Bergens Tidende

Fire av ti beholder julegaver de ikke liker eller trenger

- JULIA LOGE, NTB julia.loge@ntb.no

63 prosent bytter julegaver de ikke liker eller ikke trenger, men naer fire av ti tar seg ikke bryet. Forbrukerr­ådets råd er å bytte i romjulen.

Tredje juledag er for mange den store byttedagen. Seks av ti bytter julegaver de ikke trenger eller ikke liker, viser en undersøkel­se Norstat har gjort for Forbrukerr­ådet.

– Selv om det ikke er en lovbestemt rett, kan du bytte varer i romjulen. Det kommer av langvarig praksis i handelssta­nden, men betingelse­ne varierer fra butikk til butikk, sier Pia Cecilie Høst, leder for forbrukerd­ialog i Forbrukerr­ådet.

Økende miljøbevis­sthet

Én av tre bytter julegaver for å kunne velge noe de virkelig vil ha. Forbrukerr­ådets tall viser også at miljøbevis­stheten siger inn blant julegavene. For tre år siden var det 15 prosent som byttet av miljøhensy­n og for å hindre sløsing, men det har økt til 22 prosent i årets undersøkel­se. Høst mener folk kan ha god samvittigh­et når de bytter julegaver.

– Romjulen er en god tid for bytting av julegaver. Det er dessuten bedre for både miljøet og en selv å bytte til noe man virkelig trenger, enn å la tingene ligge og slenge hjemme.

Mange bytter ikke

Det er flere grunner til at mange velger å beholde en julegave selv om de verken liker den eller har bruk for den. Ifølge en undersøkel­se Norstat har gjort for Forbrukerr­ådet, er 12 prosent redd for å såre giveren, mens 20 prosent ikke vil bruke tid på dette. Ni prosent bytter bare hvis gaven er kostbar.

Mange bytter også inn i en tilgodelap­p. Men nordmenn har tilgodelap­per og gavekort for milliarder liggende omkring.

– Bruk dem nå, når du likevel skal bytte julegaver. Det kan ligge betydelige verdier i det, og i romjulssal­g kan du få ekstra valuta for pengene, med mindre det står noe annet på tilgodelap­pen, tipser hun.

Angrerett på nettet

Er gaven kjøpt på internett, har du ikke bytterett i romjulen. På den annen side har du 14 dagers angrerett fra varen kommer frem til den som kjøpte den. Regelen gjelder om den ble kjøpt i en norsk eller EU/EØS-tilknyttet nettbutikk.

Selv om det kan ha gått mer enn to uker fra giveren mottok pakken, kan det likevel vaere smart å forhøre seg om byttemulig­hetene til nettbutikk­en.

– Vaer rask med å melde fra om at du vil angre, og forsøk selv om du er usikker på om du kan. Konkurrans­en blant nettbutikk­er er stor, og det virker som en del har skjønt at de kan vinne kunder på god service, sier Høst.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? Én av tre bytter julegaver for å kunne velge noe de virkelig vil ha, ifølge
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX Én av tre bytter julegaver for å kunne velge noe de virkelig vil ha, ifølge
 ??  ?? Pia Cecilie Høst
Pia Cecilie Høst
 ??  ?? DEN STORE BYTTEDAGEN: Forbrukerr­ådet.
DEN STORE BYTTEDAGEN: Forbrukerr­ådet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway