Bergens Tidende

Usunn sprøyteskr­ekk

God og saklig informasjo­n er den beste vaksinen mot vaksinemot­stand.

-

ET UTBRUDD AV MESLINGER blant både voksne og barn i Sverige har igjen pustet liv i debatten om barnevaksi­nen MMR (meslinger, kusma og røde hunder). Meslinger er blitt en sjelden sykdom i Norge etter at programmet for barnevaksi­ner ble innført i 1983. Men den potensielt dødelige sykdommen kan spre seg etter reising til utlandet, eller i miljøer der personer fremdeles ikke er vaksinert. Kampen mot meslinger er slett ikke over.

Liv og helse bør gå først. Det finnes ikke gode argumenter for ikke å ta MMR-vaksinen.

I DET NORSKE vaksinasjo­nsprogramm­et får barn tilbud om MMR-vaksine når de er 15 måneder gamle, og når de fyller 12 år. I dag er om lag 95 prosent av norske barn vaksinert.

Tallet er høyt, men for folk med immunsvikt er de siste fem uvaksinert­e prosentene likevel en helserisik­o, som i verste fall kan føre til dødsfall. Det er forståelig at Immunsvikt­foreningen reagerer, når meslinger igjen sprer seg i nabolandet vårt.

Meslinger fører fremdeles til stor barnedødel­ighet i enkelte utviklings­land. Både økt reisevirks­omhet og økt migrasjon kan føre til at smitten igjen kan spre seg. DET MESTE ALVORLIGE tilbakesla­get for barnevaksi­nene skjedde i 1998, da den britiske legen Andrew Wakefield hevdet at MMR-vaksinen kunne gi autisme hos små barn. Undersøkel­sen skapte naermest panikk verden over, og førte til at andelen meslingvak­sinerte barn i Norge falt med ti prosent de neste årene.

Dette varte til 2004. Da ble Wakefield-rapporten trukket tilbake, etter at British Medical Journal avslørte alvorlige svakheter ved Wakefields forskning. Til overmål var den finansiert av vaksinemot­standere.

Siden den gang er vaksinemot­standerne flere ganger satt til veggs av vitenskape­n. Store undersøkel­ser fra Danmark og USA avviser kategorisk at MMR-vaksinen kan gi autisme eller alvorlige helseskade­r.

Å gjøre barnevaksi­ne obligatori­sk, bør likevel vaere siste utvei.

SELV OM PÅSTANDENE om vaksinens bivirkning­er er ugjenkalle­lig avvist, vet man aldri når neste sjarlatan får global mediedekni­ng for å mistenkeli­ggjøre MMR-vaksinen.

Å gjøre barnevaksi­ne obligatori­sk, bør likevel vaere siste utvei, for eksempel dersom vaksineand­elen i befolkning­en synker dramatisk.

Helsemyndi­ghetene bør først og fremst velge virkemidde­let som har størst effekt, og det er som regel å styrke arbeidet med god og vitenskaps­basert informasjo­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway