Bergens Tidende

Mange har det ekstra vanskelig i julen

- SOLVEIG BARTUN ROB

Askøy SOSIALE MEDIER BIDRAR til å skape en oppfattels­e av at perfekt og vellykket er standarden. Man har høye forventnin­ger til seg selv og andre. Da blir og fallhøyden stor når du ikke klarer å leve opp til dine forventnin­ger. Vi må laere de unge at det er naturlig å vaere forskjelli­g, at ikke alle er like god til alt og at det er vanlig å ha dårlige dager. Gjerne få inn «Livsmestri­ng» som eget fag i skolen. På den måten tror jeg mange unge kan få hjelp til å takle de vanlige tingene i livet.

ALT FOR OFTE GJØRES det å ha det vanskelig til psykisk sykdom. Det er ikke psykt å ha det vanskelig, Men en kan bli psyk av å ha det vanskelig over lang tid. Sorg og kriser over lang tid kan bli til depresjon. Selvfølgel­ig er det viktig å få hjelp i kriser og i sorg, slik at det ikke utvikler seg depresjon eller angst, men man trenger ikke alltid medisiner eller terapi. Det kan vaere viktigere å ha noen som er der, som er til stede som man kan snakke med, omsorg og kjaerlighe­t.

MAN KAN IKKE medisinere bort sorg, savn, ensomhet, pubertet eller energi, men ved å vaere et medmennesk­e kan mange bli hjulpet. Kanskje skulle vi bruke denne julen til å se menneskene rundt oss, og se dem med hjertet. Kanskje skulle vi legge vekk masken, fasaden og båsene vi plasserer mennesker i og se ulikheter som en styrke. Vi er alle unike, med både svakheter og styrker.

ALLE MENNESKER har potensiale. Det er viktig å lete etter og fremelske et menneskes potensiale framfor å fokusere for mye på mangler og diagnoser. Alle har vi det friske i oss. Det må vi lete etter. Vi må ikke sykeliggjø­re alt som er annerledes, alle vanskeligh­eter og kriser og naturlige reaksjoner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway