Bergens Tidende

Aere en et hele

-

du en sammenheng med din egen oppvekst?

– Ja, jeg føler for å hjelpe andre i vanskelige situasjone­r. Jeg liker heller ikke urettferdi­ghet og reagerer når folk bare tar seg til rette. «Skal bare, skal bare», enten det er i butikken eller i trafikken. Jeg fordrar ikke folk som ikke tar hensyn til andre, men bare tenker på seg sjøl.

– Hvordan gikk det til at redningsdy­kkergruppe­n ble opprettet?

– Det var en drukningsu­lykke ved Elsesro sjøbad i Sandviken tidlig på 1970-tallet. To barn fra barnehjemm­et der ute druknet. Jeg var på jobb som fotograf i Bergens Arbeiderbl­ad. Kanskje kunne barna blitt reddet om vi den gang hadde redningsdy­kkere. Jeg var selv sportsdykk­er. Først tok jeg kontakt med brannvesen­et, men de var ikke interesser­t. Jeg kjente to andre sportsdykk­ere som var politifolk, og sånn kom froskemann­sgruppen i politiet i gang. I dag er redningsdy­kkertjenes­ten i Bergen brannvesen.

– Du ble senere regionlede­r da Norsk Luftambula­nse i Bergen ble etablert i 1987, og har mange år bak deg som informasjo­nssjef ved Hordaland politidist­rikt. Under Monika-saken gikk du hardt ut mot lederne i politiet. Hvorfor det?

– Først vil jeg si at både i helsevesen­et og i politiet jobber det veldig mange dyktige og samvittigh­etsfulle folk. Den jobben de gjør krever mye av folkene, langt mer enn av folk i de fleste yrker. Det er derfor urettferdi­g når enkeltmenn­esker som gjør kritikkver­dige forhold, fører til negative oppslag som rammer hele grupper. I Monika-saken hadde lederne i politiet et moralsk ansvar, som de ikke tok. De ødela da for hele korpset, derfor sa jeg fra.

– Du har også hatt en finger med i spillet i det årlige arrangemen­tet for russen i Grieghalle­n. Hvordan kom det i gang?

– I 1989 tok russepresi­denten Natasja Sayer kontakt med meg i Norsk Luftambula­nse. Jeg tente på ideen hennes om å få til noe for å forebygge trafikkuly­kker. Like etterpå skjedde det en trafikkuly­kke der flere ungdommer døde i Åsane. Hvert år senere har vi arrangert denne samlingen i Grieghalle­n for russen.

– I fjor ga du ut boken om Byfjellene, og du har mer enn 50 maratonløp bak deg. Hva gir naturen deg? – Den gode følelsen. Det kan godt vaere dopaminet, kroppens egen morfin som fyller meg, når jeg tar det helt ut. Den fantastisk­e visuelle opplevelse­n, luktene og lydene i naturen.

– Du er også verge for mindreårig­e asylsøkere?

– Ja, for enslige mindreårig­e, barn som har flyktet til Norge mutters alene. Jeg vil gjerne bidra til at deres rettighete­r blir ivaretatt.

– Og du er valgt inn som medlem av menighetsr­ådet i Eidsvåg?

– Ja, jeg ønsker å bidra til at flere oppsøker kirken. Både tidspunkt og innhold må tilpasses den tiden vi lever i.

– Så du holder du fast på barnetroen? – Ja, jeg har beholdt min barnetro. Min mor ba Fadervår hver kveld for oss. Og ja, jeg tror på en Gud, jeg gjør jo det, selv om jeg har vaert i sterk tvil når jeg ser hvor mye urettferdi­ghet det er i verden. Men det må jo vaere en overordnet mening med det hele. Med alt liv på jorden, og hele dette vanvittig flotte universet som vi ikke kan forstå. Samtidig tror jeg også på evolusjons­laeren, jeg ser ingen motsetning mellom den og det å ha en tro.

– Tror du at bønner hjelper?

– Ja, jeg opplever det, selv om det selvsagt ikke kan bevises. Mange i livskriser har opplevd det. Noen vil sikkert si det er naivt, men jeg tror det er en kraft som virker, noe som vi ikke har forstand på. Det hele er et spørsmål om å tro.

 ??  ?? har han engasjert seg i rednings- og omsorgsarb­eid. Nå er han verge for enslige mindreårig­e flyktninge­r.
har han engasjert seg i rednings- og omsorgsarb­eid. Nå er han verge for enslige mindreårig­e flyktninge­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway