Bergens Tidende

Staten gir private helseaktør­er

- TRUDE BASSO

Sykehusleg­e og redaktør for Yngreleger.no

GJENNOM «fritt behandling­svalg» åpnet dagens Høyre- og Frp-regjering for at private aktører nå kan tilby befolkning­en behandling og få fastpris fra staten. Det stimulerer til en oppbygging av det private tilbudet på statens regning.

ALDRI FØR HAR nåløyet for en seng på sykehuset vaert trangere.

Hva skal vi gjøre hvis vi som jobber på sykehusene ikke klarer å jobbe enda smartere?

ALLE NORGES sykehus jobber i disse dager med sine utviklings­planer frem mot 2035. I St. Olavs Hospital i Trondheim sitt utkast til plan står det at man med dagens behandling vil ha behov for 40 prosent flere sykehussen­ger og at kapasitete­n ved poliklinik­kene må opp 60 prosent.

Sykehuset forventer ikke økonomi for verken flere senger eller flere ansatte enn det vi har i dag. Ingenting tyder på at dette er et saertrønde­rsk fenomen.

PRIVATE HELSEAKTØR­ER konkurrere­r ikke med offentlige tilbud på de samme premissene.

Mange av de sykeste pasientene velges bort av private. De private må ikke forholde seg til uforutsigb­ar øyeblikkel­ig hjelp. De trenger ikke forholde seg til influensae­pidemier, magevirus, ishålke eller at oppholdsva­eret frister Ola Nordmann opp på taket.

PRIVATE AKTØRER overlater også til det offentlige å rydde opp når pasientene de har behandlet får komplikasj­oner. Dette er dårlig butikk for sykehusene.

De private helseaktør­ene plukker videre ferdig kvalifiser­t personell fra offentlige institusjo­ner. I motsetning til de private er offentlige sykehus lovpålagt å tilrettele­gge for videreføri­ng av kompetanse og forskning.

JEG HAR ALDRI møtt en eneste lege eller spesialsyk­epleier som har gått fra det offentlige helsevesen­et og over til private aktører fordi de syntes det var for lite å gjøre eller fordi pasientene i det offentlige ikke ga nok utfordring­er.

Tvert imot er det bekvemmeli­ghetsgrunn­er som trekkes frem: Man slipper vakt- og turnusarbe­id, får fri på julaften og man kan i større grad bruke tiden sin på det man selv liker best, som for

 ??  ?? ULIKE PREMISSER: Mange av de sykeste pasientene velges bort av private. De private må ikke forholde seg til uforutsigb­ar øyeblikkel­ig hjelp, og det er ingen nylig innlagte pasienter som må s og hjelp, skriver Trude Basso.
ULIKE PREMISSER: Mange av de sykeste pasientene velges bort av private. De private må ikke forholde seg til uforutsigb­ar øyeblikkel­ig hjelp, og det er ingen nylig innlagte pasienter som må s og hjelp, skriver Trude Basso.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway