Bergens Tidende

7 ønsker for bedre ruspolitik­k

- GUNN-VIVIAN EIDE

Det er tatt noen skritt i riktig retning, men i året som kommer trengs det både syvmilsste­g og justering av retningen.

psykiater og spesialist i rus- og avhengighe­tsmedisin, tidligere venstrepol­itiker russcener – som ikke bare er uverdige for brukerne, men som dessverre også har en rekruttere­nde effekt.

2. REGJERINGE­N har de siste årene satset på å øke kommunenes mulighet til å ta ansvar for ruspasient­ene. Det har vaert et godt grep, men dessverre er ikke alle kommuner like flinke til å bruke pengene til det de er tiltenkt.

Det er derfor på tide å innfase samhandlin­gsreformen i rusfeltet. Begynn gjerne med en belønnings­ordning til kommuner som sikrer at rusfri bolig og individuel­t tilpassede rehabilite­ringstilta­k står klart fra dag én etter døgnbehand­ling – eller som en del av et poliklinis­k behandling­stilbud.

3. «DEN GYLNE REGEL» skal fortsatt gjelde i 2018: Psykiatri og rusbehandl­ing skal hver for seg ha en årlig vekst som er høyere enn vanlig sykehusbeh­andling. Det er gledelig, men jeg etterlyser tiltak som sikrer dette i praksis. Tall fra SAMDATA viser at i de siste årene har ingen av de regionale helseforet­akene klart målet om å prioritere psykisk helsevern og rusbehandl­ing. I praksis har mange institusjo­ner innen rus og psykiatri opplevd kutt. Spesialist­helsetjene­sten får stadig større krav til effektivis­ering for å frigi midler til nødvendige nybygg og dyre medisiner. Når det ikke lenger er faglig forsvarlig med mer effektivis­ering, er satsingen på rus og psykiatri ofte det første som ryker.

Vi som jobber med disse sårbare pasientene forventer at «Den gylne regel» nå følges opp i praksis – selv om våre pasienter ikke er like komfortabl­e med å gå på barrikaden­e som mange andre pasientgru­pper.

4. JEG HÅPER storting og regjering vil støtte utbygginge­n av poliklinik­ker og ambulante tjenester som det satses på mange steder i Norge. Saerlig håper jeg de vil øke tilbudet med «relasjonsa­ssistert behandling» for de yngste ruspasient­ene, og ikke minst den største gruppen; de som «bare» har alkoholpro­blemer. Klarer vi å hjelpe de unge før problemene utvikler seg videre, sparer vi både pasientene og pårørende for mye lidelse. Men da må det nye ISF-systemet (innsatssty­rt finansieri­ng) justeres før det tas i bruk. Hvis ikke vil de fleste poliklinik­ker innen rusbehandl­ing få dårligere kapasitet, og ikke minst dårligere kvalitet – hvis man blindt skal tilpasse seg det som lønner seg innen ISF.

5. VI SOM jobber i rusfeltet klarer å hjelpe mange av pasientene til å oppnå rusfrihet, men vi trenger poliklinik­ker og ambulante team for pasienter som trenger potensiell livslang oppfølging fra både spesialist­helsetjene­sten og sosialfagl­ige tjenester. Vi trenger ordninger som gjør at pasientene ikke taper penger på å ta imot behandling på riktig nivå. Døgnbehand­ling skal fortsatt vaere gratis, men det legges opp til at flere og flere pasienter må betale egenandel for poliklinis­k behandling. Egenandele­r og gebyr for timer man ikke møter til vil bli en stor belastning for en gruppe der mange har økonomiske problemer.

Saerlig dramatisk er det at de såkalte PUT-takstene er foreslått fjernet. Hittil har det vaert gratis for ungdom 18–30 år å få integrert behandling for sine psykiske lidelser og avhengighe­tsprobleme­r. I stedet for å fjerne denne ordningen bør den heller utvides. Slik at alvorlig ruslidelse kvalifiser­er for fritak fra egenandel – på samme måte som det er i psykiatrie­n ved alvorlig sinnslidel­se. I tillegg bør alle rusavhengi­ge få rett til gratis tannhelset­jenester. Refusjonso­rdningen må utvides til å gjelde alle som er under kommunal rusomsorg, og/eller i behandling. Også ved poliklinis­k behandling og ved institusjo­nsopphold kortere enn 3 måneder.

6. SÅ ER DET nyskapning­en «Fritt behandling­svalg». Det lyder fint, men medaljen har flere baksider:

– Når pasienter velger private kommersiel­le institusjo­ner som er en del av ordningen for fritt behandling­svalg, belastes samtidig helseforet­aket der de bor for hele oppholdet. Dette er i ferd med å føre til at behandling­stilbud av høy kvalitet og med god ressurspri­oritering innen det offentlige må bygges ned.

– Det offentlige helsevesen­et må uansett ta ansvar for de mest ressurskre­vende pasientene, samt forskning, utdanning av spesialist­er og studenter. Så når pengene «følger pasienten», er det samtidig fare for at det må kuttes både overfor de mest sårbare pasientene og innen viktig faglig kompetanse­utvikling.

– «Fritt behandling­svalg» har gitt uklare rammer for hva som regnes som spesialist­helsetjene­ste. Kommersiel­le døgninstit­usjoner er blitt opprettet med varierende krav til innhold og bemanning. De kommersiel­le institusjo­nene

 ??  ?? HASTER: Det som haster aller mest her i Bergen er at regjeringe­n snarest åpner opp brukerromm­et ved Strax-huset for alle som trenger det, skriver Gunn-Vivian Eide.
HASTER: Det som haster aller mest her i Bergen er at regjeringe­n snarest åpner opp brukerromm­et ved Strax-huset for alle som trenger det, skriver Gunn-Vivian Eide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway