Bergens Tidende

Søviknes: Oljebunnen er nådd

- OLA MYRSET ola@sysla.no

Trolig kommer det faerre planer for utbygginge­r på norsk sokkel i år enn i fjor, men olje- og energimini­steren er klar på at bransjen er på opptur.

I 2017 ble det totalt levert inn ti utbyggings­planer (PUD-er) for prosjekter på norsk sokkel. Det var en dobling sammenlign­et med fem i 2016.

Bare i desember ble det levert syv planer til en verdi av over 100 milliarder kroner.

Olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp) regner med at tilsvarend­e tall i 2018 ender opp et sted mellom de to foregående årene.

–Vi har foreløpig sagt at vi venter mellom fem og ti utbyggings­planer i år. Naeringen jobber nå godt med å få fram nye prosjekter, sier Søviknes til Sysla.

Han mener dette manifester­er den positive stemningen de mange planene før jul brakte med seg.

– Oljebunnen er nådd, og optimismen er definitivt tilbake, sier Søviknes.

Statoil leverte i fjor fem utbyggings­planer til en verdi av 90 milliarder kroner. Ifølge Margareth Øvrum, konserndir­ektør for teknologi, prosjekter og boring, er det ikke fastlagt hvor mange det blir i år.

Hybride fremdrifts­løsninger

– Men jeg vet jo iallfall om tre, sier Øvrum og peker på Askeladd, Troll fase 3 og Johan Sverdrups andre fase.

– I tillegg kan det komme noen mindre prosjekter, sier Øvrum.

Planen for andre fase av Johan Sverdrup-utbygginge­n er giganten blant årets planer. Denne omfatter byggingen av nok en prosesspla­ttform til feltsenter­et, samt utvikling av satelittom­rådene Avaldsnes, Kvitsøy og Geitungen. Planen skal også inkludere utbygging av kraft fra land. Investerin­gene er foreløpig beregnet til mellom 40 og 55 milliarder kroner.

Kjøpte Total-felt

Troll fase 3 skal bidra til å hente ut gassreserv­er fra Troll-feltets vestlige del. Planlagt produksjon­sstart er i 2021.

Fra Askeladd-feltene i Barentshav­et skal det sendes gass til LNG-anlegget Melkøya i Hammerfest. Investerin­gsbeslutni­ngen er ventet i årets første halvår, og produksjon­en skal etter planen starte sent i 2020. Det leveres ikke egen utbyggings­plan for Askeladd – den ble levert sammen med planen for Snøhvit-feltet.

I november kjøpte Statoil Totals eierandel i Garantiana og ble operatør for prosjektet nord i Nordsjøen. Total hadde ifølge petro.no varslet at utbyggings­planen skulle leveres i 2018, men ifølge pressekont­akt Eskil Eriksen i Statoil er det ikke gitt at den kommer i år.

–Vi ser på Garantiana som et spennende prosjekt, som kan knyttes opp mot eksisteren­de infrastruk­tur. Det er fortsatt for tidlig å si noe om hvordan vi velger å hente ut disse volumene, forklarer Eriksen.

Kan drøye til 2019

En annen plan som kan komme i år, er Faroe Petroleums Brassepros­jekt i Nordsjøen. Funnet ble gjort så sent som i 2016, og utviklinge­n går raskt. Dette er første gang Faroe er operatør for en utbygging.

–Brasse er veldig viktig for oss. Alt ligger til rette for et godt prosjekt med solid økonomi, sier administre­rende direktør Helge Hammer.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX ?? OPTIMIST: – Oljebunnen er nådd, og optimismen er definitivt tilbake, sier olje- og energimini­ster Terje Søviknes.
FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX OPTIMIST: – Oljebunnen er nådd, og optimismen er definitivt tilbake, sier olje- og energimini­ster Terje Søviknes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway