Bergens Tidende

Saksøkes for 35 millioner kroner

- GERHARD FLAATEN gerhard.flaaten@sysla.no

Femårsklas­singen av leteriggen «Borgland Dolphin» endte med konkurs for Bergen Group Hanøytange­n. Nå saksøker en av underlever­andørene i prosjektet den tidligere styreleder­en.

Rogaland-firmaet Maritime Constructi­on Solutions (MCS) mener å ha tapt cirka 50 millioner kroner på arbeidet de gjorde på riggen «Borgland Dolphin» for Bergen Group Hanøytange­n (BGHT) i slutten av 2014.

Noe av pengene har MCS fått igjen fra konkursboe­t, etter at Bergen Group-selskapet slo seg konkurs i 2015.

Resten, 35 millioner pluss renter, vil styreleder Ingolf Midttveit ha av den tidligere styreleder­en og daglige lederen i Bergen Group Hanøytange­n, Asle Solheim.

Det er reglene i aksjeloven som åpner for at styremedle­mmer i selskap kan bli holdt økonomisk ansvarlig. Solheim aviser at det foreligger noe grunnlag for å holde ham erstatning­sansvarlig.

Den sivile rettssaken starter i Stavanger tingrett 15. januar.

– Skyldes uaktsomhet

– Asle Solheim har handlet i strid med en rekke regler han som daglig leder og styreleder i Bergen Group Hanøytange­n var forpliktet til å følge.

Det skriver saksøkers advokat Ellen Cecilie Mostad i advokatfir­maet Haver i sluttinnle­gget som er sendt til Stavanger tingrett.

Solheims advokat Reidar Smedsvig i Arntzen de Besche krever i sitt sluttinnle­gg at Solheim frifinnes, og at MCS erstatter saksomkost­ningene.

Solheim og advokaten mener MCS kan takke seg selv for situasjone­n de havnet i:

«(…) det eventuelle tapet MCS er påført, og med stor sannsynlig­het også den etterfølge­nde konkursen i BGHT og det tapet øvrige kreditorer dermed et påført, i stor grad skyldes uaktsomhet og vesentlig mislighold fra MCS sin side under inngåelsen og den delvise gjennomfør­ingen av kontrakten med BGHT.»

– Ser frem saken

Verken Midttveit i MCS eller Solheim, som gikk av som styreleder i BGHT høsten 2015, ønsker å kommentere saken.

MCS’ advokat Ellen Cecilie Mostad er også ordknapp, men forklarer hvorfor de saksøker Solheim personlig.

– Et styremedle­m i et aksjeselsk­ap er personlig ansvarlig for å utføre styreverve­t på en aktsom måte, både overfor selskapets aksjonaere­r og overfor selskapets leverandør­er og kreditorer. Vår klient er påført et betydelig tap i forbindels­e med en kontrakt de inngikk med Bergen Group Hanøytange­n AS på et tidspunkt da Asle Solheim var styreleder og daglig leder i Hanøytange­n og konsernsje­f i Bergen Group-konsernet, sier Mostad til Sysla.

– Utover det ønsker jeg ikke å forhåndspr­osedere saken i media, men vår klient ser frem til å få saken belyst i sin fulle bredde i retten, sier hun.

– Brukte selskapet

Av sluttinnle­gget går det frem at MCS hevder BGHT hadde betydelig negativ egenkapita­l da de inngikk kontrakten med MCS, og at «selskapet var uten relevant støtte fra Bergen Group-konsernet, som selv var i økonomisk krise».

Videre hevder saksøkeren at Solheim som styreleder i selskapet egentlig overlot arbeidsopp­gavene rollen medfører til konsernsty­ret i morselskap­et, Bergen Group ASA, og at de igjen brukte det heleide dattersels­kapet i «et forsøk på å løse konsernets likviditet­sutfordrin­ger».

De øvrige punktene Solheim saksøkes for er brudd på informasjo­nsregelen i regnskapsl­oven, manglende etablering av «lukket betalingss­ystem» og brudd på opplysning­s- og lojalitets­plikten ved kontraktsi­nngåelse, i tillegg til flere punkter som gjelder urettmessi­g heving av kontrakt.

– En forsikring­ssak

Asle Solheim opplyser til Sysla at dette for hans del dreier seg om en forsikring­ssak.

Hans advokat Reidar Smedsvig forklarer at dette har bakgrunn i at hans klient hadde en styreansva­rsforsikri­ng da han satt som styreleder i Bergen Group Hanøytange­n.

– Vil det si at Solheim ikke må betale noe dersom saksøker får medhold?

– Vi legger til grunn at han skal frifinnes. Utover det legger vi til grunn at det er forsikring­sselskapet som skal betale dersom vi ikke skulle få medhold. Forsikring­sselskapet er ikke part i retten, men kostnadene dekkes av dem, sier Smedsvig, som ikke ønsker å kommentere saken utover det.

– Vår posisjon er at dette er en sak vi fører i retten, og ikke i media.

– Prøvde å løse situasjone­n

Av sluttinnle­gget til Smedsvig går det frem at de hevder beslutning­en om å heve kontrakten med MCS skjedde etter omfattende og langvarige problemer med manglende kapasitet og kvalitet på MCS’ utførelse av arbeidet.

De hevder også at BGHT forgjeves hadde iverksatt betydelige tiltak for å avhjelpe situasjone­n, og skriver at den endelige beslutning­en om heving skjedde etter sterkt påtrykk fra oppdragsgi­veren og i samsvar med et klart råd fra prosjektor­ganisasjon­en.

Risikoen i prosjektet burde heller ikke komme som noen overraskel­se, mener Solheims advokat.

«I dette tilfellet var det klare forhold knyttet til tidligere kontraktsa­rbeid MCS hadde utført for BGHT, offentlig tilgjengel­ig informasjo­n om BGHT og konsernet, samt vilkårene i kontrakten mellom BGHT og MCS som klart tilsa at risikoen for MCS ikke var ubetydelig», skriver Smedvig i sluttinnle­gget, og fortsetter:

«MCS kan ikke i ettertid holde Solheim ansvarlig for at den risikoen som MCS derved aksepterte faktisk ble realisert.»

Riggjobb gikk skeis

Bakteppet i denne saken er at den børsnotert­e verftsgrup­pen Bergen Group i 2013 bestemte seg for å satse på offshorema­rkedet, etter å ha lidd store tap.

Det heleide dattersels­kapet Bergen Group Hanøytange­n, bygget rundt en enorm tørrdokk på Hanøytange­n utenfor Bergen, skulle vaere spydspisse­n i satsingen, som Atle Solheim ble hyret inn for å lede.

De nye planene ble aldri den suksessen Bergen Group hadde håpet. Offshorema­rkedet stupte som en følge av fall i oljeprisen høsten 2014.

Omtrent

samtidig

landet

 ?? FOTO: SYSLA ?? TØRRDOKK: «Borgland Dolphin» i tørrdokken på Hanøytange­n.
FOTO: SYSLA TØRRDOKK: «Borgland Dolphin» i tørrdokken på Hanøytange­n.
 ??  ?? STYRELEDER: Asle Solheim var styreleder i Bergen Group Hanøytange­n fra 2013 til 2015.
STYRELEDER: Asle Solheim var styreleder i Bergen Group Hanøytange­n fra 2013 til 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway