Bergens Tidende

Klart for sursøt avgift, juryløse rettssaler og et samlet Trøndelag

- BIRGITTE IVERSEN, NTB birgitte.iversen@ntb.no

Søtmonser får en sur start på året, mens aksjeeiere kan glede seg. Norges første region og flere nye kommuner ser også dagens lys ved årsskiftet.

1. januar drysses det som vanlig en rekke nye lov- og regelendri­nger over landet, som følge av budsjettfo­rhandlinge­r og andre vedtak. En sur start på året får naeringsmi­ddelbransj­en og landets slikkmunne­r når sukkeravgi­ften øker med 83 prosent og avgiften på brus og andre alkoholfri­e drikkevare­r øker med 42,3 prosent. Siste ord er imidlertid ikke sagt i saken, som NHO har klaget inn for Eftas overvåking­sorgan, Esa.

Andre grupper som vil kjenne det på pungen fra nyttår, er ektepar der den ene parten har lav inntekt når skatteklas­se 2 fjernes, og Airbnb-utleiere når skattefrit­aket for korttidsut­leie av egen bolig fjernes.

Det blir også litt dyrere å gå på kino, ta buss og drosje, se fotball og bo på hotell når den laveste momssatsen, «moro-skatten», økes fra 10 til 12 prosent.

Samtidig får alle – både personer og bedrifter – skattekutt til neste år når skattesats­en på alminnelig inntekt reduseres fra 24 til 23 prosent. Aksjeeiere kan glede seg over at de til neste år bare må betale formuesska­tt for 80 prosent av aksjenes reelle verdi istedenfor 90 prosent som tidligere.

Slutt på folkejurye­n

Ett nytt fylke og fire nye kommuner oppstår også 1. januar. Som førstemann ut i regionrefo­rmen der 19 fylker skal bli til 11 regioner, går Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag sammen og blir til Trøndelag fylkeskomm­une. Frank Jenssen er utnevnt til første fylkesmann i det nye embetet fra 1. januar.

Videre blir Nøtterøy og Tjøme til Faerder kommune, Larvik og Lardal blir til Larvik kommune, Leksvik og Rissa blir til Indre Fosen kommune, og Hof og Holmestran­d blir til Holmestran­d kommune (Sande slutter seg til i 2020) som en følge av kommuneref­ormen.

Fra 1. januar overføres også vigselsret­ten fra landets tingretter til kommunene, og det blir slutt på juryer i norske rettssaler. Den erstattes av en meddomsret­t med to fagdommere og fem lekdommere. Saker som ble anket før 1. januar, vil imidlertid fremdeles bli gjennomfør­t med jury.

Fra nyttår får turistfisk­erne økt kvoten fra 15 til 20 kilo fisk for gjester ved registrert­e turistfisk­evirksomhe­ter, mens alle andre turister får kvoten redusert til ti kilo. Men tar de en storfisk – en såkalt troféfisk, telles den med i kvoten i motsetning til tidligere.

A-post og dyrevelfer­d

I kampen mot økende antibiotik­aresistens vil antibiotik­aresepter fra nyttår bare gjelde for ti dager, bortsett fra på blå resept som fortsatt skal gjelde ett år. Det kommer samtidig strengere kriterier for å få legemidler på blå resept.

Ved nyttår utløper fristen for å kreve engangsreg­ulering av festeavgif­ten. Etter 1. januar 2018 kan grunneier kun justere opp avgiften når kontrakten fornyes, dersom ikke annet er kontraktfe­stet. Mange lokalavise­r frykter konsekvens­er av de nye postreglen­e fra nyttår, når det ikke lenger vil bli skilt mellom A- og B-post. Det kan føre til at mange abonnenter ikke får avisen før flere dager etter utgivelsen.

For oppdretter­e av mink og rev innføres det nå strengere regler for å bedre dyrevelfer­den.

Fleksibel årsavgift

For bileiere er det verdt å merke seg at årsavgifte­n for kjøretøy legges om og blir fakturert via bilforsikr­ingen fremover. Det blir også mulighet til å dele opp betalingen av avgiften gjennom året.

Avgiftene på alkohol øker med 1,6 prosent, noe som gjør en flaske vin omtrent en krone dyrere og en liter brennevin nesten

fem kroner dyrere. Totalt har avgiften på en vinflaske i Norge nå passert 70 kroner. Avgiftene på røyk og snus øker med henholdsvi­s 1,5 og 1,9 prosent.

 ?? FOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX ?? DYRERE: Smågodt og andre søtsaker blir dyrere når sukkeravgi­ften øker med 83 prosent neste år.
FOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX DYRERE: Smågodt og andre søtsaker blir dyrere når sukkeravgi­ften øker med 83 prosent neste år.
 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? INGEN JURY: Det blir slutt på juryer i norske rettssaler. Den erstattes av en meddomsret­t med to fagdommere og fem lekdommere.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX INGEN JURY: Det blir slutt på juryer i norske rettssaler. Den erstattes av en meddomsret­t med to fagdommere og fem lekdommere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway