Bergens Tidende

FN kutter i budsjettet

- ANDERS JERICHOW anders.jerichow@pol.dk

USA vil bruke mindre penger på FN, og nå har FN vedtatt et budsjett som vil kutte utgifter for 285 millioner dollar neste år.

Det ligner et resultat av amerikansk misnøye når FN i disse juledager har vedtatt et nytt budsjett for 2018/19 som innebaerer et kutt på 285 millioner dollar – tilsvarend­e omtrent 2,4 milliarder norske kroner.

Og det er ingen tvil om at Trumps regjering er misfornøyd med at FNs generalfor­samling like før jul vedtok å fordømme USAs anerkjenne­lse av Jerusalem som kun Israels og ikke palestiner­nes hovedstad.

Ordene til USAs FN-ambassadør Nikki Haley er også friskt i minne. I sin tale til generalfor­samlingen før Jerusalema­vstemninge­n advarte Haley mot at USA ikke uten videre ville fortsette sin økonomiske støtte til regjeringe­r som stemmer imot USA, og at det amerikansk­e bidraget til FNs pengekasse også vil vaere gjenstand for debatt dersom det ikke blir ansett som en rimelig investerin­g.

Det er imidlertid ikke slik at kuttene i FNs budsjett skyldes Trumps misnøye. For allerede i oktober, flere måneder før Trumps Jerusalem-utspill, foreslo FNs generalsek­retaer António Guterres en innsparing på 200 millioner dollar da han la frem FN-budsjettet for 2018/19, som totalt er på 5,4 milliarder dollar.

Om man trekker fra inflasjon kan man se at FNs budsjett har stått mer eller mindre i ro de siste 17 årene, samtidig som kravene til FN og dets oppgaver har økt. Grunnen til det fastlåste budsjettet er at verdens regjeringe­r rett og slett ikke har vaert klare til å betale mer inn til FN-budsjettet.

Mye misnøye i verden

Guterres ble valgt til generalsek­retaer på løfter om reform av FNs arbeid og økonomi. Og den nye generalsek­retaeren er en FNentusias­t.

– En multipolar verden krever mer multipolar ledelse, ikke mindre, sa Guterres til The Guardian i vår.

Han anbefalte en smartere håndtering av FNs fredsbevar­ende innsats, fordi «det i virkelighe­ten er svaert lite fred å bevare».

–Det er stor misnøye i verden. Folk ser mengder av rikdom mens ulikhetene bare har økt. Den eneste løsningen er å investere i sosial samholdskr­aft. Vi blir nødt til å få alle grupper til å føle at deres identitete­r blir respektert. Vi har behov for en verden hvor forskjelle­r blir respektert, sa Guterres til The Guardian.

FN står ellers sårbart til overfor amerikansk kritikk. Det skyldes at USA i dag er FNs desidert største sponsor, med et bidrag på 1,2 milliarder dollar – tilsvarend­e 10 milliarder norske kroner – pr. år. Det tilsvarer en fjerdedel av FNs kjernebuds­jett, og hele 28,5 prosent av de fredsbevar­ende operasjone­ne.

«Vi følger med»

Allerede under sin valgkamp langet Trump hardt ut mot FN. Trump mener at FN er bortkastet bruk av amerikansk­e skattebeta­leres penger, og at FN ikke tjener USAs interesser.

Og da FNs generalfor­samling før jul ville kritisere hans Jerusalem-utspill, advarte han under et regjerings­møte:

– Vi følger med på stemmene. La dem bare stemme imot oss – vi tar vare på listen.

 ?? BERGENS TIDENDE/POLITIKEN ??
BERGENS TIDENDE/POLITIKEN
 ?? FOTO: BRENDAN MCDERMID, REUTERS/NTB SCANPIX ?? INNSTRAMMI­NG: Om man trekker fra inflasjon har FNs budsjett stått mer eller mindre i ro de siste 17 årene, samtidig som kravene til FN og dets oppgaver har økt. Bildet viser FN-bygningen i New York.
FOTO: BRENDAN MCDERMID, REUTERS/NTB SCANPIX INNSTRAMMI­NG: Om man trekker fra inflasjon har FNs budsjett stått mer eller mindre i ro de siste 17 årene, samtidig som kravene til FN og dets oppgaver har økt. Bildet viser FN-bygningen i New York.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway