Bergens Tidende

Ltzen» hver dag

-

termin, har Eirik sørget for at trappene er ekstra godt strødd da det var kaldt og ekstra isete uken før jul.

Det er en eneste gang Marianne har kjent et snev av anger over å ha flyttet til Øvre Breistølen.

– Kanskje ... kanskje ... da jeg var høygravid. Da var det litt tungt med alle trappene, kommer det nølende, mens sønnen Sigurd Vik på 16 måneder fornøyd stabber rundt og leker med Solva.

Marianne har dessuten fått streng beskjed fra de ti sterke vennene som hjalp til med innflyttin­gen for vel tre år siden: De får ikke lov til å flytte igjen.

– Så vi er stuck her, sier hun og ler. – Det hadde vaert utrolig deilig om vi kunne hatt fredelige nyttårsaft­ener på øyeavdelin­gene rundt om i landet. Det er den vakten alle øyeleger gruer seg til og ikke vil ha, sier overlege ved Haukeland sykehus, Nils Bull.

Bull begynte registreri­ngen av øyeskader som følge av fyrverkeri­ulykker i 2005 – den gang var det 28 skader. Etter innføringe­n av pinneraket­tforbudet i 2008 gikk skadetalle­t ned til ti og holdt seg der i to år. Siden har antallet skadde ligget på mellom 15 og 18 personer.

Unødvendig­e skader

Fortsatt er det et unødvendig høyt antall skader, mener Bull.

I 2016 sendte Norsk Øyelegefor­ening brev til Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) der de oppfordret til et forbud mot privat fyrverkeri.

I svarbrevet erkjenner DSB at det vil vaere svaert utfordrend­e å få redusert antall øyeskader ytterliger­e med mindre det innføres et forbud mot privat bruk av fyrverkeri, men at et eventuelt forbud må utredes naermere.

– Dette arbeidet kommer til å kreve en større utredning med betydelig innsats fra blant annet helsemyndi­ghetene. En slik utredning vil ikke kunne igangsette­s nå grunnet presserend­e oppgaver, men vil bli vurdert på et senere tidspunkt, lød svaret fra DSB.

Nedgang i antall skader

Øyelegen ser heldigvis en nedgang i antall øyeskader.

– I fjor hadde vi 12 skader, så da var det et hyggelig, lite

Av de fire alvorlig skadde i 2016 var det én kvinne og tre gutter på 16 år, noe som kan sies å vaere representa­tivt for kjønnsford­elingen i fyrverkeri­ulykker. Menn står nemlig for 90 prosent av alle skader.

– Og de ti prosentene kvinner er alltid tilskuere, sier Bull.

Flertall for felles fyrverkeri

Bull ber nå om at en utredning av et forbud mot privat oppskyting av fyrverkeri må finne sted.

– Politikere mangler mot til handlekraf­t. Mellom ti og

20 par øyne blir ødelagt hvert år. Jeg kan garantere at det skjer i år også. Og man lar det skje, sier Bull.

Han kommer med en klar oppfordrin­g til landets politikere: forbud mot privat fyrverkeri. Bull refererer til en undersøkel­se If Skadeforsi­kring gjorde i forkant av nyttårsaft­en i 2016. Da svarte

55 prosent at et felles fyrverkeri er et flott tiltak.

– Folk flest går inn for felles fyrverkeri. Det er ikke lenger bare den fanatiske øyelegen som ønsker det. Politikern­e hører jo på folk flest, så jeg håper de etter hvert vil helle mot å ta en litt klokere beslutning her, sier Bull. NTB

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? opp 187 trapper den siste biten, eller via Hestebergv­eien og Tippetue, eller fra barnehagen på toppen av Fløyen. IALVORLIG: Øyeskade etter rakett.
FOTO: NTB SCANPIX opp 187 trapper den siste biten, eller via Hestebergv­eien og Tippetue, eller fra barnehagen på toppen av Fløyen. IALVORLIG: Øyeskade etter rakett.
 ??  ?? veien er familien endelig kommet ser det med energipåfy­ll for jentene.
veien er familien endelig kommet ser det med energipåfy­ll for jentene.
 ??  ?? LITEN FJELLGEIT: Vesle Solva er knapt to år gammel, men tråkker oppover trappene som en liten fjellgeit.
LITEN FJELLGEIT: Vesle Solva er knapt to år gammel, men tråkker oppover trappene som en liten fjellgeit.
 ??  ?? Nils Bull
Nils Bull

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway