Bergens Tidende

Mer furore om«Fire and Fury»

- ANN FREDRIKSEN, NTB

Oppvasken etter den omstridte boken «Fire and Fury» fortsatte i USA søndag. President Donald Trump sier boken er falsk, mens Steve Bannon kom med en beklagelse.

I en av tre twittermel­dinger tidlig søndag beklager Trump seg over å måtte svare for påstander i en «falsk bok» skrevet av en «fullstendi­g diskredite­rt» forfatter.

– Jeg har måttet håndtere falske nyheter allerede fra da jeg kunngjorde at jeg ville stille som presidentk­andidat. Nå må jeg håndtere en falsk bok, skrevet av en fullstendi­g diskredite­rt forfatter. Ronald Reagan hadde samme problem og håndterte det bra. Det skal jeg også, skriver Trump.

I boken «Fire and Fury» omtales Trump som uengasjert, ustabil og uskikket til å vaere president. Forfatter Michael Wolff hevder den er basert på intervjuer med Trump selv og flere av presidente­ns

dagene. medarbeide­re hvite hus.

– Søppelbok

i Det Dette bestrides på det sterkeste av Trump og flere av medarbeide­rne hans. Presidente­n selv mener «Fire and Fury» er full av løgner, og utgivelsen er blitt forsøkt stanset av Trumps advokater.

Boken er imidlertid raskt blitt utsolgt, og er blitt et stort tema i amerikansk­e medier de siste dagene. Lørdag rykket presidente­n ut og forsikret at han er mentalt stabil og at han er et geni, og søndag fulgte Trump-rådgiver Stephen Miller opp med å si at presidente­n «faktisk er et politisk geni» i et intervju med CNN.

– Og bokens forfatter er en søppelforf­atter som har skrevet en søppelbok. Den er ikke noe annet enn en søppelhaug, sa Miller.

Han kom også med et kraftig verbalt angrep mot intervjuer­en Jake Tapper og anklaget CNN for å drive «negativ og hysterisk anti Trump-journalist­ikk».

Trump fornøyd

Intervjuet ble til slutt rundet av med at Tapper sa «Jeg tror jeg har kastet bort nok av mine seeres tid. Takk, Stephen», mens Miller fortsatt snakket.

Trump var tydelig fornøyd med rådgiveren­s TV-innsats.

– Jake Tapper i Fake News CNN ble nettopp ødelagt i sitt intervju med Stephen Miller fra Trump-administra­sjonen. Se på hatet og urettferdi­gheten fra denne CNN-lakeien, skriver presidente­n på Twitter.

Presidente­n fikk også støtte fra CIA-sjef Mike Pompeo, som kaller Wolffs fremstilli­ng av Trump «ren fantasi» i et intervju med Fox News søndag.

Tidligere rådgiver Steve Bannon er en av kildene som brukes i «Fire and Fury», og i boka kommer Bannon med en rekke harde utfall mot Trumps familie. Datteren Ivanka blir beskrevet som «dum som en murstein», og Trumps sønn Donald Trump jr. og svigersønn­en Jared Kushner anklages for å ha hatt et «upatriotis­k og forraeders­k» møte med en russisk advokat.

Det var saerlig dette som umiddelbar­t satte sinnet i kok hos den amerikansk­e presidente­n, som i en lengre twittertir­ade ga Bannon kallenavne­t «Sloppy Steve» og anklaget ham for å ha mistet forstanden etter at han fikk sparken.

Søndag rykket en angrende Bannon ut med en lengre beklagelse. Der tar han spesielt avstand fra hvordan boka gjengir hans uttalelser om Trump junior. Han viser til at uttalelsen om Russland-møtet er basert på hans egne erfaringer med Russland som marineoffi­ser.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLES REX ARBOGAST, NTB SCANPIX ?? UTSOLGT: Boken «Fire and Fury» er raskt blitt utsolgt, og er blitt et stort tema i amerikansk­e medier de siste
FOTO: CHARLES REX ARBOGAST, NTB SCANPIX UTSOLGT: Boken «Fire and Fury» er raskt blitt utsolgt, og er blitt et stort tema i amerikansk­e medier de siste

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway