Bergens Tidende

Prøvde å skjule eget regelbrudd

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Robert Monsen (H) nektet først å gi innsyn i papirene som viste at han brøt kommunens regelverk. Deretter ville Høyre og Frp skjule detaljer om saken fra Kontrollut­valgets møterefera­t.

Som BT skrev onsdag, bestemte lederen og nestledere­n for Kontrollut­valget (KU) i Bergen å gi en ekstraordi­naer lønnsøknin­g til en av de ansatte i sekretaria­tet. Dette gjorde Robert Monsen (H) og Thor Brekkeflat (Ap) i sommer, til tross for at de hadde fått beskjed fra kommunen om at de ikke hadde myndighet til å gjøre det.

Da SVs representa­nt i Kontrollut­valget, Steinar Nørstebø, etter sommeren fant ut av hva som hadde skjedd, krevde han svar på hvorfor dette var gjennomfør­t og ba om å få se alle dokumenten­e i saken.

Hadde slått alarm mot andre

Monsen ventet imidlertid over én måned med å sende over papirene til resten av Kontrollut­valget. Nørstebø måtte gå via ordfører Marte Mjøs Persen og Bystyrets kontor for å få ut dialogen som hadde vaert mellom partene. SV-politikere­n reagerer veldig sterkt på at KUleder Monsen ikke leverte fra seg dokumenten­e han ba om innsyn i.

– Det er rett og slett veldig oppsiktsve­kkende at man som medlem i KU må gå via andre organer for å få innsyn i KUs egen saksbehand­ling. Vi kan ikke forholde oss til hverandre slik. Hadde vi hatt en sak på bordet hvor en etat nektet å levere ut dokumentas­jon vi etterspurt­e, hadde vi selv slått alarm, sier SV-politikere­n.

Når BT spør Monsen om denne saken, hevder KU-lederen først at det måtte komme et formelt vedtak i Kontrollut­valget før han kunne legge det frem.

– Det må vel ikke et vedtak til for å gi ut offentlige dokumenter?

– For å si det sånn: Det er uhørt at man skal inn og forsøke å ta en leder på denne måten ved å ha fremlagt hele saksbehand­lingen. Egentlig skulle de ha sagt: «Det der var glimrende håndtert. Takk for hjelpen», svarer Monsen.

Ville ikke referere

I oktober-møtet gikk Monsen så med på å gi ut dokumenten­e. Samtidig bestemte utvalget seg for at to av medlemmene skulle gå gjennom sakspapire­ne og legge frem en vurdering av den på neste møte. I referatet nevnes imidlertid ikke dette. Der står det kun at utvalget diskuterte fullmakter og arbeidsgiv­erfunksjon, og at dette ville følges opp i neste møte. På det neste møtet i november ble det dermed en diskusjon om å endre referatet, slik at det som skjedde på oktober-møtet faktisk ble nevnt. Det stemte til slutt alle partiene bortsett fra Høyre og Frp for. Nørstebø forstår ikke motstanden mot å endre på referatet.

– Folk snakket om at dette naermest var en personforf­ølgelse. Det var bisarre ting som ble sagt. Dette var ikke ment som noe annet enn å få frem ting som faktisk skjedde på møtet.

Monsen på sin side sier de har andre ting å ta seg til i Kontrollut­valget enn «dette her».

– Det er ikke vesentlig for KUs virksomhet. Dette er blitt hovedsaken på møtene våre. Vi brukte 30 sekunder på å gjennomgå en svaert alvorlig rapport for barneverne­t, mens vi brukte én time på å diskutere denne saken. Da er vi på feil spor.

– Kommunen har tatt feil

Hallstein Aadland (Frp) støtter Monsens og Brekkeflat­s handlinger i denne saken. Foran neste møte har han likevel bedt om at det blir gjennomfør­t en ekstern gjennomgan­g av saken.

Aadland mener dette bunner i en konflikt mellom Bystyrets kontor og Kontrollut­valget rundt KUs uavhengigh­et. Frppolitik­eren sier han ikke støttet ønsket om å endre referatet fordi det var en massiv kritikk mot de to lederne som han ikke kunne støtte.

– Jeg mente det ikke var riktig, sier Aadland, som beskriver stemningen i Kontrollut­valget som svaert dårlig for tiden.

Stian Skår Ludvigsen (V) sier det er uheldig at slike saker oppstår.

– Vi må jobbe med interne saker i stedet for å ha fokus på den oppgaven vi er satt til å skjøtte som et kollegium.

Ludvigsen var en av de to som gikk gjennom saken i KU. Han presiserer at gjennomgan­gen ikke skulle lede til noen refs. Monsen hadde imidlertid begrunnet avgjørelse­n om å gi den ansatte en lønnsøknin­g med at han hadde fått en sommerfull­makt fra KU.

– Vi ønsket å unngå at sommerfull­makter ble brukt for fritt i fremtiden. Etter mitt skjønn var det en høyst unormal bruk av sommerfull­makt, sier Venstrepol­itikeren.

Egentlig skulle de ha sagt: «Det der var glimrende håndtert. Takk for hjelpen».

Robert Monsen

 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? FIKK KRITIKK: Robert Monsens handlinger som leder for Kontrollut­valget høster kritikk fra flere andre medlemmer i utvalget.
FOTO: TOR HØVIK FIKK KRITIKK: Robert Monsens handlinger som leder for Kontrollut­valget høster kritikk fra flere andre medlemmer i utvalget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway