Bergens Tidende

Butikkene i sentrum tapte 30 millioner under sykkel-VM

- HÅKON GLATVED-PRAHL hakon.glatved-prahl@bt.no

I en analyse utført for Bergen kommune kommer det frem at handelssta­nden i Bergen sentrum tapte store summer under sykkel-VM.

Handelssta­nden i sentrum har opplyst om tap på rundt halvparten av omsetninge­n, noe som tilsvarer ca. 30 millioner kroner, mens verdensmes­terskapet pågikk.

Sentrum ned, kjøpesentr­e opp

I analysen, som er gjennomfør­t av konsulents­elskapet Menon Economics, konkludere­s det imidlertid med at det er grunn til å tro at de negative effektene for handelssta­nden ble dempet av at kundene forskjøv innkjøpene i tid. Dermed ble ikke kundenes totalforbr­uk redusert, ifølge rapporten.

Bergen storsenter og Sartor storsenter rapportere­r om en omsetnings­økning på om lag 20 millioner kroner under mesterskap­et. Underveis i VM rapportert­e flere butikker i sentrum om rolige dager.

– Det er bergensern­e som handler hos oss, og de er ikke i byen, sa Daniel Reinsfelt, som er butikksjef hos Sørensen Tobakk til BT under mesterskap­et.

Den største effekten av sykkelVM er ifølge konsulents­elskapet konsumentn­ytten som følger av arrangemen­tet. «Publikumst­allet var på 700.000 tilskuere summert over rittene. I tillegg anslås det en rekkevidde på 520 millioner TV-seere. Eksponerin­gen forventes å gi ringvirkni­nger for reiselivet i bergensreg­ionen», slås det fast i rapporten.

Opp 73 millioner for reiselivet

Sykkel-VM resulterte i at bergensreg­ionen hadde rundt 40.000 gjestedøgn utover det normale i september, og reiselivsk­onsumet økte med 73 millioner kroner, også det ifølge konsulents­elskapet. Analysen trekker frem finansieri­ngen av arrangemen­tet som en negativ ringvirkni­ng.

På den annen siden påpekes helsegevin­sten ved at flere er blitt motiverte til å sykle.

 ??  ??
 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? ROLIGE DAGER: Daniel Reinsfelt hos Sørensen Tobakk på Torgallmen­ningen var en av kjøpmennen­e som rapportert­e om mindre trafikk under VM.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ROLIGE DAGER: Daniel Reinsfelt hos Sørensen Tobakk på Torgallmen­ningen var en av kjøpmennen­e som rapportert­e om mindre trafikk under VM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway