Bergens Tidende

– Belastning­en er blitt for stor

- PÅL ANDREAS MAELAND OG NTB Paal.Maeland@bt.no

Trond Giske trekker seg som nestleder i Arbeiderpa­rtiet. Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at han har rådet Giske til å trekke seg.

Giske har lenge vaert i hardt vaer etter at det i desember kom flere varsler om hans oppførsel mot kvinner i Ap.

Hans beslutning om å trekke seg kommer dagen før det skal avholdes et nytt møte i sentralsty­ret i Arbeiderpa­rtiet. Flere sentralsty­remedlemme­r har bedt om en avklaring av saken innen det møtet.

«Umulig å stå i presset»

Giske skriver søndag kveld på Facebook at han har besluttet å trekke seg som nestleder:

«Første nyttårsdag meddelte jeg at jeg på ubestemt tid ikke kunne fylle oppgavene mine som nestleder i Arbeiderpa­rtiet. Slik situasjone­n er blitt, er jeg sammen med min naermeste familie kommet til at dette må gjelde på varig basis. Jeg stiller også min plass som leder av Arbeiderpa­rtiets finansfrak­sjon til disposisjo­n, dersom det er stortingsg­ruppas ønske.»

Giske skriver at han har orientert partileder Jonas Gahr Støre og partisekre­taer Kjersti Stenseng om sin beslutning.

«Hovedgrunn­en til at jeg gjør dette, er at det er umulig for meg og familien å fortsette å stå i det presset vi har vaert under de siste ukene. Belastning­en er blitt for stor, og det rammer aller mest de jeg er mest glad i, og som ikke selv har valgt et liv i politikken. Det er svaert tungt for dem å oppleve det bildet som tegnes av meg, dag ut og dag inn.»

Skal gi sin versjon

Giske fortsetter:

«Den andre grunnen er hensynet til Arbeiderpa­rtiet og det viktige arbeidet vi har foran oss. Jeg er rørt og takknemlig for støtte, omsorg og varme fra enormt mange kjente og ukjente i partiet og fagbevegel­sen over hele landet. Samtidig vet jeg hvor fortvilt mange er over at arbeidet vårt er lammet og at man ikke får jobbet med politikk. Jeg håper min beslutning gjør at medlemmer og tillitsval­gte igjen kan bruke kreftene på å skape det samfunnet vi brenner for.

Jeg håper også at min beslutning gir trygghet for en god behandling av varslene som skal behandles i partiet. Jeg ser frem til å gi min versjon av sakene. Min situasjon som sykmeldt har så langt gjort det umulig å bidra til dette. Jeg vil svare på spørsmål som er stilt og imøtegå det jeg mener er uriktig. Jeg ber samtidig igjen om unnskyldni­ng for ting jeg har gjort som har medført ubehag for andre. Jeg har ikke alltid vaert bevisst nok på egen rolle i alle situasjone­r, saerlig uformelle og private. Det er jeg lei meg for.»

Fortsetter på Stortinget

Beslutning­en om å trekke seg gjelder altså vervet som nestleder i partiet og vervet som finanspoli­tisk talsmann. Giske vil fortsatt vaere innvalgt i Stortinget fra Sør-Trøndelag. Det Giske skriver, tyder at han tenker å komme tilbake i den jobben.

«Jeg håper at min beslutning vil skape ro rundt det partiet jeg er glad i, og ser frem til at jeg etter endt sykmelding skal fortsette innsatsen for velgerne mine i Trøndelag og for Arbeiderpa­rtiets politikk i årene som kommer,» avslutter Giske.

Støres råd

Ap-leder Jonas Gahr Støre bekrefter i en pressemeld­ing at han er blitt orientert om at Giske trekker seg som nestleder. Det går frem av pressemeld­ingen at det er en avgjørelse Støre er enig i.

– Jeg har selv rådet Giske til å trekke seg og støtter derfor beslutning­en han har tatt og har respekt for avgjørelse­n. Jeg vil mandag redegjøre for sentralsty­ret i Arbeiderpa­rtiet for hvorfor jeg mener dette var en riktig beslutning, og håper det vil skape ro rundt prosessen videre, sier partileder Jonas Gahr Støre til NRK.

Andre nestleder Hadia Tajik sier til NRK at hun ikke ønsker å kommentere Giskes avgang, og viser til Støres uttalelser.

– Vaert en vanskelig tid

Jette Christense­n represente­rer Hordaland i sentralsty­ret, og har vaert sterkt engasjert i varslernes sak. Hun skriver dette i en kommentar til BT:

«Jeg registrere­r at Trond etter råd fra Jonas har valgt å trekke seg. Dette har vaert en vanskelig tid for varslerne, for partiet og for Trond og hans familie. Det går fint an å tro på varslerne og samtidig ha omsorg for Trond som menneske.»

Christense­n skriver at hun skjønner at mediepress­et har vaert heftig, også for varslerne.

«Når det er sagt handler ikke denne saken om mediehåndt­ering, den handler om at Ap har mottatt flere varsler om nestledere­n. Jeg håper behandling­en av varslene håndteres tillitsful­lt og ryddig i det som gjenstår i denne prosessen.»

Byrådslede­r Harald Schjelderu­p skriver dette i en sms til BT:

«Dette er en klok beslutning i en sak som ikke kunne hatt et annet utfall.»

 ?? ARKIVFOTO: TERJE PEDERSEN, SCANPIX ?? GÅR AV: Trond Giske er ikke lenger nestleder i Arbeiderpa­rtiet. Her er han under Aps landsmøte i 2017.
ARKIVFOTO: TERJE PEDERSEN, SCANPIX GÅR AV: Trond Giske er ikke lenger nestleder i Arbeiderpa­rtiet. Her er han under Aps landsmøte i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway