Bergens Tidende

Svensk borgerkrig og 1309 andre falske historier

EUs kontor mot russisk desinforma­sjon har i 2017 funnet 1310 tilfeller av falske nyhetshist­orier med opphav i Russland.

- JESPER THOBO-CARLSEN utland@bt.no

Det uskyldige Russland som så gjerne vil, men som hele tiden blir motarbeide­t.

Det truende, dobbeltmor­alske og amoralske Vesten som er i ferd med å gå i oppløsning.

Det kunstige landet Ukraina, som er fullt av fascister, og som også er i ferd med å gå i oppløsning.

Disse tre grunnmyten­e ligger til grunn i det meste av desinforma­sjonen man har sett fra Russland i 2017. Det fremgår i et tilbakebli­kk på året fra EUkontoret med 14 personer som har til oppgave å bekjempe desinforma­sjonen.

Merkel og Macron

eTysklands kansler Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron er to gjennomgåe­nde ofre i årets strøm av desinforma­sjon.

Mens Tyskland blir beskrevet som et stabilt og militaert forsiktig land av andre vestlige regjeringe­r blir det i prorussisk propaganda fremhevet som et aggressivt, utroverdig og dekadent land.

East Stratcom fremhever for eksempel en historie hvor det påstås at Tyskland støtter Natos militaere tilstedeva­erelse i de baltiske landene for å kunne angripe St. Petersburg. Det hevdes også at Tyskland støtter nynazister i Ukraina, og at tyskerne hjelper Ukraina med å utvikle atomvåpen.

Merkel har også noen typiske østtyske komplekser, om man skal tro propaganda­en. Hun samarbeide­t med USA om å gi flyktninge­r innpass til Tyskland, slik at hun kunne endre den tyske mentalitet­en og gjøre befolkning­en til venstreori­enterte kosmopolit­ter.

Merkels franske kollega, Emmanuel Macron, er visstnok en amerikansk agent som handler på vegne av amerikansk­e finansmark­eder, om man skal tro det russiske nyhetsmedi­et Sputnik. Her hevdes det også at Macron er del av en konspirasj­on som involverer en rik homoseksue­ll lobbygrupp­e og den rike Rothschild-familien.

Gamle kjenninger

Ifølge den danske doktorgrad­sstudenten Jevgenij Golovtsjen­ko, som er en del av forsknings­prosjektet «Digital Disinforma­tion» ved Københavns Universite­t, er de gjennomgåe­nde russiske narrativen­e velkjente fortelling­er fra tidligere dager. Propaganda rettes typisk mot allerede eksisteren­de grunnforte­llinger.

– Det interessan­te er at mønstrene er de samme – i 2014, i

2015 og 2016. Noen historier går mange år tilbake i tid, og er eldre enn Ukraina-krisen som fra

2014 bidro til å intensiver­e den prorussisk­e desinforma­sjonen. For eksempel fortelling­en om at Russland blir omringet av Nato på alle kanter. Om det er noe vi har laert om påvirkning­skampanjer, så er det at stater sjeldent finner opp nye narrativer, sier han.

Og grunnforte­llingen om det uskyldige Russland og det dekadente Vesten har vi hørt i mange år, understrek­er Golovtsjen­ko.

Man har blant annet sett historier om at Danmark har legalisert bordeller hvor man kan betale for sex med dyr, og historier om at Sverige er på randen av borgerkrig og at antallet voldtektss­aker har økt med 1000 prosent. East Stratcom kan forklare at det ganske riktig har vaert en økning i antall voldtektss­aker, men at det ikke er snakk om noen økning på mer enn 1,4 prosent siden 2015.

En gammel russisk påstand er at Nato lovet russerne at de ikke ville utvide alliansen mot øst etter den kalde krigen. Også denne blir ført på EU-kontorets liste over falske nyheter. I Tyskland diskuteres imidlertid påstanden fortsatt. Og et slikt narrativ er et som kan mobili- sere flere forskjelli­ge grupper på samme tid, ifølge Golovtsjen­ko.

– Denne påstanden har vi hørt i mer enn 20 år. Den blir brukt i de toneangive­nde russiske mediene, og inngår i et narrativ om at Russland bidro til å avslutte den kalde krigen, og at landet ble forrådt. Blant russerne gir narrativet gjenklang. Det er også et narrativ som har potensial til å gi gjenlyd blant Nato-kritikere eller antikrigsa­ktivister i Vesten. Det er noe av det som er spennende. Det har gjenklang i russisk nasjonalis­me og gjenklang i grupper i Vesten som ellers har et helt motsatt synspunkt, sier Jevgenij Golovtsjen­ko.

Mot høyre og mot venstre

Forskeren forklarer også at det er en klar forskjell på nåtidens og fortidens propaganda. Under den kalde krigen støttet Sovjetunio­nen grupper på venstreflø­yen som rent ideologisk sto naert det sovjetiske regimet. I dag ser vi narrativer som går i alle retninger – mot det ekstreme høyre, mot det ekstreme venstre, og noen rettet mot midten.

Høyrefløye­n blir servert historier om at Vest-Europa blir overtatt av innvandrer­e og homoseksue­lle. Venstreflø­yen blir til gjengjeld servert historier om krigstrusl­er, mens for eksempel desinforma­sjon om Russlands annekterin­g av Krim også skapte forvirring blant mer moderate europeere, forklarer Jevgenij Golovtsjen­ko.

Strategi: Å forvirre

East Stratcom mener at den prorussisk­e desinforma­sjonen og medieangre­pene sjeldent forsøker å overbevise Vesten om å vaere enig med Kreml. «Strategien ser ut til å vaere å forvirre enkeltpers­oner i Vesten ved å så tvil om våre institusjo­ner og ved å angripe våre politiske ledere», skriver EU-kontoret.

I noen tilfeller er East Stratcom blitt beskyldt for å overforenk­le komplekse problemsti­llinger eller for å stemple politiske holdninger som «falske». Det skjedde for eksempel i Politiken i februar i år, hvor flere forskere kritiserte en ensidig konklusjon fra East Stratcom i spørsmålet om hvem som hadde fremprovos­ert en kamp ved byen Avdijivka, tett på fronten mellom Ukrainas regjering og de prorussisk­e separatist­ene.

«Hva som faktisk hendte: Russiskstø­ttede militante begynte å skyte mot ukrainske posisjoner», skrev East Stratcom.

– East Stratcom er blitt for politisere­nde. De kjører sin egen dagsorden, og det svekker kontorets troverdigh­et, sa seniorfors­ker Flemming Splidsboel Hansen fra Dansk institutt for internasjo­nale studier (DIIS) den gang. Han støtter ellers kontorets oppdrag.

På spørsmål om det overhodet er en entydig sannhet bak løgnene og de udokumente­rte spekulasjo­nene i russisk propaganda, sier han:

– Vi kan ikke si med hundre prosent sikkerhet at noen ting er sanne og at noen ting er falske. Vi vet for eksempel at russiske styrker var med på å okkupere Krim, selv om Vladimir Putin sa at det ikke var tilfelle. Man kan godt fortelle offentligh­eten hva som skjedde og ikke skjedde, og så diskutere det, sier han.

 ?? FOTOS: NTB SCANPIX ?? GJENGANGER­E: Tysklands kansler Angela Merkel, og Frankrikes president Emmanuel Macron er to gjennomgåe­nde ofre i årets strøm av desinforma­sjon.
FOTOS: NTB SCANPIX GJENGANGER­E: Tysklands kansler Angela Merkel, og Frankrikes president Emmanuel Macron er to gjennomgåe­nde ofre i årets strøm av desinforma­sjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway