Bergens Tidende

– Det finnes ingen grenser for hva folk forsøker å bytte

– Til slutt måtte vi henge opp en plakat der det sto «Dyr returneres ikke», sier butikkansa­tt Siv Midttun.

-

eI dyrebutikk­en på Oasen har hun tatt imot kunder som har forsøkt å levere tilbake både marsvin og andre gnagere.

– Det kan virke som om det ikke finnes grenser for hva de forsøker å bytte, forteller Siv Midttun.

Hun glemmer ikke en episode fra romjulen det året hun var nyansatt.

– Et par kom inn i butikken med en liten, søt kattunge. De spurte om de kunne få bytte den. Problemet er bare at vi ikke selger katter, verken da eller nå. Jeg tror de hadde hentet den hos dyrebeskyt­telsen. Til slutt måtte vi henge opp en plakat der det sto «Dyr returneres ikke».

Hun synes det er oppsiktsve­kkende hva folk forsøker å returnere bare fordi de har bommet på julegaven.

– Kunder har også kommet inn med halvtygde gnagebein og dyreleker. Mange kunder insisterer på å få pengene igjen, sier Midttun.

Også hos Midtun Zoo har de opplevd at kunder har forsøkt å levere tilbake levende krabater fordi de ikke falt i smak som julegave.

– Vi har hatt folk her som har villet bytte inn både undulater og hamstre, sier Vera Marianne Bjørnevoll, daglig leder ved Midtun Zoo.

Da tok de dyrene tilbake.

– Vi vil jo at de skal komme til et godt hjem. Heldigvis skjer det ikke så ofte nå, men man skal ikke veldig mange år tilbake før det var helt vanlig å gi kjaeledyr i julegave. Det virker som om folk er mer reflektert­e i dag, sier hun.

Romjul er høytid for bytting av julegaver. Seks av ti bytter julegaver de ikke trenger eller ikke liker, viser en undersøkel­se Norstat har gjort på oppdrag fra Forbrukerr­ådet.

Tøff i pyjamas

Hos undertøysb­utikken Netty i Kløverhuse­t har det vaert en hektisk dag.

– Jeg hadde nettopp en dame innom som skulle bytte pyjamasbuk­sen hun fikk til jul. Jeg tenkte «Herregud, du har jo sprengt den!». Men jeg hadde ikke hjerte til å si noe, så det endte med at hun fikk levere tilbake den spjaerede buksen, forteller Anette Berg hos Netty. – Er pyjamasbuk­sen ødelagt? – Ja, den var sikkert for liten, og så har den sprukket da hun tok den på. Samme damen hadde også med seg en to år

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway