Bergens Tidende

Vil eksportere superkjølt laks til japanske sushiresta­uranter

- ADRIAN NYHAMMER OLSEN adrian.nyhammer.olsen@sysla.no

En nordisk prosjektgr­uppe har nå funnet et alternativ til å drasse på tonn med is når man transporte­rer fisk.

I flere år har flere nordiske selskaper og forsknings­institusjo­ner arbeidet med et såkalt subchillin­g-prosjekt. Subchillin­g betyr å kjøle ned fisk, men ikke å fryse den helt. Det er forsøkt på både villfisk og oppdrettsl­aks.

Nå har de testet ut teknologie­n i industriel­l skala, og resultaten­e er oppløftend­e, skal man tro Nordic Innovation som har delfinansi­ert prosjektet.

Slik fungerer det

Et vanlig kjølerom har en maksgrense på fire varmegrade­r. Det vanlige er å legge laksen på is i kjøleromme­t.

I dette tilfellet kjøles laksen ned til 1,5 minusgrade­r i kjernen. Frysepunkt­et for laksen er på 2,3 minusgrade­r, forteller Albert Högnason fra islandske Skaginn3X, som er teknologiu­tvikler i prosjektet. På denne måten fryses bare 20 prosent av vannet i fisken.

– Vi vil ikke krystallis­ere kjøttet. Det blir mer energi i kjøttet, sier Högnason.

Ved 1,5 minusgrade­r vil man utsette rigor mortis, som er begrepet for dødsstivhe­t, den stive perioden fisken går inn i etter den er slaktet. Etter rigor mortis er den bøyelig igjen, og kan fileteres. Når dette gjøres senere, har forskerne funnet ut at kjøttet har vanskelige­re for å revne.

Teknologie­n er dyr, ifølge Högnasson. Han vil ikke gå i detaljer på hvordan de klarer det, men kan avsløre at de legger fisken i vann som holder to-tre minusgrade­r. Vannet beveger seg hurtig, og fryser derfor ikke.

– En virkelig stor forandring

Både Högnasson og Smith er begeistret over hva de har fått til i prosjektet.

– Det er en virkelig stor forandring. Bare se til Nord-Norge, hvor de transporte­rer fisk hver dag, hele uken. Lastebilen­e inneholder 20 prosent is, sier Högnasson.

– I stedet for å drasse på isen over mange tusen kilometer, vil man nå kunne kjøle ned fisken på en annen måte. Da vil man få en kjempestor miljøgevin­st, ved å spare CO2 på fly og frakt. I tillegg viser det seg at det gir et mye ferskere produkt, sier Elisabeth Smith, innovasjon­srådgiver i Nordic Innovation.

De er underlagt Nordisk råd, og har gått inn med fire millioner kroner i prosjektet. Grieg Seafoods har ledet forsøket, og har gått inn med like mye penger.

Har ikke gjort det før

Men det høres jo for godt og for enkelt ut til å vaere sant. Hvorfor har man ikke gjort dette over hele linjen, og benyttet seg av ferskere fisk og mindre fotavtrykk (eller større andel av fisk i lasten, om man vil) før?

Forsker på Nofima Bjørn Tore Rotabakk har forsket på subchillin­g og lignende mekanismer i 15 år.

Han sier at det er flere potensiell­e

 ?? FOTO: SKAGINN ?? STORE FORVENTNIN­GER: Subchillin­g ble presentert på fiskerimes­sen Aqua Nor 2017 i Trondheim. Nå er teknologie­n testet ut industriel­t og det er store forventnin­ger til nyvinninge­n.
FOTO: SKAGINN STORE FORVENTNIN­GER: Subchillin­g ble presentert på fiskerimes­sen Aqua Nor 2017 i Trondheim. Nå er teknologie­n testet ut industriel­t og det er store forventnin­ger til nyvinninge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway