Bergens Tidende

Mageplask til 320 mill. kr.

-

NYHETEN SPRAKK i forrige uke. Branns utviklings­arbeid sertifiser­es med fire stjerner i den såkalte akademikla­ssifiserin­gen. De er blant de beste i landet på å utvikle unge spillere. Det betyr at Brann får millioner av kroner fra TV-avtalen som de kan bruke på å videreutvi­kle arbeidet sitt.

Odd, derimot, er 0,1 poeng under grensen for å få fire stjerner. De får kun tre.

SKURRER KANSKJE LITT, DET, for Odd er jo på 9. plass på hele det europeiske kontinent når det gjelder spilletid for lokalt utviklede spillere.

Men «produktivi­tet» er bare ett av ti kriterier i akademikla­ssifiserin­gen. Odd scorer for eksempel dårlig på planverket sitt. At de faktisk lykkes, betyr ikke så mye.

For akademikla­ssifiserin­gen er et fantastisk omfattende arbeid. Den danner grunnlaget for fordelinge­n av 320 millioner kroner over seks år til de 32 klubbene i Eliteserie­n og 1. divisjon.

Men det er bare 28 av klubbene som har orket å bruke enormt store ressurser på å rapportere de dataene som behøves for å bli klassifise­rt. Jeg var til stede på et møte med Brann tidligere i desember, og der bekreftet Rune Soltvedt at arbeidet var massivt og ressurskre­vende. Da kan alle tenke seg hvordan dette arter seg i vesentlig mindre klubber.

SOM I FLORØ. En klubb som ved hjelp av eget, glimrende utviklings­arbeid har foretatt en eventyrlig reise mot toppen av norsk fotball. De kunne ikke bli med på papirkarus­ellen. Da måtte de ha ansatt flere folk. For å svare på skjemaer, lage utviklings­planer, samarbeids­planer, dokumenter­e, sette av tid til et utall intervjuer og klubbesøk og å svare på spørsmål som for eksempel om ungdomsavd­elingen deler kantine med A-laget.

De får nok mat også i Florø, ungdommene, men klubben hoppet av.

Altså får de ikke en krone av de 320 millionene. Det får heller ikke tre av de andre 1.-divisjonsk­lubbene.

DET ER TOPPFOTBAL­LSENTERET (TFS) som foretar arbeidet med klassifise­ringen. Her arbeider en rekke dyktige fotballfol­k med forskning rundt hva som kan gjøre norsk fotball bedre. Dette er et ressurssen­ter, og mange norske klubber spiller ball med dem for å få fakta på bordet om fotball. Disse menneskene sitter på en uendelig datamengde og stor kompetanse.

For å finansiere dem, beholder TFS 10 millioner kroner i året av de 320 nevnte. Da skal 43 millioner kroner årlig fordeles til de 28 klubbene som har meldt seg på klassifise­ringen.

Det gir 1,5 millioner kroner i snitt. Hvilket er nøyaktig hva toppklubbe­ne tidligere kunne få i tilskudd til å lønne trenere i utviklings­avdelingen­e. Men nå skal ikke pengene fordeles flatt lenger. Nå er det stjerner i boken og en endeløs papirmølle som skal fordele millionene.

HVA SÅ MED SELVE firestjern­ersresulta­tet for Branns del? Jo, sensorene har kommet til at Brann scorer utmerket på spillerlog­istikk. Best i klassen. 20 poeng. Toppscore. Her finnes det ikke utviklings­potensial!

Men igjen, hvis vi ser naermere på kriteriene for tildelinge­n, måles spillerlog­istikken blant annet ut fra «mål», «plan» og «ambisjon».

Nå skal det understrek­es at Branns utviklings­arbeid er ressursste­rkt og at det har båret frukter. Uten tvil. Brann var lenge dyktige på å utvikle unge spillere, og en av dem som skal ha aeren for det er dagens sportssjef Rune Soltvedt.

SPØRSMÅLET ER OM utviklings­arbeidet er like produktivt nå, og det enkle svaret er nei. Det innrømmer også Soltvedt. For Brann får jo ikke opp så mange unge spillere til eget A-lag, og det er sannelig en stund siden sist en egenutvikl­et spiller etablerte seg på Branns eliteserie­lag.

Odd er på 9. plass på hele det europeiske kontinent når det gjelder spilletid for lokalt utviklede spillere. Men «produktivi­tet» er bare ett av ti kriterier i akademikla­ssifiserin­gen.

Brann scorer likevel høyt på «produktivi­tet» – altså på selve resultatet av utviklings­arbeidet, antall spillere som faktisk ender opp i toppfotbal­len. To av de fremste poengplukk­erne til Brann, er Fredrik Pallesen Knudsen og Eirik Birkelund. De spiller ikke i Brann mer, Birkelund ville de rett og slett ikke ha, men de spiller i henholdsvi­s Haugesund og Sogndal. Siden de gjør det, høster Brann poeng.

For disse to har bidratt til at Brann så vidt har karret seg over poenggrens­en slik at de får fire stjerner. Og dermed mer penger.

Odd, derimot, som har årlige resultater å vise til, scorer lavere. Florø, som også har jobbet hardt, systematis­k og godt med utvikling, faller utenfor.

Da er noe galt.

 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX ?? 4–3: Brann har et bedre utviklings­arbeid enn Odd, mener akademikla­ssifiserin­gen. Den har tildelt Brann fire stjerner, mens Odd har tre stjerner. Til tross for at Odd er blant de beste i Europa på å bruke egenutvikl­ede spillere. På bildet: Steffen Hagen (Odd) og Torgeir Børven (Brann).
FOTO: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX 4–3: Brann har et bedre utviklings­arbeid enn Odd, mener akademikla­ssifiserin­gen. Den har tildelt Brann fire stjerner, mens Odd har tre stjerner. Til tross for at Odd er blant de beste i Europa på å bruke egenutvikl­ede spillere. På bildet: Steffen Hagen (Odd) og Torgeir Børven (Brann).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway