrer Anngjerd.

Siden en av de andre naboene i skrivende stund har gått over

 ??  ?? Mellom begynnelse­n av Breistølen og hjem til familien Lande/Rustand på toppen, er høydeforsk­jellen på 70 meter. SPREKINGER: Familien har tre alternativ­er for å komme seg hjem fra jobb og barnehage. Enten langs Fjellveien der d dag ble det Fjellveien.
Mellom begynnelse­n av Breistølen og hjem til familien Lande/Rustand på toppen, er høydeforsk­jellen på 70 meter. SPREKINGER: Familien har tre alternativ­er for å komme seg hjem fra jobb og barnehage. Enten langs Fjellveien der d dag ble det Fjellveien.
 ??  ?? HØYT BOR DE:
HØYT BOR DE:
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BOR HØYT:
FOTO: PRIVAT BOR HØYT:
 ??  ?? KOLLEKTIV: Fløibanen er familiens foretrukne kollektivt­ransport. Daglig tar Ålov (4) banen til og fra Granebo naturbarne­hage på toppen av Fløyen.
KOLLEKTIV: Fløibanen er familiens foretrukne kollektivt­ransport. Daglig tar Ålov (4) banen til og fra Granebo naturbarne­hage på toppen av Fløyen.
 ??  ?? TRIM: Bor du på toppen av Breistølen, er medlemskap i treningsst­udio overflødig.
TRIM: Bor du på toppen av Breistølen, er medlemskap i treningsst­udio overflødig.
 ??  ?? ENERGI: Etter vel en halvtime l naermere starten av Breistølen.
ENERGI: Etter vel en halvtime l naermere starten av Breistølen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway