Bergens Tidende

Overgrepsd­ømt ekspolitim­ann tiltalt på nytt

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

Den tidligere politimann­en Johan Martin Vie ble prøveløsla­tt fra en forvarings­dom på ti år. Nå er han tiltalt igjen, men nekter skyld.

I en kjennelse fra Bergen tingrett går det frem at den tidligere politimann­en nå er tiltalt for å ha lastet ned overgrepsb­ilder av barn, melder NRK.

Mannen ble i 2010 dømt til ti års forvaring for grove seksuelle overgrep mot barn.

Ofrene var 16 mindreårig­e gutter helt ned i ti års alder fra Norge, Brasil og Romania.

50-åringen ble prøveløsla­tt i september i fjor. Noen uker senere mener politiet han igjen lastet ned nye overgrepsb­ilder. Vie ble pågrepet og varetektsf­engslet på Østlandet. Onsdag ble han fengslet i åtte nye uker i Bergen tingrett.

Dømt til forvaring

– Vi mener han med dette har vist at han ikke kan vaere ute i samfunnet igjen, og kommer til å be om at han settes tilbake i forvaring, sier statsadvok­at Benedicte Hordnes.

Vie ble prøveløsla­tt under tvil med strenge vilkår etter at minstetide­n hadde utløpt. Han skulle blant annet ikke ha kontakt med barn under 16 år, og ble også pålagt bare å bruke elektronis­k utstyr som Kriminalom­sorgen kjente og kunne kontroller­e.

På bare noen timer, i løpet av

Han ble pågrepet på nytt i februar og varetektsf­engslet, siktet for fremstilli­ng av bilder som seksualise­rer eller viser seksuelle overgrep mot barn.

Disponerte PC

Politiet mener også at han brøt vilkårene for prøveløsla­telsen, fordi han brukte en kryptert tjeneste.

– Han har brutt det saerskilte vilkår som er at han har dispo- tirsdag kveld og natt til onsdag, har politiet i Fana fått melding om fire innbrudd i eneboliger og leilighete­r.

Grunde Naess, etterforsk­ningsleder i Fana-politiet, sier det dreier seg om to eneboliger på Hjellestad og to leilighete­r i Sandsli-området.

Gull og sølv

– Jeg har ikke så mange detaljer nert en PC han ikke har oppgitt til Kriminalom­sorgen. I tillegg mener vi at han har brukt en kryptering­stjeneste som ikke kunne kontroller­es, sier Hordnes.

Politiet har ransaket Vies hjem to ganger. De er på jakt etter PC-en de mener han har brukt. Så langt har ikke politiet funnet den. Vie sier han har kvittet seg med maskinen fordi den var ødelagt.

Den forklaring­en kjøper ikke Bergen tingrett uten videre.

«Retten viser til at det i utgangspun­ktet fremstår som lite troverdig at siktede har kjøpt en ca. ett år gammel PC under soning, men så kastet siden ikke alle rapportene er ferdigskre­vet. Men på Hjellestad er det tatt blant annet gull og sølv, sier Naess.

– Store verdier

I tilknytnin­g til Hjellestad­innbrudden­e ble to norske menn pågrepet onsdag morgen – «delvis på fersken», som Naess uttrykker det.

–Kan du si om det er noen denne etter en til to måneder mens han var ute på permisjon i noen timer.

Retten viser også til at siktede ikke har forklart seg om denne PC-en før i rettsmøtet i dag. Siktede har ikke avgitt forklaring siden 1. februar 2017. Han har nå sagt seg villig til å avgi politifork­laring», heter det i kjennelsen fra Bergen tingrett.

Nekter skyld

– Han har nektet straffskyl­d for dette fra dag en, men som en tidligere politimann skjønner han at politiet trenger tid til å etterforsk­e dette. Det er også grunnen til at han har samtykket til varetektsf­engsling, sier mannens forsvarer Ann Turid Bugge til NRK.

Hun mener saken fremstår som tynn.

–Det er ikke slik at det er funnet to bilder på elektronis­k utstyr han har oppbevart. Det er knyttet til et varsel fra Kripos, som har fått oversendt informasjo­n fra utlandet, utdyper Bugge overfor NRK. fellestrek­k mellom innbrudden­e?

– Det er litt ulikt hva som er tatt. På Hjellestad er det snakk om store verdier. Men i og med at to er pågrepet, har vi sannsynlig­vis avverget at verdiene forsvinner.

– Var alle beboerne bortreist da innbrudden­e skjedde?

– Det tør jeg ikke svare på nå, sier Naess.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: GUSTAV KVAAL ?? DØMT: Tidligere politimann Johan Martin Vie ble dømt til ti års forvaring i 2010 for grove seksuelle overgrep mot barn. Nå er han tiltalt for å ha lastet ned overgrepsb­ilder.
ILLUSTRASJ­ON: GUSTAV KVAAL DØMT: Tidligere politimann Johan Martin Vie ble dømt til ti års forvaring i 2010 for grove seksuelle overgrep mot barn. Nå er han tiltalt for å ha lastet ned overgrepsb­ilder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway