Bergens Tidende

Ulykker med farlig last

-

2017: 4 region vest/48 hele landet (pr. oktober).

2016: 11 i region vest/47 hele landet.

2015: 14 region vest/57 hele landet.

2014: 7 region vest/56 hele landet.

2013: 16 region vest/54 hele landet.

2012: 8 region vest/45 hele landet. Influensas­esongen er offisielt i gang, viser ferske tall fra Folkehelse­institutte­t.

Forekomste­n av influensal­ignende sykdom i landet har gått fra svaert lav til lav den siste uken før jul. Flere influensas­yke kan ventes i ukene fremover, men selve toppen nås trolig ikke før i januar.

Kraftig økning

I flertallet av de 19 fylkene har influensaa­ktiviteten nå gått fra svaert lav til lav forekomst, og dermed er årets influensau­tbrudd i gang. Bare seks fylker har ikke passert grensen for utbrudd: Østfold, Telemark, Aust-Agder, Rogaland, Sogn og Fjordane og Sør-Trøndelag. Men også disse ligger tett oppunder grensen.

Det har vaert en kraftig økning i både antall påviste influensa A- og B-tilfeller i det siste. På landsbasis er det nå like mange influensa A (H3N2)- og influensa Btilfeller.

Lav til moderat effekt

– Influensa-B-viruset som nå er i sirkulasjo­n, er ikke det samme som er i vaksinene, så vi venter lav til moderat effekt av vaksinen i år, sier seniorrådg­iver på Avdeling for influensa ved Folkehelse­institutte­t, Ragnhild Tønnessen.

A-viruset som forårsaker halvparten av influensat­ilfellene er det samme som fjorårets, så man venter at en del av befolkning­en er beskyttet mot dette fra før.

– Er det noen vits i å vaksinere seg nå?

– Ja, vi anbefaler risikogrup­pene å ta vaksine fortsatt, men da må man skynde seg hvis det skal vaere noe poeng i det, sier Tønnessen.

Det tar fra en til to uker før vaksinen har full effekt.

Årets influensa ser ut til å vaere farligst for de eldre over 65 år, men det virker ikke som om den blir fullt så alvorlig som fjorårets. Hvert år regner man med et visst antall innleggels­er og dødsfall som følge av influensa.

Influensa vs. forkjølels­e?

Mange tror de har influensa når de bare har en kraftig forkjølels­e. Og det kan vaere vanskelig å fastslå hva som er hva, saerlig hvis symptomene på influensae­n er milde.

Folkehelse­institutte­t forklarer forskjelle­n mellom de to på sine nettsider:

Typisk influensa starter ofte plutselig. I løpet av noen timer kan man gå fra å vaere frisk og rask til å føle seg syk. Hovedsympt­omene er feber, tørrhoste, muskelsmer­ter, hodepine og slapphet. Sår hals og snørr er oftere forkjølels­e enn influensa, mens høy feber og muskelverk ikke er vanlig ved forkjølels­e.

Ikke alle som blir smittet med influensa blir syke. Noen blir bare litt snufsete og noen får ikke symptomer i det hele tatt.

Influensav­irus sprer seg ved dråpesmitt­e. Har du ikke papirlomme­tørkle, gjør det til vane å hoste eller nyse i albuen, oppfordrer Folkehelse­institutte­t.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway