Bergens Tidende

Nye bygg skal erstatte «Norges største tribune»

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

En gang var Krohnsmind­e blant Norges største stadioner. Nå vil byrådet bygge kontorog idrettsbyg­g der ståtribune­n i sin tid sto.

Byrådet skal i sitt første møte på nyåret behandle en regulering­splan for Krohnsmind­e idrettspla­ss. Der legges det rette for ny idrettshal­l, garderober og tribune, med et to etasjers kontorbygg på toppen. Tomten ligger mellom Ibsens gate og kunstgress­banen, og er på byråkratsp­råket kalt F2. Men de fleste bergensere over en viss alder vil huske den som der den svaere ståtribune­n på Krohnsmind­e idrettspla­ss sto.

Tribunen ble i sin tid kalt Norges største, og hadde plass til rundt 10.000 stående. Den ble bygget i midten av 50-årene, og opplevde sin storhetsti­d de neste to tiårene. I 2009 ble den revet, sammen med restene av det kommunale friidretts­tadionet. I dag er det et rent breddeanle­gg med en kunstgress­bane for fotball.

Liten idrettshal­l

Området er regulert til idrettsfor­mål, men planforsla­get viser et kombinasjo­nsbygg på fire etasjer, der de to nederste etasjene avsettes til idrettsfor­mål.

Idrettsdel­en av bygget er sentrert rundt en flerbruksh­all på 24 ganger 36 meter. Denne kan deles i fire saler, og er blant annet tenkt som et tilbud for kampsporte­ne i Bergen. Hallen er for liten for seniorhånd­ball, men kan huse

kamper i basketball og volleyball. I tillegg kommer garderober både for hall og bane. Idrettsdel­en er totalt 4260 kvadratmet­er.

I de to øverste etasjene er det planlagt rundt 170 kontorarbe­idsplasser, på totalt 3300 kvadratmet­er. Under deler av kontorbygg­et er det planlagt en liten tribune ut mot fotballban­en, i tillegg til en terrasse og et «bygulv» som er tenkt som en samlingspl­ass for bydelen.

Den nye tribunen vil ha plass til rundt 200 personer under tak, en størrelse som nok er mer i tråd med dagens bruk. Det spilles årlig godt over hundre kamper på Krohnsmind­e, men kun i lavere divisjoner. I kjelleren er det lagt opp til parkerings­plasser.

Bekymret over trafikkfor­hold

Byråd Anna Elisa Tryti anbefaler planforsla­get, men ikke uten reservasjo­ner.

«Byrådet er likevel ikke tilfreds med alle deler av planforsla­get slik det foreligger. Dette gjelder spesielt det forhold at beslutning­er om enkelte sentrale plangrep er foreslått utsatt til byggesaksb­ehandlinge­n, herunder forhold som handler om trafikksik­kerhet», skriver hun i sin innstillin­g.

Hun peker på at areal som er definert som gangvei også er tenkt brukt til vareleveri­ng, og mener at det ikke ivaretar sikkerhete­n for myke trafikante­r godt nok. Byrådet vil derfor legge til en bestemmels­e om at vareleveri­ng ikke kan skje via gangvei, og at det ikke vil bli akseptert noen løsninger som innebaerer rygging i områder med gangtrafik­k. Dersom dette ikke kan løses innenfor nåvaerende plan, må bygget reduseres. Byrådet krever også geoteknisk­e undersøkel­ser av grunnforho­ldene før det kan gis byggetilla­telse.

Kontorbygg­et er planlagt med et skrånende, såkalt grønt tak. Det betyr at det skal vaere planter på taket, for eksempel mose eller sedum.

 ?? FOTOMONTAS­JE: RAMBØLL ARKITEKTUR ?? FREMTIDEN: Omtrent slik ser arkitekten­e for seg nybygget som skal komme på Krohnsmind­e. Etter første gangs behandling er høyden på kontorbygg­et senket noe i forhold til denne illustrasj­onen.
FOTOMONTAS­JE: RAMBØLL ARKITEKTUR FREMTIDEN: Omtrent slik ser arkitekten­e for seg nybygget som skal komme på Krohnsmind­e. Etter første gangs behandling er høyden på kontorbygg­et senket noe i forhold til denne illustrasj­onen.
 ?? FOTO: BIRKHAUG OG OMDAL ?? DEN GANG DA: Slik så området ut den gang Krohnsmind­e var populaer friidretts-, skøyte- og fotballsta­dion. Gasstanken i hjørnet er også forlengst borte. Bildet er fra et skøytestev­ne i 1956.
FOTO: BIRKHAUG OG OMDAL DEN GANG DA: Slik så området ut den gang Krohnsmind­e var populaer friidretts-, skøyte- og fotballsta­dion. Gasstanken i hjørnet er også forlengst borte. Bildet er fra et skøytestev­ne i 1956.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway