Bergens Tidende

Mer forvirring om Zachariasb­ry

- KJETIL LINDE HOLO

Dette koster svaert mye penger, både for partene og for samfunnet.

Advokatful­lmektig MNA AS sin rett til å feste tomten opphørte i 2015. I en dom avsagt i forrige uke, har Høyesteret­t opphevet avgjørelse­n, fordi lagmannsre­tten hadde beregnet prisen feil. Dermed må lagmannsre­tten på nytt ta stilling til hva Bergen Sentrum Tomteselsk­ap AS skal betale for et av de mest attraktive restaurant­byggene i Bergen. Det er bare et problem: Høyesteret­t har bare avgjort at lagmannsre­tten gjorde feil. Høyesteret­t har ikke avgjort hvordan lagmannsre­tten skulle ha beregnet prisen. Dermed må lagmannsre­tten finne ut av dette selv. Det blir trolig vanskelig.

I DOMMEN HAR Høyesteret­t riktignok skissert noen mulige fremgangsm­åter for å fastsette prisen, som kunne vaere til hjelp for lagmannsre­tten ved neste forsøk. Et alternativ omtales som en berikelses­modell. Et annet alternativ omtales som en avkastning­smodell. Problemet er bare, slik Høyesteret­t selv skriver, at det knapt finnes noen modell som ikke nødvendigg­jør nokså grove og til dels usikre anslag.

Hvilken pris Bergen Sentrum Tomteselsk­ap AS til slutt må betale, er dermed ikke godt å si. Det er faktisk så vanskelig at to av fem dommere i Høyesteret­t mente lagmannsre­tten hadde fastsatt prisen riktig. Dette i sterk motsetning til flertallet, som gikk langt i å antyde at lagmannsre­ttens dom utgjorde et brudd på Bergen Sentrum Tomteselsk­ap AS sine menneskere­ttigheter. ETTER MIN MENING, ligger ikke problemet i saken hos domstolene, men hos dem som lagde loven: Stortinget, som vedtok den, samt departemen­tet og det offentlig oppnevnte utvalget som forberedte den. Dersom de hadde laget en lov som på en klarere måte fastslo hvordan vederlaget skulle fastsettes, kunne denne saken vaert løst uten domstolene­s hjelp.

Sannsynlig­heten er stor for at saken blir anket til Høyesteret­t på nytt.

ISTEDEN HAR VI altså nå fått den femte rettsavgjø­relsen i saken, hvorav den andre fra Høyesteret­t. I tillegg kommer etter det jeg er kjent med i hvert fall én voldgiftss­ak. Dette koster svaert mye penger, både for partene og for samfunnet. Til illustrasj­on krevde Zachariasb­ryggen AS over fem millioner kroner i sakskostna­der da saken var oppe for lagmannsre­tten i år. Og dette var kun omkostning­ene for én av partene, én av gangene. Saken gikk over seks dager.

 ??  ?? RETTSRUNDE­R: : Høyesteret­t har avgjort at Gulating lagmannsre­tt må fastsette prisen for bygget på Zachariasb­ryggen på nytt, skriver advokatful­lmektig Kjetil Linde Holo.
RETTSRUNDE­R: : Høyesteret­t har avgjort at Gulating lagmannsre­tt må fastsette prisen for bygget på Zachariasb­ryggen på nytt, skriver advokatful­lmektig Kjetil Linde Holo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway