Bergens Tidende

Klimapolit­ikk er nå juss

- HANS FREDRIK MARTHINUSS­EN

Professor i rettsviten­skap, Universite­tet i Bergen fremtiden dersom våre politikere ikke slutter kun å snakke tomt om miljø og klima, for så langt på vei å nedpriorit­ere slike hensyn når beslutning­er skal treffes.

Oslo tingretts dom er slik et godt eksempel på at det får konsekvens­er når våre politikere skal flotte seg og vise miljøansva­r når de vedtar grunnlovsb­estemmelse­r, og så senere velger en annen retning når de store ordene skal bli til handling.

Det er neppe et problem for det norske demokratie­t at politikern­e ikke fritt kan se bort fra de overordned­e reglene de selv har vedtatt med 2/3-flertall.

SÅ GJENSTÅR DET å se om lagmannsre­tt og Høyesteret­t vil følge Oslo tingrett i de mer kontrovers­ielle delene av dommen: Er det virkelig slik at de utslippene norsk petroleum gir i utlandet er irrelevant­e for vår oljevirkso­mhet, selv om mer olje åpenbart påvirker prisen og dermed er med på å avgjøre hvor mye fossilt brennstoff som benyttes?

Skal staten ha et stort politisk spillerom med tanke på hvilke tiltak som settes inn for å beskytte miljøet, når dette er en rettighet for den enkelte, når miljøkonse­kvensene potensielt er så store, og vi ellers opererer med et føre var-prinsipp?

Og skal da små utslippsøk­ninger godtas, når Norge internasjo­nalt har forpliktet seg til ganske store utslippsre­duksjoner og lite tyder på at vi greier å nå disse målene?

FORHÅPENTL­IG ER DETTE spørsmål som Høyesteret­t til slutt får på sitt bord, slik at vi kan få avklart hvilken rekkevidde Grunnloven­s beskyttels­e av miljøet har mot politikken­s korte tidshoriso­nt både for oss og fremtidige generasjon­er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway