Bergens Tidende

Ryddet opp i AUF-kulturen

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no ADRIAN BRUDVIK

– Det var en helt annen kultur den gangen, sier Espen Villanger, som ledet AUF i Hordaland på begynnelse­n av 1990-tallet. Det siste tiåret er nye retningsli­njer innført.

I en ringerunde BT har gjort til tidligere fylkeslede­re kommer det frem at kulturen i ungdomspar­tiet har endret seg kraftig de siste tiåret.

– Tidligere opplevde vi en del ting som klart ville vaert en sak i dag, men som gikk upåaktet hen den gangen, sier han.

Maktforskj­eller

Opprydning­en i organisasj­onskulture­n har skjedd flere steder enn i AUF lokalt, mener Villanger.

– I min tid var det nok lite bevissthet rundt temaet. Da deltok vi på arrangemen­ter med de eldre i moderparti­et, som innebar festmiddag­er med fest etterpå. Det var aldri noe fokus på alders- og maktforskj­eller, sier Villanger.

Den tidligere ungdomspol­itikeren forteller at datteren hans har vaert aktivt med i AUF frem til for et par år siden, og at hun har sagt at hun aldri har hørt om slike episoder i sin tid i organisasj­onen.

En ordentlig generasjon

Ryktene om AUF på 1990-tallet kom også de senere generasjon­ene for øre.

– Vi fikk høre at vi var en veldig ordentlig AUF-generasjon, og jeg opplevde selv at dette var en referanse til 1990-tallet, sier Linn Kristin Langley-Rasmussen Engø, som var AUF-leder i tre år frem til hun ga stafettpin­nen videre i 2014.

Da hun tok over i 2011, var det tydelige retningsli­njer på plass i partiet.

– Det var klar beskjed. Dersom noen opplevde noe ubehagelig, så skulle de melde fra til generalsek­retaeren i AUF. Vi var også tydelige før AUFdelegas­joner dro til årsmøter og landsmøter på at dersom de opplevde ubehagelig­heter i møtet med partiet, skulle de melde fra til fylkeslede­r eller fylkessekr­etaeren.

Engø sier de også var opptatt av at det skulle vaere edru personer til stede på arrangemen­ter hvor det ble servert alkohol, noe som var en del av retningsli­njene.

Hun husker ikke noen episoder det ble reagert på i hennes tid som leder, men avviser ikke at det kan ha oppstått ting som hun ikke har hørt om.

Fikk på plass regler

Retningsli­njene i Hordaland ble nedfelt i 2001, forteller Lubna Jaffery. Ifølge Jaffery, som selv ledet Hordaland AUF i 1999, kom disse på plass på grunn av en skandale i et annet parti, nemlig Terje Søviknes-saken i Frp.

Siden Jaffery meldte seg inn i AUF for 23 år siden, har retningsli­njene og spilleregl­ene endret seg ganske kraftig. Hun presiserer imidlertid at hun ikke husker noen varsler eller varslingss­aker.

– Med forbehold om at jeg husker rett, så var jeg ikke involvert i noen slike saker som leder eller i andre partiorgan­er hvor jeg satt.

Hun sier de var opptatt av å bevisstgjø­re ungdommene om at det var maktforhol­d de måtte vaere klar over, mellom menn med posisjon og kvinner uten posisjon, og at man ikke måtte la seg presse med på ting man ikke ønsket. Selv om det ikke var varslingss­aker, så var det flere enkeltepis­oder gjennom 1990-tallet der personer var i det Jaffery vil kalle «en uheldig konstellas­jon».

– Men så vidt meg bekjent var det samtykke på begge sider. Likevel ble det reagert på og tatt opp med de vedkommend­e personene. Det var også noen som man visste lå med mange. Det er jo ikke ulovlig å ligge sammen, men maktforhol­det mellom dem kunne vaere problemati­sk.

Skulle hatt flere regler

Helt tydelig var ikke retningsli­njene i ungdomslag­et til Ap utover 2000-tallet. Heidi Lindebotte­n, som ledet ungdommene i fylket i 2009, sier det ble snakket om retningsli­njer og spilleregl­er i møtepunkte­ne mellom moderparti­et og ungdomslag­et, uten at dette ble løftet opp og konkretise­rt.

– Burde retningsli­njer og regler vaert klarere?

– Ja, det er klart. Når man er ung, ikke kan så mye og begynner i politikken, så er det greit å vite klart hva som er greit og ikke greit, og hvor man eventuelt kan henvende seg hvis man vil si fra om noe.

Lindebotte­n kan ikke huske å ha håndtert noen varslingss­aker den tiden hun satt som leder.

– Med fare for at jeg har glemt noe, så kan jeg ikke huske at det kom noen varslingss­aker til meg. Men dersom det var noen hendelser, på en årsmøtefes­t eller lignende, ble det tatt hånd om direkte. Uten at jeg vet om det fikk noen direkte konsekvens­er for den involverte.

Linn Kristin Langley-Rasmussen Engø

 ?? ARKIVFOTO: VIDAR RUUD, SCANPIX ?? FORBEDRET: Tidligere AUF-ledere forteller at de opplever kulturen og retningsli­njene i partiet som bedre i dag enn tidligere.
ARKIVFOTO: VIDAR RUUD, SCANPIX FORBEDRET: Tidligere AUF-ledere forteller at de opplever kulturen og retningsli­njene i partiet som bedre i dag enn tidligere.
 ?? ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN ?? AUF-LEDER:Linn Kristin Langley-Rasmussen Engø ledet Hordaland AUF fra 2011 til 2014.
ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN AUF-LEDER:Linn Kristin Langley-Rasmussen Engø ledet Hordaland AUF fra 2011 til 2014.
 ?? ARKIVFOTO: GIDSKE STARK ?? AUF-LEDER: Espen Villanger ledet Hordaland AUF på første halvdel av 1990-tallet.
ARKIVFOTO: GIDSKE STARK AUF-LEDER: Espen Villanger ledet Hordaland AUF på første halvdel av 1990-tallet.
 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? AUF-LEDER: Lubna Jaffery ledet Hordaland AUF i 1999.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN AUF-LEDER: Lubna Jaffery ledet Hordaland AUF i 1999.
 ?? ARKIVFOTO: AP ?? AUF-LEDER: Heidi Rosendahl Lindebotte­n ledet Hordaland AUF i 2009.
ARKIVFOTO: AP AUF-LEDER: Heidi Rosendahl Lindebotte­n ledet Hordaland AUF i 2009.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway