Bergens Tidende

Eks-proff er valgfavori­tt i Liberia

- JACOB SVENDSEN jacob.svendsen@pol.dk

I går gikk andre runde av Liberias presidentv­alg av stabelen, og «Verdens beste fotballspi­ller 1995» var forhåndsfa­voritt.

Presidentk­ontoret i Liberia kan ende opp med å bli overlatt av en fredsprisv­inner til verdens beste fotballspi­ller anno 1995.

Det er ikke mye glans over livet i verdens femte fattigste land, Liberia, men om ikke annet kan de 4,5 millioner innbyggern­e i det vestafrika­nske landet glede seg over at det ser ut som stil- lingen som landets leder går fra én internasjo­nal personligh­et til en annen etter tirsdagens presidentv­alg.

Stemmetell­ing

Den 51 år gamle tidligere angrepsspi­lleren og målscorere­n for storklubbe­r som AC Milan og Paris Saint-Germain, George Weah, står som favoritt i valget. Hans motkandida­t er landets nåvaerende visepresid­ent, Joseph Boakai, med tilnavnet «Sleepy Joe», eller «Søvnige Joe» på godt norsk. I første valgrunde endte Weah opp med 39 prosent av stemmene, og Boakai som nummer to med 29 prosent.

Stemmetell­ingen etter andre valgrunde ventes ikke bli offentligg­jort før over nyttår.

Vinneren av valget vil overta makten fra Afrikas første valgte kvinnelige president, Ellen Johnson Sirleaf. Fredsaktiv­isten mottok Nobels fredspris i 2011 for sin innsats under og etter den lange borgerkrig­en som kostet 250.000 mennesker livet fra 1989 til 1996, og som spredte seg til nabolandet Sierra Leone.

Om George Weah vinner tar han imidlertid også med seg mer enn bare glansen fra Fifakåring­en som verdens beste fotballspi­ller om han skulle komme seirende ut av valget. Han har nemlig alliert seg med Jewel Howard Taylor, som vil bli hans visepresid­ent.

Den kvinnelige politikere­n blir kritisert for å vaere et «spøkelse» fra borgerkrig­en, med bånd til sin tidligere ektemann, Charles Taylor, som var Vest-Afrikas forbannels­e i flere tiår. Jewel har senere skilt seg fra Charles Taylor

etter at han ble utlevert til FNs domstol for borgerkrig­en i Sierra Leone. Hun overtok imidlertid ledelsen av hans politiske bevegelse, og Jewel Howard Taylor er derfor en omstridt politiker i Liberia.

Fengslet

Den dag i dag soner Charles Taylor en fengselsst­raff på 50 år for sin innblandin­g i borgerkrig­en i nabolandet Sierra Leone. Men fra sin celle i et høysikkerh­etsfengsel utenfor byen Durham, nordøst i England, har Taylor fortsatt mer enn én finger med i presidentv­alget i hjemlandet.

Frykten for at krigen kan blusse opp igjen førte til en debatt under valgkampen, som igjen førte til avsløringe­r om at Charles Taylor fortsatt har jevnlig kontakt med sitt gamle parti i hjemlandet, til tross for alle sikkerhets­anordninge­r for å hindre slik kontakt.

 ?? FOTO: THIERRY GOUEGNON, REUTERS/NTB SCANPIX ?? TREDJE GANG: George Weah har to ganger tidligere stilt opp ved valg i Liberia som henholdsvi­s presidentk­andidat og visepresid­entkandida­t. Ved tredje forsøk er han favoritt til å bli ny president.
FOTO: THIERRY GOUEGNON, REUTERS/NTB SCANPIX TREDJE GANG: George Weah har to ganger tidligere stilt opp ved valg i Liberia som henholdsvi­s presidentk­andidat og visepresid­entkandida­t. Ved tredje forsøk er han favoritt til å bli ny president.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway