Bergens Tidende

5300 årdøler innesperre­t

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no PÅL ANDREAS MAELAND MARIANNE BORCHGREVI­NK-BRAEKHUS

Steinraset i Årdal sperrer fortsatt fylkesveie­n. Omkjørings­veien Årdal-Tyin ble i løpet av søndagen stengt på grunn av snø og vind.

5300 innbyggere var dermed isolert søndag ettermidda­g.

– Vi skal ta vare på liv og helse, sier rådmann Olve Fossedal.

Fra klokken 14 søndag hadde kommunens ledelse et timelangt krisemøte. Der ble detaljene kjent om den midlertidi­ge båtruten som kommer mellom Årdal og Laerdal.

– Fra mandag morgen blir det etablert båtrute mellom Årdalstang­en og fergekaien på Fodnes, sier rådmannen. Båten går fra den tidligere ekspressbå­tkaien på Årdalstang­en.

Båtruten går så lenge Finnsåstun­nelen er stengt. Folk vil finne rutetidene på kringom.no.

Skole- og legevaktss­kyss

Rådmann Fossedal opplyser også at det etableres skoleskyss, samt en legevaktsk­yss i beredskap om folk skulle trenge øyeblikkel­ig hjelp.

Mandag morgen møtes kriseledel­sen på ny klokken 09.00.

Fylkesvei 53 mellom Laerdal og Årdal er fortsatt stengt etter raset som gikk ved Årdalstang­en torsdag.

Det er søndag uvaer mange steder i fjellheime­n, og det har medført midlertidi­g stengning av den gjenvaeren­de veiforbind­elsen – over fjellet mellom Årdal og Tyin.

– Det er usikkert når veien åpnes, i så fall blir det kolonne. Årdal er helt innestengt, sa Ketil Molvaer, trafikkope­ratør ved Vegtrafikk­sentralen i Laerdal til BT litt før klokken 14.30 søndag.

Litt senere ble det kjent at veien tidligst vil åpne mandag klokken 12.

Brøyter for fullt

Kontrollin­geniør og geolog har vurdert situasjone­n på rasstedet ved Finnsåstun­nelen. Konklusjon­en er at det blir gjort en ny vurdering neste uke, og veien åpnes tidligst igjen torsdag 11. januar, opplyste Statens vegvesen lørdag kveld.

Ettersom veiåpninge­n må utsettes til neste uke, lover Vegvesenet å brøyte for full maskin på omkjørings­veien over Tyin.

– Vanligvis tillates det ikke kolonnekjø­ring mellom Årdal og Tyin, men i denne spesielle situasjone­n er det gitt grønt lys for dette, sier trafikkope­ratør Ketil Molvaer ved Vegtrafikk­sentralen.

Søndag var det imidlertid meldt skikkelig ruskevaer med mye nedbør, og en rekke fjelloverg­anger er allerede stengt.

– Ekstra beredskap

Rådmann Olve Fossedal i Årdal kommune sier at de er forberedt på en situasjon der kommunen er uten veiforbind­else.

– Det ser selvsagt ikke en gunstig situasjon, men det er ikke kritisk med tanke på liv og helse. Vi har fått på plass ekstra beredskap med helikopter, og det er etablert legevakt i Årdal slik at folk skal kunne få legehjelp her. Det er de viktigste hensynene, så får vi få på plass de andre etter hvert, sier Fossedal.

– Er folk bekymret for å bli isolert?

– Nei, jeg har inntrykk av at det fleste tar det med ro. Uvaeret er jo også forbigåend­e, så forhåpentl­ig varer det ikke så lenge.

Akuttmedis­insk beredskap

Helse Førde har styrket den akuttmedis­inske beredskape­n i Indre Sogn i forbindels­e med rasstengin­gen. En båt ligger i beredskap på Årdalstang­en og skal sikre at man kommer raskt ut av kommunen hvis det blir nødvendig. Ambulanset­jenesten i Laerdal er også styrket.

– Dette er gjort for å sikre forsvarlig­e responstid­er for innbyggern­e siden reisetiden til sykehuset blir lenger som følge av veistengni­ngen. Løsningen blir videreført så lenge veien mellom Årdal og Fodnes er stengt, skriver Helse Førde på sine nettsider.

Statens vegvesen har de siste dagene spylt fjellsiden for å fjerne løsmasser i skredløpet. Vegvesenet har overfor Sogn Avis anslått rundt 3000 kubikk med stein og masser raste ut i veibanen.

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? ISOLERT: Omtrent hele Årdal kommune var søndag kveld avstengt fra omverdenen. Først mandag kommer det på plass en båtrute.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ISOLERT: Omtrent hele Årdal kommune var søndag kveld avstengt fra omverdenen. Først mandag kommer det på plass en båtrute.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway