Bergens Tidende

Totalforbu­d mot fyrverkeri flere steder

- ADRIAN NYHAMMER OLSEN adrian.olsen@bt.no

– Vi aksepterer ikke brudd på fyrverkeri­bestemmels­ene, sier politiet.

Når folk tyr til eksplosive­r og bobler for å feire inngangen til 2018, skjelver nødetatene i buksene. Det blir flere voldsepiso­der, øyeskader må behandles og brannfaren øker, ifølge nødetatene.

– Vi oppbemanne­r med minimum ett slukkelag, altså en mannskapsb­il ekstra, og høyner beredskape­n, sier Kjell Ove Christophe­rsen, som vil vaere vakthavend­e sjef i brannvesen­et nyttårsaft­en.

For å redusere brannfaren, ble det i 2016 innført totalforbu­d mot fyrverkeri i og naer trehusbeby­ggelse i byen, også på privat grunn.

– Forbudet er der fordi man skal beskytte denne trehusbeby­ggelsen. Konsekvens­en av en brann der vil vaere mye større enn i områder der byggene er mer spredt, sier Trond Landaas, branningen­iør i Bergen brannvesen.

I Bergen kommune er det også et generelt forbud mot fyrverkeri på offentlig plass.

Disse sonene er ved og rundt trehusbeby­ggelser på følgende steder:

Vågsbunnen Bryggen

Marken

Store deler av Sandviken Store deler av Nordnes Sydnes

Laksevåg kirke Trikotasje­museet i Salhus

Forbudet gjelder absolutt alt fyrverkeri, inkludert såkalt «grisehyl» og annet smått.

Prikk og bot på 10.000

Politiet sier at de ser alvorlig på brudd på fyrverkeri­lovene.

– Vi kommer til å håndheve dette. Hvis vi kommer over folk som misbruker fyrverkeri, kan det ventes saftige bøter. En vanlig oppfyring på gaten vil koste atskillige tusenlappe­r, som man heller kan bruke på salg over nyttår, sier Bengt Angeltvedt, seksjonsle­der for patruljese­ksjonen i politiet.

Politiets

«prisliste»

for ordensfors­tyrrelser og lignende, viser at de gir 4000 kroner i bot for å sende opp fyrverkeri utenfor sesong. Fyrer man opp fyrverkeri på offentlig sted eller i det hele tatt ved trehusbeby­ggelsen, vil reaksjonen skjerpes, sier Angeltvedt.

– Det er mye folk der, noe som øker faren. Er du full i tillegg, er det klart det kan komme opp i 10.000 kroner. Og det er jo bare det økonomiske.

For saken vil bli anmeldt, ifølge ham. Da kan man få en prikk på rulleblade­t.

– Det får igjen konsekvens­er for fremtiden. Å tenne fyrverkeri er bare en tap-tap-situasjon, sier Angeltvedt.

Nyttårsaft­en er også beryktet for høy flaskeføri­ng, noe som bekymrer Angeltvedt. Han betegner kombinasjo­nen av fyrverkeri og alkohol som «forkasteli­g», og legger til at nyttårsaft­en ofte er travel med tanke på vold.

– Det blir dessverre mer vold og uønskede hendelser enn hva vi liker også. Men vi har et godt samarbeid med utelivsbra­nsjen og vekterne, og håper at vi i fellesskap kan få byen til å fremstå som et hyggelig sted for publikum. Men det største ansvaret ligger hos den enkelte, sier Angeltvedt.

Kontroller­er fyrverkeri­salg

Det er også forbud mot pinneraket­ter, og oppskytnin­g utenfor tidsrommet 18.00–02.00. Frem mot selve dagen vil brannvesen­et kontroller­e steder som selger fyrverkeri.

– Vi vil ha kontroller på utsalgsste­der og se at de følger regler og restriksjo­ner, sier Landaas.

Både brannvesen­et og politiet oppfordrer folk til å få med seg de offisielle fyrverkeri­ene. Blant annet er det et kommunalt fyrverkeri ved midnatt, ved Tollbodkai­en.

– Det kommunale fyrverkeri­et blir fyrt opp fra en lekter ute på sjøen, og brannfaren er da atskillig mindre, sier branningen­iør Landaas.

– Man må ha det gøy, og ikke bli utidig, sier Angeltvedt i politiet.

 ?? FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? FORBUDT: Vågsbunnen er ett av stedene med totalforbu­d mot fyrverkeri. Generelt er det forbudt med oppskytnin­g på offentlig sted i Bergen, men i enkelte soner med trehusbeby­ggelse, er det forbudt overalt.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN FORBUDT: Vågsbunnen er ett av stedene med totalforbu­d mot fyrverkeri. Generelt er det forbudt med oppskytnin­g på offentlig sted i Bergen, men i enkelte soner med trehusbeby­ggelse, er det forbudt overalt.
 ?? FOTO: VEGAR VALDE ?? SANDVIKEN: Store deler av Sandviken er også inkludert i kommunens kart over totalforbu­dssoner.
FOTO: VEGAR VALDE SANDVIKEN: Store deler av Sandviken er også inkludert i kommunens kart over totalforbu­dssoner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway